یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۵۲ - ۱۹ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۵۳۸۰
میراث فرهنگی و صنایع دستی

«قلعه دختر» کرمان را پیر می‌کنند

قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
«قلعه دختر» ۲۲۰۰ ساله امروز نه تنها دکل مخابراتی دارد، بلکه علاوه بر فضای سبزی که با متدهای جدید ساخته شده، تکیه‌ی ۱۵ ساله‌ای دارد که هر سال هم بر خلاف قول و قرارهای میراث فرهنگی، به وسعت‌اش اضافه می‌شود و هر سال نشانه‌های معاصر بودن‌اش بیشتر به چشم می‌آید.

به گزارش ایسنا، دو کوه قرار گرفته در شرقِ این شهرِ تاریخی، یکی قلعه‌ای قدیمی با دست‌کم دو هزار سال دارد که شاید به دلیل نداشتن هیچ داستانی برای ساختِ آن، امروز «قلعه دختر» نامیده می‌شود و کوه دیگر در همسایگی اش که قلعه‌ی ساخته شده روی آن را محلی‌ها «قلعه اردشیر» نام گذاشته‌اند.

 

شواهدِ باستان‌شناسی قدمت این دو قلعه را بخصوص در قلعه دختر به دوره‌ی اشکانیان و حتی هخامنشیان نسبت می‌دهد،‌ اما شواهد،عکس‌ها و مستندات باقی مانده از تکیه و دکل مخابراتی ساخته شده در این محدوده نشان می‌دهد تکیه در ضلع شمالی قلعه و منبع آب کار گذاشته شده کنار آن را افرادی که هیچ نسبتی با اداره اوقاف و دیگر دستگاه‌های شهری ندارند، ۱۵ سال پیش و چند دکل مخابراتی روی قلعه اردشیر را حدود ۴۰ سال پیش بنا نهاده‌اند، حتی قدمت فضای سبزی که برخلاف مصوبه اولین کنگره بین‌المللی یادمان‌های تاریخی آتن در سال ۱۹۳۱ در این فضا ایجاد شده است، به همان سال‌ها برمی‌گردد.

 

دو قلعه را به واسطه‌ی اهمیت‌شان برای شهر تاریخی کرمان که مردم نخستین فضاها را برای زندگی در این دو قلعه انتخاب کرده بودند، میراث فرهنگی سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رساند و شواهد و سفال های به دست آمده در این دو قلعه توسط باستان‌شناسان در این منطقه می گوید از دوران پیش از اسلام تا امروز یعنی دست کم از دوره هخامنشیان تا اشکانی ها و حتی قاجار و پهلوی نشانه های حضور انسان وجود دارد، اما ...

 

قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

امید ابراهیمی،‌ فعال میراث فرهنگی کرمان در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: براساس شواهد به دست آمده توسط باستان  شناسان حتی در دوره پهلوی و قاجار خانه‌هایی درون قلعه ساخته شدند که قرار بود در سال‌های اخیر با تخریب و آزادسازی آن‌ها به حفاظت از عرصه و حریم این دو اثر تاریخی و ارزشمند کمک کند.

 

۴۰ سال پیش دکل‌های مخابراتی روی قلعه اردشیر ساختند و از ۱۵ سال پیش هم تکیه‌ای که هر روز عرصه‌اش گسترده می‌شود، قلعه دختر را پیرتر می‌کند

 

وی با اشاره به اقداماتی که تا کنون شهرداری کرمان برای آزادسازی این دو قلعه انجام داده است، می‌گوید: براساس عکس‌های مختلفی که در طول سال های مختلف از قلعه دختر گرفته شده، این تکیه در طول ۱۵ سال گذشته نخست روی مساحت کم احداث و سپس به مرور گسترش پیدا کرد و اکنون نیز همه‌ی فضای قلعه دختر پر از موارد ناموزون و نامرتبط با منطقه و قلعه چند هزار ساله ثبت ملی شده، مانند میله‌های فلزی، اسب و شتر مصنوعی و تابلوهای نامرتبط با موضوع است.

 

او با بیان این‌که در حال حاضر بخشی از قلعه توسط باستان‌شناسان در کاوش و حتی مرمت است، ادامه می‌دهد: مراسمی که در این تکیه انجام می‌شود برای قلعه‌ی چند هزار ساله مخرب است و از چند سال گذشته آسیب‌های مختلفی برای این بنای تاریخی به دنبال داشته است.

 

قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگیدکل مخابراتی روی قلعه اردشیر در جنوب شرقی کرمان و در همسایگی قلعه دختر

به گفته‌ی وی در بخش‌های مختلف این دو قلعه تاریخی، بخصوص قلعه دختر سفال‌های تاریخی فراوانی وجود دارد، اما هنوز توجهی که باید به این محوطه نشده است.

 

این فعال میراث فرهنگی با بیان این‌که گویا بخشی از خشت‌های قلعه دختر نیز برای برگزاری مراسم عید غدیر برداشت شده بود، ادامه می‌دهد: اما خوشبختانه اجازه استفاده از آن خشت‌ها توسط میراث فرهنگی داده نشد، ولی اکنون برای ماه محرم متولیان تکیه در حال ایجاد فضا در این تکیه و در عرصه‌ی ان بنای تاریخی هستند.

 

۱۵ سال است تکیه را چسبیده به دیوار قلعه دختر عَلَم کرده‌اند و خشت‌های قلعه ۲۲۰۰ ساله را برای برگزاری مراسم برمی‌دارند و میراث فرهنگی فقط دنبال جلوگیری از گسترش تکیه است

 

او با بیان این‌که شهرداری کرمان از چند سال پیش در حال آزادسازی عرصه و حریم این قلعه است، می‌گوید: این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که متولیان تکیه تازه احداث شده در عرصه قلعه در حال تخریب روز به روز قلعه هستند و حتی از منظر گردشگری نیز به این محوطه آسیب زده‌اند، آن هم در شرایطی که بخش پشتی تکیه که قلعه قرار دارد، در حال مرمت است.

 

قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگینمایی از بالای قلعه دختر، تکیه ساخته شده و در حال گسترش و شهر تاریخی کرمان

به گفته‌ی وی، هیچ مجوزی از سوی هیچ کدام از نهادهای مرتبط مانند اوقاف، شهرداری و میراث‌فرهنگی برای احداث این تکیه داده نشده است و حتی مسئولان میراث فرهنگی در طول سال‌های گذشته به طور مداوم اعلام کرده‌اند جلو فعالیت تکیه را گرفته‌اند تا گسترش پیدا نکند، اما با مراجعه به عکس‌های مختلف هوایی از این تکیه، درصد گسترش آن را به وضوح می‌توان دید.

 

مرداد دوسال گذشته روحی، معاون میراث فرهنگی استان کرمان به یک سایت محلی گفته بود: «بناهای تاریخی توسط ۵۰۰ نفر یگان حفاظت که در سطح شهر هستند محافظت می‌شوند.»

 

او اما در مورد تکیه‌ی ابراز بی اطلاعی کرده و بیان کرده بود: «میراث فرهنگی به هیچ ساخت و سازی در حریم آثار باستانی مجوز نمی‌دهد.»

 

وی حتی در مورد دکل‌های نصب شده بر فراز قلعه اردشیر اظهار کرده بود:‌«از آنجایی که این دو قلعه پتانسیل تبدیل به یک پایگاه کشوری را دارند و میراث فرهنگی هم طرح احیاء و مرمت این آثار را در دست دارد و در تلاش برای تخصیص بودجه برای آنهاست قطعا زمانی که این مجموعه ها احیا شوند، دکلها باید برچیده شوند»، اما این دکل‌ها همچنان برفراز قلعه خودنمایی می‌کنند»

 

نه اوقاف مجوز برپا کردن تکیه را داده، نه شهرداری و نه میراث‌فرهنگی، اما هیچ نهاد و دستگاه متولی نمی‌تواند جلوی فعالیت این بنای ساخته شده به صورت غیرقانونی را بگیرد! 

 

قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگینمای کلی قلعه دختر و قلعه اردشیر از گوگل ارث

قلعه دختر یا آتشکده آناهیتا (ناهید) که به قلعه کهنه نیز مشهور است، مصالح بکار رفته در این قلعه تنها خشت خام و گل رُس است. بقایای قلعه دختر دورنمای گذشته دراز این شهر و نام آن (آتشکده آناهیتا) یادآور پرستش آناهیتای باستانی، ایزدبانوی آب و باروری است.

 

قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

قلعه اردشیر کرمان نیز یکی از قدیمی‌ترین قلعه های کشور است که جاذبه گردشگری‌اش را از دیواره‌های خشتی ضخیم و شکل و شمایل شگفت انگیزش دارد. قلعه‌ای که تاریخ بنای آن به دوران پیش از اسلام بر می‌گردد و گفته می‌شود که به دستور اردشیر ساسانی ساخته شده است.

قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگیعکس سال ۶۶ که هیچ نشانی از تکیه وجود ندارد و فضای قلعه دیده می‌شود
قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگینمای قلعه دختر در سال ۱۳۷۷
قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگیقلعه دختر در سال ۲۰۰۲
قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگیقلعه دختر در سال ۲۰۰۸
قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگیقلعه دختر در سال ۲۰۱۵ و نشان از تکیه تازه احداث شده در حریم این قلعه
قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگینمای امروزی قلعه دختر و تکیه احداث شده در کنار آن
قلعه دختر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگینمای امروزی قلعه دختر و تکیه احداث شده در کنار آن
  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش