شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۱۲۰۰۹۴

شعر سبک آزاد و عناصر سازنده ی آن چیست؟

شعر سبک آزاد,قالب شعر آزاد,پیدایش سبک آزادپیدایش سبک آزاد توسط نیما یوشیج اتفاق افتاد
علت بوجود آمدن شعر آزاد در زبان فارسی در دهه های اخیر این بود که متاثر از شعر معاصر اروپا به ویژه فرانسه شده بود. از شعر سبک آزاد به عنوان یکی از اقسام شعر فارسی یاد می کنند. نحوه ی سرودن این قسم از شعر برطبق یکی از وزن های عروضی قدیم میباشد ولی مصراع ها( پاره ها) در آن به جهت نیازهای معنایی، کوتاه یا بلند می شود.

شعر سبک آزاد

شعر فارسی تقریبا همزمان با نهضت مشروطیت از نظر محتوا و موضوع پدید آمد. سپس این تحول موجب ایجاد قالب های خاص شعری شد و رواج آن توسط افرادی همچون علی اكبر دهخدا و پس از وی ملك الشعرای بهار و ابوالقاسم لاهوتی صورت گرفت كه تا سال ۱۳۲۰ یكی از قالب های رایج شعر فارسی را با دو بیتی های پیوسته ای( چهار پاره) پدید آوردند. چهار پاره، رایج ترین شكل آن بود كه قافیه در مصرع های سمت چپ آن بکار رفته است.

نیما یوشیج در سال ۱۳۱۸ در مجله موسیقی، اشعاری را منتشر کرد که باعث ایجاد شعر نو یا نیمایی شد و از قواعد و عروض شعری قدیم، علاوه بر تازگی در تشبیهات در آن استفاده نشده بود. در زمان های قدیم، شكستن وزن و كم كردن در تعداد اركان شعر رواج داشته است. گویی که خواجه نصیر، آنرا در تعریف وزن به دو نوع حقیقی و غیرحقیقی تقسیم می كند كه از نظر او وزن حقیقی به وزن كامل و تام گفته میشود درحالیکه وزن غیرحقیقی، نوعی وزن شكسته و ناقص می باشد.  

پیدایش سبک آزاد

شعر از نظر ادبی تا قبل از پیدایش سبک آزاد به کلامی اطلاق میشد که خیال انگیز، موزون و قافیه دار است اما تعریف شعر، بعد از این که نیما یوشیج، سبک آزاد را به وجود آورد؛ دچار تحولاتی شد. این روش در ادبیات، تقسیم بندی جدیدی را به وجود آورد که به آن سبک آزاد می گویند. سبک آزاد یا همان شعر نو، متشکل از دو دسته شعر آزاد نیمایی و شعر سپید( منثور) می باشد.

شاعران معروف پیرو سبک آزاد

شاعران معروفی که از سبک نیمایی پیروی می کردند نظیر نیما یوشیج، سهراب سپهری،  مهدی اخوان ثالث، محمدرضا شفیعی کدکنی، فروغ فرخزاد، نادر نادرپور، سیاوش کسرایی،  فریدون مشیری و احمد شاملو اشاره کرد. هر چند شاملو پس از گذشت مدتی از سبک نیمایی پیروی نکرد. 

ساختار و قالب شعر نیمایی یا شعر آزاد

با این که وزن عروضی در شعر نیما حفظ شده است ولی در این شعر، تکرار یکسان و هم اندازه هجا ها و ارکان عروضی کاربردی ندارد. مصراع های شعر کلاسیک از نظر تعداد هجا و ارکان با هم، هم اندازه بودند درحالیکه این مصراع ها در شعر نیمایی براساس معنا کوتاه و بلند می شوند. همچنین در پایان هر بیت شعر نیمایی، قافیه تکرار نشده بلکه درصورت نیاز به قافیه بندی، از آن استفاده می گردد. از نظر نیما قافیه نوعی« زنگ مطلب» است. شعر در قالب نیمایی، متشکل از چند« بند» به جای« ابیات» میباشد که گاهی اوقات پیوند این بند ها از طریق قافیه می باشد. از اهداف این تغییرات می توان به اجتناب از محدودیت ها و یکنواختی های شعر سنتی فارسی و نزدیک شدن زبان شعر به موسیقی طبیعی کلام اشاره کرد.

محتوای شعر نیمایی

مسائل اجتماعی و سیاسی باعث ایجاد درونمایه قالب شعر نیمایی میشود؛ یعنی شاعر با فاصله گرفتن از مفاهیم انتزاعی و دور از اجتماع و تمایل نشان دادن بیشتر به مسائل انسانی زمانه خود، شعر می سراید. شاعر شعر آزاد برای سرودن اشعارش از طبیعت، تجربیات فردی، احساسات، عشق و… استفاده می کند و شخصا در شعر حضور دارد.

شاعران معروف شعر سبک آزاد,شعر آزاد نیمایی,تفاوت شعر آزاد و سپیدسبک آزاد یا همان شعر نو به دو دسته شعر آزاد نیمایی و شعر سپید تقسیم بندی می‌شود

عناصر سازنده شعر نیمایی یا شعر آزاد

>> نوع نگرش در شعر 

شعری که به مسایل انسانی، نگرشی عمیق و ژرف دارد؛ شعر نیمایی می گویند. وجه تمایز شعر نیمایی با اشعار ذهنی گرا و کلی گوی شعر کلاسیک در جزیی نگری، پرداختن به طبیعت و مادی بودن آن می باشد. اشعار نیمایی دارای ابهام میباشد و خواننده را به فکر و اندیشه وامی دارد. دید فلسفی و متفکرانه با زبانی نمادین حضور پررنگی در اشعار نمادین داشته و برای درک بهتر، نیازمند مواردیست که از آن ها می توان به دقت، تفکر و تحلیل اشاره کرد.

>> استفاده از آواها، صدا ها و صور خیال

استفاده از آوا ها و صدا ها در اشعار نیمایی، آزاد است. شاعران این سبک برای هویت بخشیدن به اشعارشان از صدا های پرندگان و جانداران و حتی اشیای بیجان مانند ساعت و سنگ استفاده می کنند. استفاده از صور خیال از دیگر نکات جذاب اشعار نیمایی به شمار می رود. در این سبک شعر بطور وضوح میتوان جان بخشی به اشیا را مشاهده کرد که شامل استخوان آرزو، ساحل آشوب و عطسه شب می باشد.

>> جایگاه واژه های محلی و طبیعت

نیما از واژه های محلی در شعرهایش استفاده می کند که این واژه ها شامل داروگ، میم رز، چماز و سیولیشه است. همچنین در اشعار این شاعر، عناصر پررنگی وجود دارد که یکی از آن ها طبیعت می باشد. باتوجه به اقلیم جغرافیایی، شاعران پیرو این سبک برای سرودن اشعار نو، چندین مرتبه از این روش استفاده کرده اند.

>> اهمیت به جامعه در شعر نیمایی

اهمیتی که شاعر در قالب شعر نیمایی برای جامعه قائل است به خوبی، قابل رویت می باشد. شاعر درباره دغدغه های اجتماعی در این نوع شعر می نویسد و در قبال جامعه، خودش را مسئول می داند. مسایل اجتماعی و سیاسی در شعر نیمایی، پررنگ هستند درحالیکه در اشعار کلاسیک، کم تر نمایان است.

>> ساختن واژه ها و ترکیبات نو و تکرار مصرع ها

نیما و پیروانش برای اشعارشان، واژه های جدید و متفاوتی را به دلیل انتخاب یک سبک هنجار گریز استفاده می کنند. این واژه ها نشات گرفته از ذهن خود شاعر می باشند. بعضی از واژه های نو و جدید نیما در شعر، شامل خنده ناک، دوزخ آرا و نازک آرا می باشد.

>> زبان سمبلیک و رویکرد روایی

در قالب شعر نیمایی برای رساندن مفهوم از زبان سمبلیک استفاده شده است. در واقع نیما در شعر فارسی، تحت‌تأثیر مکتب سمبلیسم غربی، به نمادگرایی و نوآوری پرداخت. همچنین شاعر، دارای رویکردی روایی در قالب شعر آزاد میباشد و به بیان شعر، مانند یک داستان شنیدنی می پردازد.

پیدایش سبک آزاد,پیدایش سبک آزاد,شعر نوآنچه درون مایه قالب شعر آزاد را تشکیل می‌دهد مسائل اجتماعی و سیاسی است

** در پایان لازم به ذکر است در صورتی که به شعر و شاعری علاقه مند هستید و علاقه زیادی به شعر گفتن دارید می توانید مقاله چگونه شاعر شویم را مطالعه نمائید نکات آموزنده ای در آن ذکر شده است.

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش