دوشنبه ۰۸ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۰۰ - ۰۷ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۱۸۳۷
میراث فرهنگی و صنایع دستی

مجموعه‌های تاریخی کشور چقدر در برابر زلزله آماده‌اند؟

ارگ بم,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

مدتی است کشور دچار زمین‌لرزه شده‌ است. گرچه توقع می‌رود کشوری که روی گسل‌های متعدد قرار گرفته، بیش از سایر کشورها در برابر این بلای طبیعی آماده و مقاوم باشد یا حتی مردمش، هنگام وقوع زلزله، ابتدایی‌ترین کارها را بلد باشند، اما آن‌چه در روزها و هفته‌های گذشته بر ایران گذشت، نشان داد نه‌تنها بناها و ساختمان‌های ایران مقاوم‌‌ نیستند، مردم نیز نمی‌دانند هنگام زلزله چه واکنشی نشان دهند یا پس از آن چه کارهایی انجام دهند. به این ترتیب، آمادگی مردم به مانورهای نمایشی‌ای منتهی می‌شود که گاه و بیگاه در برخی مدارس کشور اجرا می‌شود.

اما گذشته از تبعات اجتماعی و اقتصادی زلزله، آن‌چه در این‌جا می‌خواهیم بیشتر به آن بپردازیم، تخریب‌ها و تهدیدهایی است که این بلای طبیعی برای آثار تاریخی و آنچه از گذشته برای ما به یادگار مانده است، به دنبال دارد.

 

کشوری که تاکنون صدها بار دچار زلزله‌های ویرانگر شده و آثار شاخص معماری زیادی را طی آن از دست داده است، بعد از صدها سال مسئولان آن هنوز هیچ برنامه و فکری برای مقاوم‌سازی خانه‌ها، به‌ویژه عمارت‌های تاریخی‌اش، ندارند.

 

مهم‌ترین اثر تاریخی‌ای که در دوران معاصر تخریب شد ارگ ۲۵۰۰ساله بم بود که پنجم دی‌ماه ۱۳۸۲ بخش اعظمی از آن فروریخت و چند نفر در آن کشته شدند. با زلزله، تاریخی که چندین سده وجود داشت از بین رفت و پس از آن یونسکو ارگ بم و منظر فرهنگی آن را در فهرست آثار جهانی در خطر ثبت کرد و مدتی بعد، با همکاری کارشناسان خارجی مورد تأیید یونسکو، همچون ژاپنی‌ها و ایتالیایی‌ها، تلاش برای مرمت بزرگ‌ترین ارگ خشتی جهان آغاز شد و بعد از ۱۴سال همچنان در حال اجراست.

 

اما چرا مسئولان ‌میراث فرهنگی کشور با علم به وضعیت بحرانی کشور زلزله‌خیزی چون ایران نسبت به مقاوم‌سازی بناهای تاریخی و آثار ملی اقدام نمی‌کنند؟ نخستین نکته این است که تغییر مدیریت‌ها در سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور و روی کار آمدن مدیرانی که حتی با الفبای میراث و مرمت آشنا نیستند سبب شده آن‌ها اهمیت اختصاص بودجه برای مقاوم‌سازی را باور نداشته باشند و ترجیح دهند بودجه را در جاهایی خرج کنند که به جای این‌که زیربنایی و زیرساختی باشد بیشتر به چشم بیاید تا وقتی از این سازمان رفتند بتوانند آن را به‌عنوان رزومه کاری خود نشان دهند؛ رزومه‌ای که برای همه ملموس باشد. نکته بعدی این است: سازمانی‌ که بودجه آن در سال فقط نزدیک به ۸۹۰ میلیارد تومان است، چطور می‌تواند این همه اثر تاریخی را در تمامی شهرها استحکام‌ بخشد؟ سازمانی‌ که بخش اعظمی از بودجه خود را باید صرف پرداخت دستمزد به پرسنل بی‌شماری کند که در دولت‌های نهم، دهم و یازدهم به آن اضافه شده است و گذشته از ازدیاد پرسنلی که مسئولیت سازمانی هر کدام هم به درستی مشخص نیست یا با هم همپوشانی دارد، توجه به تاریخ،‌دلسوزی برای میراث فرهنگی و حس هویت و تعلق خاطر در مدیرانش دیده نمی شود.

 

از مدیرانی که دلسوز میراث فرهنگی بودند و در روزهای ابتدایی شروع به کار این سازمان با دست خالی و البته جیب خالی و گاه با سختی‌هایی که از نظر بی‌توجهی عمومی به میراث فرهنگی وجود داشت،‌در روزهای سخت هشت سال جنگ تحمیلی برای حفاظت از میراث فرهنگی و بناهای تاریخی تلاش می‌کردند ‌تا مدیرانی که امروزه بعضا به دنبال رزومه سازی برای خود هستند تا در فرصت مناسب از حیاط خلوت سیاسی که سازمان میراث فرهنگی،‌صنایع دستی و گردشگری نام دارد به پست ها و جایگاه های بالاتر بپرند،‌ فاصله‌ای بسیار زیاد وجود دارد. مدیران دلسوز پیشین در جریان دولت‌های نهم و دهم خانه نشین و بازنشسته اجباری شدند و جای خود را به افرادی دادند که تنها هدفشان از قرار گرفتن در کسوت مدیریت میراث فرهنگی داشتن پست و مقام بود.

 

 به‌راستی اگر در شهری مانند تهران زلزله رخ دهد، علاوه بر تبعات جانی، چه بلایی بر سر گنجینه‌های ملی کشور می‌آید؟ موزه‌هایی که همینحالا هم با مشکلات عدیده سازه‌ای و امنیتی روبه‌رو هستند. برای نمونه، اگر زلزله‌ قدرتمندی در اصفهان بیاید، چند ساختمان‌ در میدان نقش‌جهان برجای باقی خواهند ماند؟ بعد از گذشت ۱۴ سال از زلزله بم و تخریب ارگ ۲۵۰۰ ساله، آیا وقت آن نرسیده، بنا به اولویت تعیین‌شده، سالی حداقل یک سازه را در برابر سوانح مقاوم کنیم؟ آیا وقت آن نرسیده است که شناسنامه آثار مخازن را تکمیل و مستندسازی کرده یا حتی نسخ خطی و عکس‌های تاریخی را دیجیتال‌ کنیم که اگر خدای‌نکرده اصل آن از بین رفت، محتوایش از بین نرود؟

ای کاش مسئولان میراث فرهنگی کشور، برای نگهداری از آثار تاریخی کشور، از تجربه کشورهای زلزله‌خیز دیگری چون ژاپن استفاده می‌کردند تا هنگام وقوع زلزله آسیب و ضرر و زیان‌ها به حداقل برسد. از طرف دیگر، موزه‌ها و مواریث تاریخی باید برای رویارویی با سوانح طبیعی دیگری چون سیل و طوفان نیز آماده باشند.

 

مرجان حاجی رحیمی

 

 

asemandaily.ir
  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش