موزه جهان نما
موقعیت اصلی موزه جهان نما در ضلع غربی کاخ صاحبقرانیه و در گوشه جنوب غربی کاخ نیاوران می باشد که در مجموعه باغ نیاوران در میدان شهید باهنر ( میدان نیاوران) تهران واقع شده است.
تاریخچه موزه جهان نما تهران
یکی از اماکن تاریخی و زیبای پایتخت در دوره قاجار، باغ نیاوران نام دارد که فتحعلی شاه، دستور ساخت آن را داده است. این باغ در دوران حکومت قاجاریه دستخوش تغییراتی گشت و بر وسعتش در زمان ناصرالدین شاه افزوده شد. کاخ صاحبقرانیه که به عنوان موزه جهان نما تهران محسوب می شود ، به دستور ناصرالدین شاه در مجموعه نیاوران ساخته شده است. این مکان در دوران پهلوی، محل زندگی خاندان محمدرضا شاه بوده است.
همسر محمدرضا پهلوی به نام فرح دیبا، علاقه ی خاصی به هنر داشت و به همین خاطر، آثار هنری را از اوایل دهه ۱۳۴۰ جمع آوری میکرد. او آثار مختلفی را با کمک کارشناسان و متخصصان هنری در سفرهای خود به خارج کشور خرید. همچنین برخی از آثار را به مناسبت های گوناگون در مراسمات مختلف به وی اهدا کردند. با گذشت زمان در سال ۱۳۵۵ ساختمانی مخصوص با چندین سالن در قسمت غربی کاخ صاحبقرانیه برای نگهداری این آثار و اشیای با ارزش، طراحی و ساخته شد. سپس نام قدیمی تالار بزرگ و آینه کاری شده کاخ صاحبقرانیه یعنی« جهان نما» را برای آن انتخاب کردند.
این مکان، پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ۱۳۷۷ بعنوان موزه جهان نما تهران افتتاح شد و در پاییز سال ۸۳ موزه جهان نما تعطیل شد تا مرمت، بهینه سازی و تغییرات کلی بر روی آن انجام گیرد و مجدداً گشایش یافت. عملیات مرمتی و بهینه سازی که بر روی این موزه انجام گرفت؛ شامل نوسازی سیستم الکتریکال، ساخت ویترین های جدید، طراحی و نصب سیستم نورپردازی فایبراپتیک ویژه موزه، کفسازی و مرمت فضاهای داخلی و همچنین طراحی و نصب سیسم حرارتی و بروتی جدید و مطالعه روی آثار در این موزه بود تا موزه جهان نما برای بازدید عمومی با استانداردهای لازم بازگشایی شود.
گالری موزه جهان نما
گالری جهان نما با اهدافی همچون فراهم آوری فضایی برای معرفی هنرمندان معاصر و جوان و همچنین هنرهای ملی و سنتی کشور به غیر از آثار موزه ای بوجود آمد. این مجموعه به پیشنهاد کشورهای فرانسه و چین، موفقیت هایی در زمینه برپایی نمایشگاه و فروشگاه در پاریس و پکن داشت.
نمایشگاه های برگزار شده در گالری جهان نما به صورت دوره ای، شامل نمایش آثاری از هنرهای نقاشی، زیورآلات ساخته شده از سنگ های درمانی قیمتی و نیمه قیمتی، نقاشی خط و آثار کولاژ می باشد. این گالری در سال ۱۳۹۴، به بخش خصوصی واگذار شد و فعالیت خود را تحت عنوان آرت سنتر ادامه داد. گالری آرت سنتر به بازدیدکنندگان تا ساعت ۲۱ خدمات می دهد و علاقه مندان میتوانند از این فضاها و محوطه باغ نیاوران با تهیه بلیط ورودی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران استفاده کنند.
آثار موزه جهان نما
آثار موجود در موزه جهان نما در دو بخش از جمله هنر پیش از تاریخ و آثار هنرهای تجسمی معاصر ایران و جهان به نمایش درآمده اند و انتخاب این دو بخش با دو معیار تنوع و نفیس بودن آثار هنری و همچنین گستره زمانی خلق آثار است.
>> آثار هنری پیش از تاریخ در موزه جهان نما:
آثار هنری پیش از تاریخ در موزه جهان نما نگهداری میشود و این آثار، متعاق به دوران پیشاکلمبی، سفالینه های املش، مفرغ های لرستان و هنرهای سرخپوستان آمریکای شمالی مربوط به هزاره های اول و دوم پیش از میلاد، پیکره های مفرغی لرستان به هزاره اول و دوم پیش از میلاد و تنگ سفالین مربوط به هزاره اول پیش از میلاد از املش گیلان می باشد. برای درک هنر و تمدن اصیل ایرانی و درک سیر تاریخی هنر ایرانی می توانید از اثر مفرغی پیکره مرد ایستاده از آلبرتو جاکومتی، آثاری از هنرهای آیینی دوران پیشاکلمبی و تمدن های مصر باستان در کنار سایر آثار هنری، بازدید کنید.
>> آثار هنری دوران معاصر ایران و جهان در موزه جهان نما:
آثار هنری هنرمندان معاصر ایرانی و هنرمندان معاصر جهانی در موزه جهان نما نگهداری میشود و این آثار متعلق به بزرگان هنر قرن بیستم نظیر اندی وارهول، پابلو پیکاسو، مارک شاگال، آمادئو مودیلیانی، سالوادور دالی، ژرژ براک و پل گوگن می باشد. همچنین در این موزه می توانید آثار هنرمندان بزرگ ایرانی و صاحب سبک همچون پرویز تناولی، سهراب سپهری، حسین زنده رودی، بهمن محصص، مش اسماعیل، آیدین آغداشلو، ژازه طباطبایی، پرویز کلانتری، فرامرز پیلارام، جعفر روح بخش و منوچهر یکتایی را ببینید.
دیگر بخش های مجموعه کاخ نیاوران
جاذبه های دیگر مجموعه نیاوران، شامل کاخ نیاوران، کاخ صاحبقرانیه، کوشک احمدشاهی، کتابخانه کاخ نیاوران، باغ کتیبه ها و موزه خودروهای اختصاصی کاخ نیاوران است.
آدرس موزه جهان نما تهران
آدرس :تهران، نیاوران، میدان شهید باهنر، کاخ نیاوران
دسترسی به موزه جهان نما تهران
موزه جهان نما یک مجموعه فرهنگی تاریخی در میدان شهید باهنر( نیاوران) می باشد. شما میتوانید با استفاده از وسایل نقلیه عمومی یا خودروی شخصی خود به این موزه بروید. ایستگاه میدان تجریش به عنوان نزدیک ترین ایستگاه مترو محسوب میشود که با خط یک باید به آن جا بروید. سپس در میدان قدس برای رفتن به ورودی اول موزه نیاوران، باید از تاکسی های خط تجریش استفاده کنید. شما میتوانید مسافت تجریش تا کاخ نیاوران را به غیر از تاکسی، با یکی از اتوبوس های ازگل یا دارآباد یا میدان رسالت در میدان تجریش طی کنید تا به ورودی اول موزه نیاوران برسید. همچنین اتوبوس های دیگری که به میدان تجریش میروند اتوبوس های تندروی( BRT) راه آهن- تجریش و راه آهن- پارک وی هستند.
برای اینکه با خودروی شخصی به موزه جهان نما بروید باید ابتدا به اتوبان صدر بروید، سپس به سمت نیاوران از خروجی کامرانیه ادامه دهید و این مسیر را پس از رسیدن به خیابان باهنر، در جهت شرق پیش بروید تا وارد میدان نیاوران شوید. کاخ نیاوران در در امتداد مسیر خیابان باهنر قرار دارد. همچنین میتوانید به بزرگراه امام علی بروید و در جهت جنوب به شمال بزرگراه امام علی وارد خروجی اتوبان ارتش( غرب) شوید تا به خیابان موحد دانش برسید. سپس به خیابان پاسداران در انتهای خیابان موحد دانش، وارد شوید و مسیرتان را در جهت شمال خیابان ادامه دهید تا وارد میدان نیاوران شوید.
ساعات بازدید از موزه جهان نما
شما در فصول مختلف سال در زمانهای متفاوتی می توانید از موزه جهان نما بازدید کنید. به این صورت که ساعات بازدید از این موزه در پائیز و زمستان از ساعت ۹ تا ۱۷ می باشد درحالیکه زمان بازدید از این موزه در فصل بهار و تابستان از ساعت ۹ تا ۱۸ می باشد.
بهترین زمان بازدید موزه جهان نما
فصل های بهار و پائیز، بهترین زمانی هستند که می توانید از موزه جهان نما بازدید کنید. بخاطر موقعیت موزه در باغ نیاوران، فضای آن در فصل بهار و پائیز، بسیار چشم نواز است و شما میتوانید در این زمان ، لحظات به یادماندنی را تجربه کنید.
گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش
- 19
- 4