آرایه قلب
یکی از اجزای صنعت جناس، قلب می باشد. معنی کلمه ی قلب، واژگون کردن میباشد درحالیکه معنی کلمه ی مقلوب، واژگونه است و در فن بدیع، به کلماتی که حروف آنها مقلوب یکدیگرند، اطلاق میشود. شکل گیری این صنعت در اثر درهم آمیختگی واکهای کلمات میباشد و به خاطر این که چنین امری در بعض حروف اتفاق می افتد، به آن قلب بعض می گویند و از نمونه های آن می توان به کلمات فرق و فقر، شاعر و شارع، گنج و جنگ و رقیب و قریب اشاره کرد. صنعت قلب، که دلیل قدرت و توانایی شاعر و ادیب است؛ اهمّیّت زیادی در بدیع دارد.
کاربرد آرایه قلب
هرکسی نمیتواند از این صنعت استفاده کند؛ به این دلیل که به سختی می توان از کلمه ای درست و به جا و در عین حال با محدودیت حروف، استفاد کرد. شیوایی و رسایی شعر، برتر از بازی های کلامی است.
کاربرد آرایه قلب برای کدگذاری و اضافه شدن موسیقی به شعر میباشد و موجب آهنگین کردن متن میشود. خاقانی در شعر زیر با زیرکی برای رمزگذاری از آرایه قلب بعض استفاده کرده است و منظور وی از دیو رجیم، مجیرالدین بیلقانی میباشد .
دیو رجیم آن که بود دزد بیانم گر دم طغیان زد از هجای صفاهان
در این شعر، از کلمه ی مقلوب استفاده نشده است و از کلمه ی رجیم برای کد گذاری نام مجیر استفاده شده است؛ به همین خاطر، آرایه قلب دارد.
انواع آرایه قلب
آرایه قلب، متشکل از پنج نوع میباشد که دسته بندی آن براساس شیوه ی بهم ریختگی و واژگون شدن حروف یا محل قرارگیری کلمه و مقلوبش در شعر میباشد :
- آرایه قلب بعض:
اگر صرفا در بعضی از حروف، بهم ریختگی باشد و ترتیب چند حرف یکسان بماند؛ به آن قلب بعض می گویند. آهنگین ترین نوع آرایه قلب را« بعض» میگویند.
مثال از خاقانی:
جنت رقمی ز رتبت اوست تبت اثری ز تربت اوست
رتبت و تربت در هجای« بت» با هم مشترک هستند ولی بقیه ی حروف آن ها با هم جابجا شده است.
- آرایه قلب کل:
تمام حروف کلمه در این نوع قلب به شکل آینه ای وارونه است.
مثال از امیرعلی پورتگین:
هست انیس کریم ور نشناسی زود بخوان باشگونه میرک سینا
تک تک حروف انیس کریم و میرک سینا وارونه ی هم می باشد.
- آرایه قلب کامل یا مستوی:
درصورت وارونه شدن کل یک عبارت در جمله یا شعر مثل قلب کل، به آن قلب کامل میگویند. این نمونه کاربرد کمی در ادبیات دارد و تشخیص ذهن آن به سختی امکانپذیر است.
مثال:
به جای« مجسمه ی ازادی» از عبارت« ازادی مجسمه» استفاده شده که نام سفرنامه ی دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن می باشد.
- آرایه قلب مجنح:
وقتی در اول و آخر مصرع از دو کلمه ی آرایه قلب کامل استفاده شود به آن قلب مجنح می گویند. آرایه قلب مجنح در یک بیت به اینصورتست که یکی از کلمات آرایه قلب کامل در اول بیت بیاید و دیگری به جای عروض قرار گیرد.
مثلا حور و روح در مصرع زیر، اول و آخر قرار گرفته اند:
حور بر یاد جمال تو روان بخشد روح
در بیت زیر که از حافظ سروده شده است، میغ در ابتدا و مقلوب آن غیم در جای عروض قرار گرفته است:
میغ از کف دست تو شود تیره که بحر است بحر از سر کلک تو شود طیره که غیم است
- آرایه قلب ملحق:
آرایه ی قلب ملحق به آرایه ی قلب مجنع شباهت دارد؛ به این صورت که موقعیت قرارگیری دو کلمه در این نوع آرایه، مثل قلب مجنع میباشد و تنها تفاوتشان در بهم ریختگی کلمات از نوع قلب بعض است و این که بعضی از حروف جابجا می شوند.
برای مثال در بیت زیر، بهم ریختگی بحر و حرب از نوع قلب بعض میباشد و همچنین قلب ملحق محسوب می شود؛ به این دلیل که در اول و آخر بیت زیر، قرار گرفته است.
بحر خون پیدا شود از هر طرف ز ابر تیغ همچو آبت، گاه حرب
گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش
- 13
- 3