دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۱۲۰۰۰۹۵

باغ موزه قصر کجاست؟ (+ تصاویر)

باغ موزه قصر,آدرس باغ موزه قصر در تهران,باغ موزه قصر کجاستباغ موزه قصر در تاریخ ۱۱ آذرماه ۱۳۰۸ به دست رضا شاه افتتاح گردید
نخستین زندان متمرکز تهران، زندان قصر نام داشت وتنها زندان تهران تا زمان ساخت زندان اوین محسوب میشد. همینطور یکی از جذاب ترین و زیباترین باغ موزه های شهر تهران در میدان پلیس، باغ موزه قصر می باشد. زندان قصر در گذشته و پيشتر از آن هم یکی از قصرهای دوران قاجار بوده است.

باغ موزه قصر

یکی از زندان های معروف در قلب تهران که چند سال قبل به موزه تبدیل شده است، زندان قصر نام دارد.  باغ موزه قصر که نام آن سابقا زندان قصر بود، نخستین زندان متمرکز تهران بود. این زندان هم اکنون تعطیل شده و به عنوان یکی از مراکز فرهنگی، تاریخی و هنری کشور تحت عنوان باغ موزه قصر مورد بازديد عموم است.

پیشینه باغ موزه قصر

منطقه ای که باغ موزه فعلی قصر در آن واقع شده در زمان قاجار فاصله زیادی با تهران داشت و بوستان خرم آباد نامیده می شد. درواقع این باغ موزه قصر در کنار مسیر جاده قدیم شمیران بود که شهر ری را به قیطریه وصل می کرد. در دومین سال سلطنت فتحعلی شاه قاجار در سال ۱۱۷۷ شمسی به فرمان او قصری در این اراضی بنا شد. این قصر جدید که قصر قاجار نام گرفت توسط اوژن فلاندن در کتابش نیز مورد اشاره قرار گرفته است. وی این قصر را دارای آینه کاری های متعدد و آمفی تئاتر توصیف می کند.

قصر قاجار دوران ناصرالدین شاه به محلی برای اردوی سالانه فوج قزاق آبادی خویش را از دست داد. باغ موزه قصر در دوران مظفرالدین شاه، به ژاندارمری تحویل داده شد و نهایتاً قسمت های زیادی از قصر بخاطر باران و سیل در سال ۱۲۸۲ شمسی  تخریب شد. بعدها در زمان سوئدی ها که اداره شهربانی تهران را بر عهده گرفته بودند اداره شهربانی در زمین های قصر تاسیس و زندان نظمیه نیز در محل اداره شهربانی تعبیه شد که برای زندانیان عمومی چند اتاقک و زیرزمین بود.

نحوه دسترسی باغ موزه قصر,باغ موزه قصر,ادرس باغ موزه قصراولین زندانی باغ موزه قصر، سازنده آن یعنی سرتیپ درگاهی بود

زندان نظمیه در سال های اولیه قدرت گرفتن رضاشاه دیگر گنجایش زندانیان بیشتر را نداشت و از طرفی کنوانسیون های بین المللی بخاطر عضویت ایران به ساخت یک زندان مدرن مطابق با استاندارهای بین المللی نیاز داشتند. در نتیجه تصمیم گرفتند که زندانی در زمین های قصر قاجار در حدفاصل سه راه زندان، پل سیدخندان، خیابان شریعتی و خیابان پلیس فعلی است، ساخته شود. یکی از افسران قزاق که نیکلای مارکوف نام داشت طراحی زندان را برعهده گرفت، اگرچه طراح این زندان یک روس تبار مقیم ایران بود ولی طرح زندان و چه بسا دیگر سازه های طراحی شده توسط این فرد تماما به سبک معماری ایرانی طراحی و اجرا شده است. ورودی باغ موزه قصر بالا خانه ای دارد که چشم‌انداز زیبایی از صحرا، شمیران، تهران، خرابه های ری و نجف آباد، کاخ های اشرف آباد و دوشان تپه داشت و از آن بالا اطراف و بناها به خوبی دیده می شدند.

باغ موزه قصر پس از انقلاب اسلامی

رضا شاه در تاریخ ۱۱ آذرماه ۱۳۰۸ باغ موزه قصر را افتتاح کرد. فاز اولیه زندان که در آن هنگام افتتاح شد دارای ۱۹۲ اتاق با ظرفیت ۸۰۰ زندانی بود. این بازداشتگاه بعدها و تا زمان ساخت زندان اوین در دهه چهل، تنها زندان پایتخت بود. زندان قصر در این دوران توسعه و گسترش زیادی پیدا کرد و پس از انقلاب اسلامی ایران بعنوان محل حبس زندانیان غیر سیاسی محسوب میشد.

زندان قصر در سال ۱۳۸۳تعطیل شد و شهرداری به تخریب بخشهائی از زندان شروع کرد که با پیگیری کانون زندانیان سیاسی پیش از انقلاب با ثبت زندان بعنوان آثار ملی در سازمان میراث فرهنگی از تخریب آن جلوگیری گردید و متعاقبا به وسیله شهرداری به باغ موزه تبدیل گردید. البته تا پیش از ثبت محل، در این میان زندان زنان سیاسی تخریب شد. عاقبت در تاریخ ۱۴ آبان ماه ۱۳۹۱ باغ موزه قصر با حضور شهردار تهران و گروهی از هنرمندان برای بازديد عموم رسماً افتتاح گردید.

آدرس باغ موزه قصر,تصاویر باغ موزه قصر,باغ موزه قصرباغ موزه قصر در بزرگراه شهید صیاد شیرازی، خیابان پلیس قرار دارد

ویژگی ها و قسمت های مختلف باغ موزه قصر 

نخستین نشانه ی ورود به زندان قصر، درب کشویی آهنی ورودی این باغ میباشد که شما در بازدید از باغ موزه قصر با آن مواجه خواهید شد.

- زندان سیاسی و جاذبه های تاریخی باغ موزه قصر

سالن ملاقات زندان یکی از بخش های جالب برای بازدید کنندگان است. ممکن است ، به محض اینکه نزدیک سالن ملاقات بشوید صدای گریه و سروصدا آزارتان بدهد؛ این صدا، صدای ضبط شده ایست از هنگامی که ملاقات کنندگان برای دیدار عزیزانشان به زندان آمده بودند. این صدای ضبط شده به سالن ملاقات جانی تازه می دهد و برای بازديد کنندگان همان حال و هوای گذشته را تداعی می کند. همین که از قسمت سالن ملاقات خارج شوید، در قسمت هوا خوری زندان سیاسی تصاویر آشنای زیادی من جمله تصاویر آیت الله طالقانی، آیت الله هاشمی رفسنجانی، آیت الله خامنه ای و همینطور تعداد بسیار زیادی از چهره های برجسته مذهبی، سیاسی، هنری و… بر روی در سلول ها وجود دارد.

- غرفه خودرو های قدیمی باغ موزه قصر

پس از این که به باغ موزه قصر وارد شدید در ابتدا با غرفه ای شیشه ای مواجه می شوید که خودرو های قدیمی در آن نگه داری می شوند.

- موزه مارکوف، بنایی روسی در دل باغ موزه قصر

وقتی از طرف خیابان شریعتی به طرف خیابان پلیس می روید، نمای باغ موزه قصر شما را مجذوب خواهد کرد از درب باغ موزه که وارد شوید بنایی که وسط باغ موزه قرار گرفته است موزه مارکوف نام دارد. باجه ای شیشه ای در کنار موزه مارکوف قرار دارد که محل خرید بلیط است. در اینجا بازدید کنندگان بلیط های خود را  خریداری می کنند و بازدیدشان را  به سمت موزه مارکوف شروع می کنند.

باغ موزه قصر,باغ موزه قصر تهران,عکس های باغ موزه قصردر سال ۱۳۹۱ زندان قصر توسط شهرداری به باغ موزه قصر تبدیل شد

موزه مارکوف به نام یک معمار روسی میباشد که از دوستان رضا خان بوده است. سقف ساختمان نظمیه بعد از کودتای ۱۲۹۹ هجری قمری و روی کار آمدن رضا خان، با توپ ویران شد و همه ی زندانیانی كه در ساختمان بلدیه زندانی بودند، آزاد شدند و عملا این بازداشتگاه از بین رفت. از این جهت ، رضاشاه، نیکلا مارکوف را مامور بررسی و انتخاب مكانی مناسب برای احداث زندانی جدید معرفی می کند و بعدها این ساختمان با احداث زندان قصر به نام مارکوف نام گذاری شد.

- زندانیان مشهور و باغ موزه قصر

زندانیان معروف زندان قصر شامل قوام السلطنه، صارم الدوله، صولت الدوله، عبدالحسین تیمورتاش، بزرگ علوی و علیمردان خان بختیاری و پنجاه وسه نفر و همچنین دکتر تقی ارانی بودند. بزرگ علوی سرگذشت سال های حبس خود و دیگر زندانیان مشهور را در کتاب ۵۳ نفر در زندان قصر به رشته تحریر درآورده است. راهروری به نام« شب آخر»، یکی از بخش های ناراحت کننده باغ موزه قصر است. این راهرو ویژه زندانیان محکوم به مرگ بود که هر کدامیک را بعداز دریافت حکم به این راهرو منتقل می کردند، در این راهرو مدت زمان استقرار هر زندانی که محکوم به مرگ بود بین یک تا چهل شب متغیر بوده است.

- زورخانه باغ موزه قصر

یکی از زورخانه های تازه ساخت شهر تهران، زورخانه باغ موزه قصر نام دارد که این زورخانه در دل زندان تاریخی مارکوف ساخته شده است. ایده ساخت زورخانه از طرف شهرداری تهران، در دل زندان قدیم و باغ موزه قصر اجرایی شد. سال روز افتتاح این زورخانه در روز درگذشت جهان پهلوان تختی بود، ولی جذاب ترین اتفاق این زورخانه، برگزاری مراسم گلریزان برای کمک به اهالی ورزش بوده است. برنامه ای که باحضور اسطوره های ورزش کشور رنگ و بویی دیگر گرفت. فضاسازی این زورخانه به شکلی زیبا و با ترکیبی از هنرهای اصیل ایرانی صورت گرفته و روح هر ورزشکاری را به روزگاران قدیم پایتخت می برد.

- موزه عبرت و شکنجه گاه ساواک

عمارتی با کمک مشاوران خارجی برای نگهداری ویژه مخالفان رژیم شاهنشاهی، در تهران تاسیس کرد که در چند قرن گذشته از مخوف ترین اماکن کشور ایران محسوب میشد. مشهورترین زندان برای مبارزان جنبش انقلابی ملت ایران در دهه چهل و پنجاه شمسی، زندان کمیته مشترک ضد خرابکاری بود. این بازداشتگاه در باغ موزه قصر به واسطه معماری ساختمان و نوع شکنجه و برخورد وحشیانه ای که با بازداشت شدگان می شد، تاریخی وحشتناک و دردناک را از تاریخ سیاسی معاصر کشور روایت می کند و به قدری برخی از اقدامات انجام شده در آن، وحشیانه و باور نکردنی است که حتی قلم در توصیف آن عاجز است.

باغ موزه قصر پس از انقلاب اسلامی,باغ موزه قصر,قسمت های مختلف باغ موزه قصریکی از آثار و گنجینه‌های ملی با نام باغ موزه قصر در فهرست سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسید

صدها تن از انقلابیون آن دوران که بسیاری از چهره های مشهور قدیم و حال سیاست و فرهنگ کشور هستند برای مدت های مدیدی در شکنجه گاه معروف ساواک، مورد آزار و اذیت جنسی و روحی قرار گرفت. بعضی از شکنجه گران مشهور زندان مخوف پهلوی در سرزمین های اشغالی آموزش دیده و بر اساس گفته های شاهدان عینی، از روش هایی برای تخلیه اطلاعاتی بازداشت شدگان استفاده می شد که بیان آن در ساحت قلم نیست.

مسیرهای دسترسی به باغ موزه قصر

> مسیر دسترسی به باغ موزه قصر با خودرو شخصی:

>> آزادراه شهید صیاد شیرازی، خروجی پلیس شریعتی، میدان پلیس، باغ موزه قصر

>> انتهای خیابان شهید مطهری، پس از تقاطع دکتر شریعتی، میدان پلیس، باغ موزه قصر

> مسیر دسترسی به باغ موزه قصر با مترو:

>> ایستگاه مترو شهید مفتح، انتهای خیابان مطهری بعداز تقاطع دکتر شریعتی، باغ موزه قصر

> مسیر دسترسی به باغ موزه قصر با اتوبوس:

>> ترمینال امام خمینی( ره)، اتوبوس های میدان معلم، ایستگاه رو به روی باغ موزه قصر

>> پایانه میدان رسالت، اتوبوس های پیچ شمیران، ایستگاه میدان پلیس، باغ موزه قصر

>> ترمینال میدان امام حسین( ع)، اتوبوس های شهید بهشتی، ایستگاه تقاطع پلیس شریعتی، خیابان پلیس، باغ موزه قصر

> پایانه شهید بهشتی، اتوبوس های میدان امام حسین( ع)، ایستگاه انتهای خیابان مطهری تقاطع شریعتی، باغ موزه قصر

پیشینه باغ موزه قصر,عکس باغ موزه قصر,باغ موزه قصرمحلی که برای بنای باغ موزه قصر انتخاب شد در آن زمان به اراضي خرم آباد معروف بود

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش