یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۱۴:۴۱ - ۱۶ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۴۴۹۲
میراث فرهنگی و صنایع دستی

کنکاشی بر واقعیت حفاری حوض قدیمی

علت حفاری کاروانسرای گلشن,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
درست وسط کاروانسرای ۲۰۰ ساله «گلشن» در همدان، حوض قدیمی را حفر کرده‌اند؛ به اندازه‌ای که نردبان چند متری و کارگر به آن وارد می‌شوند. میراث فرهنگی می‌گوید این گودال برای کف‌سازی حوض قدیمی انجام شده است.

به گزارش ایسنا، همدان در طول سال‌های گذشته بخشی از تاریخ و تمدن خود را به واسطه‌ی بی‌توجهی‌ها از دست داد؛ نمونه‌ی بارز آن بعد از تخریب «عمارت جواهری» و بخش از باغ «بدیع‌الحکما»، لودرها به بافت تاریخی «کبابیان» رسیدند و بعد از ماجراهای هگمتانه و میدان امام همدان، تیزی این بی‌توجهی به «عمارت آمریکایی‌ها» رسید؛ عمارتی که حتی با وجود قول و قرارهای معاون میراث‌فرهنگی همدان، از روز گذشته نخستین اقدامات برای گودبرداری در عرصه این عمارت را آغاز کرده‌اند تا امروز که خبرهای متفاوتی از کاروانسرای تاریخی «گلشن» در کنار بازار ۴۰۰ ساله اکباتان در همدان به گوش می‌رسد.

 

سجادی، یکی از کسبه کاروانسرای گلشن در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: چند شب است که پنج کارگر به همراه یکی از مالکان این کاروانسرا حوض میانی این محوطه را حفر می‌کنند و زیر حوض را تا امروز خالی کرده‌اند و روزها روی آن را می‌پوشانند.

 

او با بیان این‌که عمق گودالی که تا کنون حفر کرده‌اند زیاد است، بیان می‌کند: از سوی دیگر میراث فرهنگی از چند ماه گذشته عملیات مرمت و کف‌سازی این کاروانسرا را با مشارکت مالکان و کسبه آغاز کرده است.

 

احمد ترابی، معاون میراث فرهنگی اداره‌ کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در این‌باره روز گذشته به  یک سایت محلی گفته بود: «میراث فرهنگی از چند ماه قبل شروع به کف‌سازی سرای گلشن کرده است. در حین لایه‌برداری متوجه شدیم در قسمت مرکزی کاروانسرا یک حوض سنگی مدور از قدیم‌الایام وجود دارد. قصد ما بر این  بود که این حوض را مرمت و احیا کنیم و مجددا در همان محل نصب کنیم. اما گویا یکی از اهالی یا مالکان کاروانسرا پیش دستی کرده و بدون اطلاع ما شروع به حفر حوض کرده. وقتی از ماجرا مطلع شدیم در محل حضور پیدا کردیم و در بررسی که خود بنده انجام دادم ظاهرا این اقدام به قصد حفر آبراهه از حوض بوده است. البته ما پیگیری‌های لازم را انجام خواهیم داد.»

 

علت حفاری کاروانسرای گلشن,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

ازسوی دیگر علی مالمیر، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در این زمینه به ایسنا  می‌گوید: روز گذشته از کاروانسرا دیدن کردم، با توجه به پروژه‌ای که از چند ماه گذشته به صورت مشارکتی با مالکان برای کف‌سازی این محوطه آغاز کردیم، بخش حوض را با وجود این که باید پیمانکار کار می‌کرد، اما یکی از مالکان قبل از میراث فرهنگی ورود پیدا کرد، با توجه به این که پیمانکار مورد اعتماد میراث فرهنگی است، به مالک هشدار دادیم که دیگر نباید در این بخش کار کند.

 

وی اما صحبت‌های مطرح شده از سوی یکی از کسبه را به دلیل کش‌وقوس‌هایی می‌داند که بین مالکان و کسبه و هیات امنا کاروانسرای برای طرح مشارکتی مطرح است و ادامه می‌دهد: این کاروانسرا حدود ۷۰ کسبه دارد که با یکدیگر در این زمینه با مشکلاتی مواجه شده‌اند. کف‌سازی و ساماندهی حوض و سرویس بهداشتی، در پروژه میراث فرهنگی است که به مرور در حال انجام است.

 

او از سوی دیگر شبانه کار کردن یکی از مالکان روی حوض کاروانسرا را رد می‌کند و می‌گوید: برای حفاری غیرمجاز که چاه حفر نمی‌کنند، هدفشان ورود به بحث کف سازی بوده است، به آن‌ها تذکر دادیم که فقط پیمانکار میراث فرهنگی باید در این زمینه وارد شود.

 

این صحبت‌ها در حالی مطرح می‌شود که یکی از سایت‌های بومی همدان در صحبت با چند نفر از کسبه نسبت به حفاری به صورت شبانه و مخفیانه توسط یکی از مالکان و چند کارگر تاکید کرده است.

 

علت حفاری کاروانسرای گلشن,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

حسین زندی ـ فعال میراث فرهنگی همدان ـ نیز به ایسنا می‌گوید: این نخستین‌ بار نیست که در قسمت اصلی بازار شهر، حفاری غیرمجاز صورت می‌گیرد و انتظار می‌رود مسئولان میراث فرهنگی با جدیت تمام با مساله برخورد کنند تا دیگر شاهد تکرار چنین اتفاقاتی نباشیم.

 

او این سوال را مطرح می‌کند که اگر مالکان قصد حفر آبراهه را داشته‌اند، چرا شبانه اقدام به حفاری می‌کردند؟ از سوی دیگر آبراهه به صورت مسیر و نه گودال حفر می‌شود.

 

وی ادامه می‌دهد: نخستین بار نیست که در بازار تاریخی همدان، حفاری‌های غیرمجاز توسط کسبه انجام شده است، پیش از این نیز در بازار اصلی همدان چند مورد بود که با پیگیری میراث فرهنگی حتی یک مورد نیز به بازداشت منجر شد.

 

او با اشاره به تناقض‌هایی که در حرف‌های مسئولان وجود دارد، می‌گوید: بهتر است قدری شفاف‌تر با مردم برخورد شود تا آن‌ها نیز به میراث فرهنگی اعتماد پیدا کنند، در شرایط امروزی فقط دود این بی‌اعتمادی به چشم میراث فرهنگی می‌رود.

 

زندی همچنین با اشاره به عمارت امریکایی‌ها در پارک پرواز می‌گوید: از روز گذشته ـ پنج شنبه ۱۵ شهریور ـ در عرصه این عمارت با هدف آغاز گودبرداری ماسه خالی کرده‌اند و می‌گویند مجوز میراث فرهنگی دارند. مجوز اولیه برای این پروژه متعلق به اوایل دهه ۹۰ بوده و آذر سال گذشته بدون استعلام از میراث فرهنگی بار دیگر مجوز کار را گرفته‌اند.

 

او با اشاره به صحبت‌های مالمیر، مدیر کل میراث فرهنگی استان، ادامه می‌دهد: به گفته‌ی مدیر کل استان «چون مجوز داده‌اند ما نمی‌توانیم آن را باطل کنیم، اما می‌توانیم فقط چند متر درخواست عقب‌نشینی کنیم» این کار یعنی  میراث فرهنگی در دوره‌های گذشته کوتاهی کرده است و اکنون باید تاوان آن را پس دهد، چون باید منافع مالک را نیز در نظر گرفت، در حالی که می‌توان به دادن زمین معوض نیز فکر کرد.

 

به گزارش ایسنا، کاروانسرای گلشن متعلق به اوایل دوره قاجار در بازار تاریخی همدان باقی مانده از دوره صفویه قرار دارد، این کاروانسرا یکی از ده‌ کاروانسرای همدان است که به واسطه‌ی قرار گرفتنش در کنار بازار تاریخی همدان، مزکز تجاری شهرهایی مانند زنجان، کردستان و کرمانشاه بوده و در آن زمان کالاهای تجاری مانند فرش که به خارج از کشور صادر می‌شده از همدان و این بازار بوده است.

 

اکنون نیز این کاروانسرای قاجاری مشاغل مختلف مانند انبار اجناس مختلف، خرید و فروش فرش، کاغذ و کفش را انجام می‌دهد و جز کاورانسراهای زنده است  که هر دو طبقه‌ی آن همچنان رونق دارد.

 

  • 11
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش