دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۵:۲۲ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۲۲۲۵
کتاب، شعر و ادب

امروز از هوشنگ مرادی کرمانی، خالق قصه‌های مجید تجلیل می‌شود

قاشق چای خوری نوشته هوشنگ مرادی کرمانی در راه کتاب فروشی ها

هوشنگ مرادی کرمانی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

نیم قرن از نخستین مرتبه‌ای که به‌طور جدی قدم به دنیای ادبیات گذاشت می‌گذرد، نویسنده‌ای که با قصه‌های مشهور مجیدش و به لطف ساخت سریالی با همین نام، به خانه‌های ایرانیان راه پیدا کرد.حالا سال هاست که به یکی از چهره‌های محبوب نه تنها دوستداران کتاب، بلکه حتی علاقه مندان سینما و تلویزیون تبدیل شده، فیلم سینمایی و سریال تلویزیونی قصه‌های مجید، فیلم‌های سینمایی مهمان مامان، خمره و مربای شیرین از جمله ساخته‌هایی هستند که با اقتباس از نوشته‌های او نمایش داده شدند. به بهانه مراسم گرامیداشتی که عصر امروز (چهارشنبه) به پاس سال‌ها فعالیت ادبی او برگزار می‌شود به سراغ هوشنگ مرادی کرمانی و تنی چند از اهالی فرهنگ رفتیم، او به ایران از انتشار مجموعه داستانی تازه‌ای، آن هم بعد از حدود پنج سال وقفه بعد از انتشار آخرین کتابش گفت.

 

نویسنده‌ای با سبک نوشتاری سینمایی

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان امروز از سال‌ها فعالیت ادبی هوشنگ مرادی کرمانی به بهانه نامزدی او در جایزه مشهور آستریدلیندگرن تجلیل می‌کند، هرچند این نخستین مرتبه‌ای نیست که او نامزد دریافت یکی از جوایز مطرح جهانی شده، مرادی کرمانی پیش‌تر هم به واسطه ترجمه آثارش به زبان‌های مختلف و از سویی جای گرفتن برخی از آنها در کتاب‌های درسی کشورهایی چون آلمان برای علاقه مندان خارجی چهره‌ای شناخته شده است. بویژه که سال ۲۰۱۴ در بیانیه هیأت داوران جایزه هانس کریستین اندرسن از او به عنوان یکی از پنج نویسنده مطرح جهان در حوزه کودک و نوجوان هم یاد شده است.

 

هوشنگ مرادی کرمانی از معدود نویسندگانی است که اقتباس‌های سینمایی و تلویزیونی متعددی از نوشته هایش انجام شده، مرضیه برومند، فیلم سینمایی «مربای شیرین»را با اقتباس از یکی آثار این نویسنده کشورمان و با همین نام ساخته است. او درباره ویژگی خاصی که نوشته‌های او را مورد توجه کارگردانان قرار داده به «ایران» گفت:«سبک نوشتاری مرادی کرمانی را می‌توان یکی از مهم‌ترین دلایل این مسأله دانست چراکه برخلاف بسیاری از اهالی ادبیات او به شیوه‌ای کاملاً تصویری و به اصطلاح سینمایی می‌نویسد. نکته جالب توجه دیگر درباره نوشته‌های او این است که داستان‌های مرادی کرمانی به هیچ قشر یا سن خاصی تعلق ندارد و همه می‌توانند مخاطب آثار او باشند.»

 

برومند شخصیت‌های جای گرفته در نوشته‌های مرادی کرمانی را برخاسته از زندگی مردم می‌داند و حتی تأکید دارد داستان‌های او برای مردم آنقدر آشنا هستند که انگار از زندگی خود آنهاست. او ادامه داد:«از سوی دیگر او به هیچ وجه خودش را درگیر دشوار نویسی نکرده، آنچنان که قادر است حتی پیچیده‌ترین پیام‌ها را با ساده‌ترین وصمیمی‌ترین بیان به مخاطبان منتقل کند.»

 

او زمان آشنایی‌اش با مرادی کرمانی را اواسط دهه پنجاه می‌داند، وقتی برای نخستین مرتبه با قصه‌های مجید به واسطه پخش آن از رادیو آشنا می‌شود، آن زمان یکی از خواسته هایش ساخت فیلمی از این مجموعه بوده اما به واسطه جوانی و برخی دلایل دیگر موفق به این کار نمی‌شود و درنهایت سال‌ها بعد مربای شیرین را می‌سازد.

 

برومند، مرادی کرمانی را نویسنده‌ای برخاسته از قشر رنج کشیده جامعه می‌داند، نویسنده‌ای که حتی بعد از دستیابی به شهرت هم همچنان سادگی‌اش را حفظ کرده و تأکید دارد:«افتخار می‌کنم داستانی از او در رزومه کاری‌ام جای گرفته است.»

 

قصه گویی شبیه جمالزاده

حسن میرعابدینی، نویسنده و منتقد ادبی که در ارتباط با نویسندگان یکصد سال اخیر کشورمان آثار متعددی نوشته در اشاره به ویژگی‌هایی که داستان‌های مرادی کرمانی را به آثاری محبوب نزد مخاطبان تبدیل کرده به «ایران» گفت:«یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های نوشته‌های او را می‌توان داستان گویی‌اش دانست، مسأله‌ای که جای خالی آن را می‌توان در اغلب داستان‌های نویسنده‌های معاصرمان دید، او را به واسطه توجهی که به قصه دارد بسیار شبیه به جمالزاده می‌دانم.»

 

این منتقد ادبی توجه به مناسبات اجتماعی در خلال داستان کوتاه و رمان را یکی دیگر از خصیصه‌های نوشته‌های مرادی کرمانی می‌داند، به عقیده میرعابدینی سنت‌ها و واژگان محلی هم یکی دیگر از ویژگی‌های ثابت اغلب نوشته‌های او هستند؛ اوادامه داد:«با خواندن داستان‌های او فرصتی برای آشنایی با شیوه‌هایی از زندگی بخش‌های مختلف کشورمان پیدا خواهید کرد و شاید یکی ازمهم‌ترین دلایلی که منجربه ترجمه آثار او به زبان‌های مختلف شده هم همین مسأله باشد.» میرعابدینی علاوه بر رگه‌های اقلیم گرایانه، نوشته‌های مرادی کرمانی را برخوردار از مسائل اجتماعی می‌داند هرچند که تأکید دارد او برخلاف داستان نویسان اجتماع نگار ایرانی در پی توجه به تضادهای طبقانی نظیر آنچه مدنظر نویسندگانی همچون علی اشرف درویشیان بوده نیست. میرعابدینی هم‌گرایی و کمک به ایجاد حس مدارا و همدلی را یکی دیگر از خصوصیات آثار او می‌داند و یکی از مهم‌ترین نمونه‌های آن را داستان «مهمان مامان»می داند.

 

سربلند در خلق قهرمانان داستانی

نوش آفرین انصاری، دبیر شورای کتاب کودک ضمن ابراز خوشحالی از برگزاری برنامه گرامیداشت از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به «ایران» گفت:«این قبیل برنامه‌ها تأثیر بسیاری در معرفی نویسندگان کشورمان به مردم خودمان دارند، متأسفانه با وجود آن که برخی از نویسندگان ما در رده‌های بالای جهانی قرار می‌گیرند اما هنوز شناخت کافی در خصوص آنان وجود ندارد.»

 

انصاری با اشاره به آشنایی و دوستی سی ساله با این پیشکسوت ادبیات داستانی کشورمان ادامه داد:«یکی از مهم‌ترین خصوصیات داستان‌های او را می‌توان در نگاهی دانست به دشواری‌های زندگی کودکان، نوجوانان و از سویی حتی زنان در میان جامعه دارد، پرداختی که طی این سال‌ها خیلی سربلند از آن بیرون آمده است.»

 

به گفته انصاری یکی از موفقیت‌های مرادی کرمانی را می‌توان در قهرمانانی دانست که در زمره مخلوقات ادبی او هستند، از جمله مجید و بی‌بی که به واسطه ساخت برنامه تلویزیونی به شخصیت‌های آشنا برای مردم تبدیل شده‌اند. آنگونه که انصاری تأکید دارد برخلاف تصور عموم این قصه‌های مجید نبوده که منجر به معرفی هوشنگ مرادی کرمانی به فراسوی مرزهای خودمان شده، بلکه داستان خمره بوده که راه را برای ورود به عرصه‌های بین‌المللی برای او بازمی کند. یکی دیگر از نکاتی که او در معرفی آثار این نویسنده نام آشنای کشورمان برمی شمارد، تلاشی است که در جهت معرفی فرهنگ ایران به خرج داده است، او در پایان گفته هایش تأکید کرد:«امیدوارم فرصت انتشار کارهای بیشتری برای ایشان فراهم شود، هرچند همین کتاب‌هایی که تا به امروز به قلم این دوست قدیمی روانه بازار کتاب شده‌اند هم به اندازه کافی شاخص و باارزش هستند.امیدوارم سال‌های سال برای فرهنگ ایران زمان بنویسند و ما از حضور ایشان بهره‌مند باشیم.»

 

بــــرش

«قاشق چای خوری» در راه کتاب فروشی ها

 

حدود پنج سالی از انتشار«ته خیار»آخرین نوشته هوشنگ مرادی کرمانی می‌گذرد، همان طور که در ابتدای گزارش هم اشاره شد، این نویسنده کشورمان - بعد از سال‌ها - از انتشار مجموعه داستانی تازه با عنوان«قاشق چای خوری» به «ایران» خبر داده؛ رخدادی که برای علاقه مندان به نوشته‌های او، آن هم در آستانه گذشت نیم قرن از ورودش به ادبیات داستانی، خبر بسیار خوبی است. او درباره این مجموعه داستان به «ایران» گفت: «۱۵ داستان کوتاه دراین مجموعه جای گرفته که به غیر از سه-چهار داستان که پیش‌تر در نشریه داستان منتشر شده بودند همه آنها داستان‌هایی جدید هستند.تألیف داستان‌ها به پایان رسیده و مشغول آخرین بازنگری آن هستم، همچون دیگر آثارم این کتاب هم با همکاری نشر معین روانه بازار نشر می‌شود.»

 

به این بهانه بد نیست یادآوردی مجددی از تجلیلی داشته باشیم که سال گذشته از سوی دانشگاه کمبریج به پاس ۵۰ سال تلاش این نویسنده نام آشنای کشورمان در جهت توسعه فرهنگ ایرانی انجام شد. آن طور که خالق مجموعه قصه‌های مجید تأکید دارد در این مجموعه داستانی جدید هم همچنان می‌توان رگه‌های پررنگی از ویژگی‌های بومی کشورمان دید. او یکی از مهم‌ترین دلایل وقفه میان انتشار آثارش را در حساسیتی می‌داند که در خلق کتاب هایش دارد و گفت:«مهم‌ترین تأکیدم این است که دست به تألیف کتابی که شبیه نوشته‌های دیگر نویسندگان یا حتی نوشته‌های خودمان باشد نزنم و امضایی از خودم در آن دیده شود.»

 

وی چرایی توجه به ویژگی‌های فرهنگی و بومی ایران در نوشته هایش را تأکیدی می‌داند که در معرفی ایران و ایرانی نه تنها به مردم خودمان، بلکه به جهانیان دارد. در داستان‌های این مجموعه هم می‌توان همچون داستان«آب انبار» رد پایی از شیوه نوشتاری ادبیات کلاسیک فارسی را داد، او گفت:«البته تنها تا اندازه ای از کلمات و واژه‌های ناب قدیمی فارسی استفاده کرده‌ام که نثر داستان‌ها دچار پیچیده نویسی نشود و مخاطب را از قصه دور نسازد. هیچ کدام از داستان‌های این مجموعه شبیه هم نیستند و از نظر مضمونی هر کدام استقلال خاص خود را دارند.»

 

یکی از داستان‌های این مجموعه درباره مدیرمدرسه‌ای است که بعد از سال‌ها کار بازنشسته شده، او که تنها زندگی می‌کند برای خرید هندوانه به بازار روز نزدیک خانه‌اش می‌رود. اما پسر فروشنده در انتخاب میوه به او کمک نکرده و برای برداشتن هندوانه‌ای کوتاه موجب افتادن میوه دیگری و از بین رفتن آن می‌شود. در پی همین اتفاق جوان میوه فروش با برخوردی تند به او بی‌احترامی می‌کند، این اتفاق آنقدر برای مدیر بازنشسته داستان سنگین تمام می‌شود که دلش آرام نمی‌گیرد چراکه سال‌ها تلاش کرده بود تا به دانش‌آموزان بگوید به یکدیگر احترام بگذارند. آخرین گفته مرادی کرمانی در ۵۰ ساله شدن قدم گذاشتنش به دنیای نویسندگی آرزویی است که برای مردم سرزمینمان دارد، او گفت:«مشکلات اقتصادی هموطنانم را درک می‌کنم، خودم مستأجرم، بازنشسته ام، غم نان دارم و می‌دانم گران شدن مواد غذایی و دیگر کالاهای ضروری زندگی چه مشکلاتی در پی دارد. با این حال مهم‌ترین آرزویم برای مردم کشورم این است سر آسوده بر بالین بگذارند.این روزها اتفاق خیلی تلخی که برایمان رخ داده این است که احترام از روابطمان رنگ باخته، به گمانم مهم‌ترین لازمه زندگی امروز بعد از هوا و غذا، این است که یادبگیریم به یکدیگر احترام بگذاریم.» 

 

مریم شهبازی

 

 

iran-newspaper.com
  • 21
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش