شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۱۱۰۰۰۶۹

موزه آب یزد یکی از با ارزشمندترین موزه های آب جهان

موزه آب یزد,درمورد موزه آب یزد,دیدنی های موزه آب یزدموزه آب یزد در خانه تاریخی کلاهدوزها دایر شده است
جاذبه ای دیدنی در شهر بادگیرها موجود است که موزه آب یزد نامیده میشود و شما را به سفری جذاب در تاریخ می برد. این موزه، گنجینه ای در خانه کلاهدوزهاست که میتوانید در آن وسایل، ابزار و اسناد مربوط به آب را ببینید و تا حدی با روش استفاده گذشتگان از آب آشنا شوید.

شهر یزد

یکی از شهرهای تاریخی ایران که قدمت جاذبه های آن باعث شده جزء نخستین شهر تاریخی خشتی ایران و دومین شهر تاریخی جهان باشد، شهر یزد است. با توجه به جاذبه های این شهر و بناهای خشتی اش،  نام این شهر تاریخی در سازمان یونسکو به ثبت رسیده و از آن بعنوان یک شهر بین المللی هم یاد می شود.

معماری موزه آب یزد,موزه آب یزد,مساحت موزه آب یزدموزه آب یزد از سال ۱۳۷۹ و همزمان با همایش بین المللی کاریز کار خود را آغاز کرده است

موزه آب یزد

خانه ی پنج طبقه کلاهدوز ها موزه آب یزد نام دارد که در آن لوازم مختلفی چون حفاری قنات، ابزار و ادوات اندازه گیری حجم آب، وسایل تامین روشنایی در قنات، اسناد و مدارک خرید و فروش آب و وقف نامه های قدیمی، کتابچه میراب ها و اسناد توزیع آب، ظروف نگهداری و حمل آب و خیلی از لوازم ارزشمند دیگر وجود دارد. خصوصیتی که این خانه را نسبت به خانه های مشابه خود در یزد متمایز کرده، وجود یک رشته قنات صد ساله است که از بین این خانه عبور می کند.

اشیای موجود در موزه آب یزد,عکسهای موزه آب یزد,موزه آب یزدموزه آب یزد در شمال میدان امیرچخماق قرار گرفته است

جالب است بدانید چاه خانه ای در پشت بام موزه آب یزد، قرار دارد که توسط چرخ چاه از آن آب می کشیدند و آب‌انبار خانه را که در طبقه همکف قرار داشت، پر می کردند. مساحت خانه کلاه دوز ۷۲۰ مترمربع  است که در سال ۱۲۶۶ خورشیدی به فرمان مرحوم حاج سید علی اکبر کلاه دوز از بازرگانان روزگار قاجاریه، در شمال میدان امیر چخماق ساخته شده است. دو قنات رحیم آباد و زارچ در گذشته از زیر این خانه عبور می کردند و هنوز هم قنات دو هزار ساله زارچ در زیر این خانه در جریان می باشد. در این عمارت و منزل هم جوار آن علاوه بر آقای كلاهدوز و همسرشان، دختر، دوپسر و عروسهایشان و نیز دو خانواده از خدمتكاران سیاه پوست سكونت داشته اند.

معماری خانه کلاهدوزها

به طور کلی معماری قدیم ایران و بالاخص شهر یزد بی نظیر بوده و بسیار چشمنواز بوده است. خانه کلاهدوزها هم یکی از مواردی است که به این ادعا صحه می گذارد. نقوش گچ کاری های موزه آب یزد به شکل گل و گیاه و جانوران است و همین مورد سبب شده تا چهره ی خاصی به بنا بخشیده شود. زمینه گچ کاری های طبقه چهارم خانه کلاهدوزها از کاهگل بسیار ظریف میباشد و زیبایی خاصی دارد. تالار آیینه یکی از دیگر نقاط بسیار زیبای خانه کلاهدوزها است که توسط خیلی از معماران و هنرمندان آن دوره مورد تحسین قرار گرفته است. از دیگر زیبایی های این خانه می توان به پنجره های اُرسی و شیشه های رنگین اشاره نمود که دنیای رنگارنگی را در آن ایجاد کرده اند.

موزه آب یزد,موزه آب یزد آدرس,مسیر دسترسی به موزه آب یزددر موزه آب یزد لوازم مختلفی برای حفر قنات مورد استفاده بوده است

اشیای موجود در موزه آب یزد

آثار مرتبط با آب را می توانید در موزه آب یزد ببینید. در این موزه بیش از ۲۰۰ شی تاریخی از وسایل کندن قنات گرفته تا اسناد و مدارک قنات‎های اصلی یزد نگهداری می شود.

۱. یادگاری قنات ها:

قنات یکی از سازه های مهم ایرانیان در زمینه آب است که نام آن امروزه در محافل جهانی هم مطرح می شود و در فهرست یونسکو نیز قنات ایرانی قرار دارد. مجسمه هایی از مردم که به کارهای مربوط به قنات مشغولند، را می بینید که به آنها مقنی میگویند و رنگ لباس آن ها نیز سفید است. مقنی ها بدین دلیل لباس سفید میپوشند که در داخل چاه های بزرگ یکدیگر را ببینند و همینطور به آن به چشم کفن نگاه می کردند به این دلیل که هر لحظه ممکن بود جان خویش را بر اثر ریزش از دست بدهند. یکی از اصلی­ ترین ابزار حفر کاریز( چرخ چاه) را در بخشی از موزه آب یزد می بینید که در جوار آن ماکتی از یک چاه ­کن قرار داده اند.

مسیر دسترسی به موزه آب یزد,موزه آب یزد,قدمت موزه آب یزدموزه آب یزد به دلیل جریان قنات در آن تا به امروز، برجسته‌ترین موزه آب کل کشور است

۲. اسناد و وسایل مربوط به تقسیم و وقف آب:

از دیگر موارد قابل رویت در موزه آب یزد،  اسناد و وسایل مربوط به تقسیم و وقف آب در آن هنگام بوده است. همینطور در این موزه اسناد توزیع آب وجود دارد که در آن زمان به چه تناسبی آب را بین کشاورزان تقسیم می کردند. چند سند ازدواج نیز در بین این اسناد توزیع آب به چشم می خورد به علت آنکه بعضی از مردم در آن زمان مهریه زن را آب تعیین می کردند؛ همان چیزی که حکم طلا را در کویر داشت. مدارک دیگری هم در موزه آب یزد وجود داشت که خیرین طبق آنها به زنان بیوه و یتیمان سهم آب می دادند.

۳. ظروف و وسایل موزه آب یزد:

لوله کشی های امروزی در گذشته وجود نداشت و مردم برای تهیه ی آب ناگزیر بودند آب را از منبع تا محل استفاده حمل کنند و البته مکانی هم برای نگهداری آب مایحتاج خود داشته باشند. همینطور در موزه آب یزد، ظروف نگهداری و حمل آب و خیلی از لوازم و اشیای مرتبط با آن من جمله انواع شیر‎های برداشت آب از آب انبار‎ها، ظرف‎های سفالی و شیشه‎ای ویژه حمل و نگهداری آب، یک رشته مشک سقایی و ... دیده میشود. از دیدنی های این موزه می توان به مشربه چند هزار ساله که از آن در کتاب‎های تاریخی کهن یاد شده است، اشاره کرد. در موزه آب یزد، ظرفی شیشه ‎ای وجود دارد که لوله‎ های جانبی دارد؛ صدها سال قبل ، آب را داخل این ظرف می ریختند و بالای آن برف می گذاشتند. این ظرف دو جداره بود و زمانیکه برف کم کم آب میشد، سبب می شد تا این آب خنک، تازه و بدون هر گونه آلودگی باشد و مانع از وارد شدن حشرات به درون آن میشد. 

تصاویر موزه آب یزد,موزه آب یزد کجاست,موزه آب یزدموزه آب یزد یکی از بی‌نظیرترین موزه‌های آب در دنیا است

۴. ماکت ویژه موزه آب یزد:

بعضی از دیدنی های موزه آب یزد شامل ماکت نحوه گردش آب قنات‎ها است که شما را با اسرار ساخت و معماری آن آشنا میکند.

مسیر دسترسی به موزه آب یزد

برای دسترسی به موزه آب یزد میتوانید از اتوبوس های خط پایانه دروازه قرآن پایانه شهدای محراب و یا خط چهارراه بعثت راه آهن استفاده کرده و در چهارراه شهدا پیاده شوید و با کمی پیاده روی به موزه برسید. همینطور روش دیگری برای رسیدن به موزه آب یزد وجود دارد. برای این منظور اتوبوس های خط چهارراه بعثت- راه آهن را سوار شوید و در چهارراه شهدا پیاده شوید و با کمی پیاده روی به این موزه میتوانید دسترسی داشته باشید.

موزه آب یزد,دیدنی های موزه آب یزد,تصاویر موزه آب یزدموزه آب یزد در یکی از خانه‌های قدیمی یزد برپاست

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش