چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۳:۴۰ - ۰۸ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۲۰۱۳
کتاب، شعر و ادب

به بهانه هشتم مهر، زادروز مولوی

تجلی آفتاب شمس در وجود مولانا

مولانا,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

امروز را به نوعی در تقویم کشورمان زادروز مولانا شاعر نامی ایران‌زمین می‌دانند. شاعری که دفترهای مثنوی او از یک سو و غزلیات شاذ و سرکش و مهارناپذیرش از سوی دیگر، به کوهی سترگ در ادبیات فارسی ایران تبدیل شده است. او که زاده بلخ خراسان است و بعد از گشت و گذار در اطراف و اکناف سرانجام در قونیه آرام گرفت، با این حال هر جا که می‌رفت، زبان فارسی ابزار بی‌مثال سخن‌سرایی و خلق آثار بدیع و فاخری بود که هنوز بعد از گذشت قرن‌ها کسی به سان مثنوی شعری نسروده است و کسی دفتری چون غزلیات شمس با آن همه شوریدگی و رهاشدگی نسروده است.

آثار و زندگی این شاعر بعد از گذشت قرن‌ها فضای بی‌شماری از بحث و جدل‌ها و حرف و حدیث‌های ادبا و شاعران و عارفان را به خود اختصاص داده است، به صورتی که هر کس به گفته مولانا از ظن خود یارش می‎‌شود و به تحلیل آثار او و همچنین به بررسی زندگی‌اش می‌پردازد. شاید از نگاه بسیاری از مولوی‌شناسان اوج زندگی مولانا به دیدار او با شمس برمی‌گردد که باعث دگرگونی فکری، عقیدتی و حتی زیستی این شاعر شوریده شد. شوریدگی شمس به صورتی در زندگی او سنگینی می‌کرد که به همان نسبت در اشعار و خاصه غزلیات او تجلی یافت.

بسیاری غزلیات مولوی را که امروزه به غزلیات شمس مشهور است، آتش‌فشان روحی و روانی مولانا می‌دانند که بعد از دیدار با شمس فوران کرده است. آثار او نقش مهمی در تبیین و تدوین اندیشه‌های عرفانی و صوفیانه دارد. در باره دیدار این دو نقلی تاریخی است که می‌گوید: «در حدود سال ۶۴۲ هجری قمری، جلال الدین محمد ۳۷ ساله بود که روزی در بازگشت از درس مدرسه پنبه‌فروشان، عابری ناشناس در مسیرش قرار گرفت و راه او را برای همیشه تغییر داد.

شمس در لباس تاجری ناشناس از او پرسید: «صراف عالم معنی، محمد برتر بود یا بایزید بسطامی؟» مولانا از سر خشم و غرور پاسخ گفت: «محمد(ص) سر حلقه انبیاست، بایزید بسطام را با او چه نسبت؟» درویش تاجرنما بانگ برداشت: «پس چرا آن یک سبحانک ما عرفناک گفت و این یک سبحانی ما اعظم شانی به زبان راند؟» و پاسخ شنید: «بایزید تنگ حوصله بود و لذا به یک جرعه لسان گشود؛ محمد(ص) دریانوش بود و جام عقل و سکون خود را از دست نداد.» مولانا این را گفت و به مرد ناشناس نگریست؛ پس از این گفتار، بیگانگی آنان به آشنایی تبدیل شد و خورشید وجود مولانا از پس این دیدار تابیدن گرفت.»

اغراق نیست که گفته شود، این دیدار تاریخی بی‌بدیل‌ترین دیدارهای مراد و مریدی در تاریخ ادب و هنر ایران است که بعد از گذشت قرن‌ها بسیاری سعی کردند به تفسیر آن بنشینند و از منظرهای گوناگون آن را بررسی کنند. اگر بخواهیم در غزلیات شمس نمونه‌هایی از دلدادگی مولانا به شمس را شاهد مثال بیاوریم، به اذعان اکثر مولوی‌پژوهان کل دفترش می‌تواند خط خط برای شمس سروده شده باشد. مثل«زاهد بودم، ترانه گویم کردی/ سر حلقه بزم و باده جویم کردی/سجاده نشین با وقاری بودم/ بازیچه کودکان کویم کردی». ضمن آنکه در دفاتر مثنوی‌اش شمس به هر شکل و صورت برای مولانا جلوه می‌کند. در دفتر اول مثنوی چنان از شمس سخن می‌گوید که گویی رکنی از ارکان هستی او را تشکیل می‌دهد:«عاشقی پیداست از زاری دل/نیست بیماری چو بیماری دل...»

بعد از آنکه در ادامه عشق را اصطرلاب اسرار خدا می‌داند و مدعی می‌شود که هرچه از عشق گوید کم است، عشق بی‌زبان را روشن‌تر از هر چیز می‌داند که قلم از نوشتن آن به عجز در می‌آید و عقل هم مثل خر در گل می‌ماند، علن می‌زند که «آفتاب آمد دلیل آفتاب/ گر دلیلت باید از وی رو متاب» این آفتابی که او از منظر و مناظر شمس درک می‌کند، «شمس است که هر دم نور جانی می‌دهد» و در ادامه به صراحت می‌گوید:«خود غریبی در جهان چون شمس نیست/شمس جان باقیست کاو را امس نیست/ شمس در خارج اگر چه هست فرد/می‌توان هم مثل او تصویر کرد/شمس جان کو خارج آمد از اثیر/نبودش در ذهن و در خارج نظیر.../چون حدیث روی شمس الدین رسید//شمس چارم آسمان سر در کشید/واجب آید چونک آمد نام او/شرح کردن رمزی از انعام او..../من چه گویم یک رگم هشیار نیست/شرح آن یاری که او را یار نیست/شرح این هجران و این خون جگر/این زمان بگذار تا وقت دگر» تا آنکه در پایان این دفتر تاکید می‌کند:

فتنه و آشوب و خون‌ریزی مجوی

بیش ازین از شمس تبریزی مگوی

این ندارد آخر از آغاز گوی

رو تمام این حکایت بازگوی

عادل جهان‌آرای

hamdelidaily.ir
  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش