یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳
۰۹:۴۸ - ۲۱ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۵۰۱۰
میراث فرهنگی و صنایع دستی

محمد حسن سمسار:

مادیها ثابت کننده قدمت اصفهان است

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,مادیهای اصفهان
عضو هیئت عالی علمی دایره المعارف بزرگ اسلامی در همایش "اصفهان مهد صنایع دستی ایران" گفت: اصفهان نه تنها شهری پررونق و آباد و مرکز تجارت و هنر بوده، بلکه تولیدکننده فرهنگ نیز بوده است.

به گزارش ایسنا، مراسم"اصفهان مهد صنایع دستی ایران" با حضور محمدحسن سمسار مشاور بخش هنر و معماری و عضو هیئت عالی علمی دایره المعارف بزرگ اسلامی، رییس مرکز اصفهان شناسی و خانه ملل، عصر روز شنبه ۲۰ خردادماه و همزمان با روز جهانی صنایع دستی در کتابخانه مرکزی اصفهان برگزار شد.

 

در این مراسم محمدحسن سمسار با بیان اینکه جایگاه اصفهان در تاریخ ایران بسیار قابل توجه و بالا است، گفت: اگرچه در اصفهان به دلایلی، خوشبختانه یا متاسفانه حفاری‌های باستانی انجام نشده است و لایه های زیرین تاریخ آن پنهان مانده اما شواهد بسیاری در تایید قدمت و تاریخ آن وجود دارد. اصفهان حقیقتا به همان اندازه کهن و دیرینه است که شهرهایی چون شوش و ری و دامغان و دیگر شهرهای دیرینه ایران هستند.

 

این باستان شناس ادامه داد: یکی از اسنادی که این قدمت تاریخی را اثبات می‌کند وجود شبکه آبیاری ویژه در اصفهان است که آن را با نام "مادی" می‌شناسیم. کلمه‌هایی که برای نامگذاری یک سازه شهری به کار می‌روند، نشان از قدمت آن سازه و دوره تاریخی آن دارند. بر اساس همین شواهد و شواهد بسیار دیگری می‌توانیم ثابت کنیم که اصفهان در قلب ایران، از کهن ترین شهرهای این سرزمین است.

 

عضو هیئت عالی علمی دایره المعارف بزرگ اسلامی افزود: آنچه مسلم است این است که اصفهان نه تنها شهری پر رونق و آباد و مرکز تجارت و هنر بوده، بلکه تولیدکننده فرهنگ نیز بوده است. وقتی ما از تمدن صحبت می‌کنیم، مدنیت تنها ساختار شهری نیست، مدنیت آن بخشی از فرهنگ است که در پشت ساختار شهری بر مردم حکومت می‌کند. در اصفهان کاوش باستان شناسی نداشته‌ایم، چرا که اصفهان مداوم زنده و پابرجا بوده و مثل بسیاری از شهرهای باستانی آن را فراموش شده نمی‌یابید.

 

وی تصریح کرد: شواهد حاکی از آن است که اصفهان از سده سوم میلادی، شهریت توام با فرهنگ داشته است. تمدن در مدنیت و به پشتوانه فرهنگ تعریف و ظاهر می‌شود. یکی از ظواهر بسیار قابل توجه فرهنگ، وجود کتابخانه است. به این معنا که شهری که دارای کتابخانه‌ای بزرگ و غنی است، یعنی آن شهر، شهری فرهنگی است. و تنها دو شهر از دوره اسلامی و پیش از آن این عنصر فرهنگی را داشته‌اند؛ جندی شاپور و اصفهان!

 

این پژوهشگر ادامه داد: با همین قدرت و توان، اصفهان در عرصه هنر نیز همین جایگاه را در ایران و نسبت به شهرهای دیگر دارد. به گفته نویسندگان جغرافیای تاریخی آنچه از صنایع دستی و هنرهای متفاوت در اصفهان یافت می‌شد، نوادری از هنرهای جهانی بود که به نقاط مختلف جهان صادر و به اصفهان وارد می‌شد. بنابراین اصفهان با چنین طیف گسترده فرهنگی روبرو بوده و آن را اداره می‌کرده است.

 

وی ادامه داد: ما فرهنگ اصفهان را در زمینه‌های گوناگون هنری داری مکتب می‌بینیم. در هر دوره‌ای که نگاه کنید، فرهنگ اصفهان مکتب دارد. در فلسفه، پزشکی، هنر و معماری و ... 

 

سمسار با بیان اینکه بسیاری معتقدند اصفهان یک جایگاه تمدنی جامع برای سرزمین ایران دارد، گفت: متاسفانه بعد از دوره صفوی و سلجوقی و به سبب حمله مغول بعد از دوره سلجوقی و همچنین روی کار آمدن دوره قاجار افول بسیاری را در هنر شاهد بودیم. بدترین نگهداری از بناهای تاریخی و بیشترین آسیب به این میراث در دوران قاجار اتفاق افتاده است.

 

وی اظهار کرد: از دیدگاه من صنایع دستی به خصوص در اصفهان بخش جدایی ناپذیر از هنر ایرانی است.

 

سمسار ادامه داد: صنایع دستی دارای رگه‌های بسیار نیرومند هنر ایران در تمام شاخه‌ها است. با این تفاوت که صنایع دستی با توجه به نیازهای روزمره و کاربردی مردم ساخته می‌شد. 

 

وی ادامه داد: ابونعیم اصفهانی در کتاب تاریخی خود می‌نویسد که "در بازارهای اصفهان دو کالا وجود دارد که به اقصا نقاط جهان برده می‌شود. اول فرش و قالی ایرانی و دیگری بافته‌های متفاوت پارچه که  نزدیک به ۵۰ نوع پارچه مختلف است" که  در این کتاب به آن اشاره می کند.

 

این پژوهشگر در پایان افزود: من معتقدم که نمی‌توان صنایع دستی را آن‌گونه که در تمام دنیا به کار می‌برند در ایران به کار برد، چرا که صنایع دستی ایران به سبب نیاز طبقات مختلف اجتماعی تولیده شده است. مادر صنایع دستی، هنر کهن ایران است آنچه آن را متمایز کرده، نیاز و کاربردی بودن آن و نبوغ سازنده است.

 

به گزارش ایسنا همچنین در این مراسم از کتاب‌های "رجال و مشاهیر اصفهان"، " قواره بری بناهای تاریخی ایران"، " پیوند هنر و هویت ایرانی در عصر تیموری"، "هنرمندان و صنعتگران در دوره تیموریان"، "سفالینه‌های ایران در موزه آستان مقدس حضرت معصومه" و " فراز  فرود نساجی در اصفهان" رونمایی شد.

 

 

  • 12
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش