یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۰۱ - ۲۷ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۴۷۷۳
میراث فرهنگی و صنایع دستی

سید محمد بهشتی مطرح کرد

مردم در نوروز مراعات بناهای تاریخی را بکنند

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,بناهای تاریخی
رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از مردم می‌خواهد تا نوروز امسال نسبت به بناهای تاریخی «نظارت اجتماعی» داشته باشند و از بناهای تاریخی حفاظت و حمایت کنند.

به گزارش ایسنا، تعطیلات نوروزی، روزهای عزاداری مانند محرم، شهادت‌ها و حتی روزهای قبل از انتخابات به واسطه تمرکز مردم و کشور به سمت آن اتفاقات خاص، بهترین موقعیت برای سوءاستفاده افراد و مالکان بناهای تاریخی است، کسانی  که کمر به تخریب بناهای تاریخی می‌بندند، اما همه ماجرای تخریب و آسیب وارد شدن به بناهای تاریخی به همین جا ختم نمی‌شود، حضور بیش از حد گردشگران به بناهای تاریخی نیز خود یک نمونه آسیب وارد کردن به بناهای تاریخی است.

 

سید محمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در گفت‌وگو با ایسنا نوروز را یک فرصت برای حضور گردشگران می‌داند و می‌گوید: تعطیلات نوروزی شاهد حجم حضور فوق‌العاده زیاد مردم به نقاط مختلف کشور است، اتفاق ارزشمندی که همراه با بازدید از بناهای تاریخی، با آداب مختلف همراه هستند.

 

او از جمله این آداب را توجه به میزان ورود گردشگر به بناهای تاریخی می‌داند و بیان می‌کند: در این آداب باید احساس کنیم، بنای تاریخی ارزشمندی مانند «عالی‌قاپو» ظرفیت فوق‌العاده زیادی برای ورود گردشگر ندارد. در این مواقع اصرار می‌کنند که هزینه‌ی زیادی برای سفر پرداخت کرده‌ایم و دیگر فرصتی برای بازدید ندارند، به همین دلیل تلاش می‌کنند تا با اصرار وارد بنای تاریخی شوند، اما به این فکر نمی‌شود که یک بنا چه میزان توانایی برای حضور گردشگران در خود را دارد.

 

وی تاکید می‌کند: اگر این همه هزینه کرده‌اید و رنج سفر را به جان خریده‌اید تا به بازدید از بناهای تاریخی بپردازید و آداب نوروزی را به جای آورید، حتما به این قضیه نیز توجه می‌کنید که بناهای تاریخی در مدت زمان ۱۵ روز نباید با آسیب و فشارهای زیادی مواجه شوند، باید در این موقعیت، مراعات بناهای تاریخی را کرد.

 

او با بیان این‌که متاسفانه شاهد هستیم خسارت‌هایی که در طول نوروز به برخی از بناهای تاریخی وارد می‌شود، در صورتی که امکان ترمیم آسیب‌هایشان باشد، به چند ماه زمان برای ترمیم و بازسازی نیاز دارد، می‌گوید: خوشبختانه شاهد هستیم که جامعه، به مرور به رفتارهایی که از آن‌ها سر می‌زند، توجه می‌کند، در واقع نشانه‌ی «بلوغ مدنی» در جامعه را به خوبی در این رفتارها می‌توان دید.

 

«بهشتی» نمونه این بلوغ مدنی در جامعه را رفتار «چهارشنبه سوری» امسال توسط مردم می داند و ادامه می‌دهد: امسال مردم رفتار متفاوتی نسبت به سال‌های گذشته در برخورد با این آئین باستانی داشتند، رفتاری که مدنی‌تر از سال‌های گذشته بود و بسیار کمتر از گذشته شاهد خسارت در «چهارشنبه سوری» بودیم، در عین حال نیز آیین باستانی چهارشنبه سوری برگزار شد.

او معتقد است؛ این نوع رفتار به ما این اجازه را می‌دهد که بتوانیم به مردم تذکر دهیم و آن‌ها نیز مراقب باشند رفتار خسارت‌باری پیش نیاید.

 

رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری؛ «نظارت اجتماعی» توسط مردم و از ناحیه دوست‌داران میراث فرهنگی را یکی از مهم‌ترین اقداماتی می داند که در روزهای تعطیل به خصوص تعطیلات نوروز، محرم و حتی دوران قبل از انتخابات می‌تواند باعث جلوگیری از هر نوع آسیب رساندن به بناها و محوطه‌های تاریخی باشد.

او می‌گوید: معمولا زمانی شاهد این نوع تغییر و تخریب‌ها هستیم که اذهان جامعه به سمت یک اتفاق می‌رود و سوء استفاده‌گران از این موقعیت‌ها به طور مناسب استفاده می‌کنند.

 

وی همچنین با تاکید بر اینکه متصدیان بناهای تاریخی در نوروز در همه صحنه‌ها حاضر نیستند، ادامه می‌دهد: در این موقعیت‌ها شاهد تخریب‌های این‌چنینی هستیم، یا زمانی که تغییر و تحولات مدیریتی رخ می‌دهد، از این نقاط عطف حداکثر استفاده می‌شود. بنابراین فقط نظارت اجتماعی می‌تواند نقش مهمی در حفاظت از بناها و بافت‌های تاریخی ایفا کند.

 

بهشتی به رسانه‌های خاموش در نوروز نیز اشاره و بیان می‌کند: متاسفانه اکثر رسانه‌ها به خصوص روزنامه‌ها در تعطیلات نوروز خاموشند و منتشر نمی‌شوند، این ذهن جامعه را در تعطیلات این چنینی خاموش می کند، در حالی که فعالیت رسانه‌ها در تعطیلات نیز می‌تواند نقش رسانه و نظارت اجتماعی را به خوبی در اذهان روشن کند.

 

به گزارش ایسنا،  محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز پیش از این از مردم و به خصوص مالکان آثار تاریخی در سراسر کشور در این زمینه یک درخواست ویژه مطرح کرده است.

او می‌گوید: درخواست ویژه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از مردم این است که خودشان در نوروز باستانی از فرهنگ و ثروت فرهنگی کشورشان حفاظت کنند و برای دیگران الگو باشند تا بتوانند آن‌ها نیز در این زمینه قدم بردارند.

 

 

  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش