یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳
۱۸:۱۱ - ۱۷ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۴۷۰۵
فرهنگ و رسانه

مهدی محسنیان راد:چهل سال است که صداوسیما مردم را نصیحت می‌کند/ عملکرد بد رسانه‌های داخلی مردم را دچار ناهنجاری رسانه‌ای کرده است

مهدی محسنیان راد,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه
مهدی محسنیان راد در نقد عملکرد چهل سال اخیر رسانه‌های رسمی، می‌گوید: در چهار دهه اخیر سیاست‌گذاران ایرانی درباره ماهیت و کارکرد رسانه بسیار سر در گم بوده‌اند و برای آن کارکردی مثل منبر فرض کرده‌اند. آن‌ها با خودشان تصور کردند که رسانه‌ای مانند صداوسیما هم از نظر رفتار مخاطب و هم میزان تأثیرپذیری مخاطب مانند منبر است. همین نگاه به رسانه‌ای مانند صداوسیما باعث شده که رسانه ملی ما بیش از هر رسانه دیگری در کل جهان مردم را نصیحت کند.

اعتمادآنلاین، ایران جزو معدود کشورهایی است که راه‌اندازی تلویزیون‌های خصوصی در آن قانونی نیست و تمام شبکه‌های تلویزیونی همگی زیر مجموعه یک سازمان واحد اداره می‌شوند، سازمانی که خود را رسانه ملی می‌نامد. خیلی‌ها اعتقاد دارند که عملکرد ضعیف این مجموعه در کنار محدودیت استفاده از سایر کانال‌های رسمی اطلاع رسانی، زمینه‌ بی‌اعتمادی مردم و پناه بردنشان به رسانه‌های غیر رسمی را فراهم کرده است. مهدی محسنیان راد استاد علوم ارتباطات دانشگاه‌، در گفت‌وگو با اعتمادآنلاین، پیکان انتقاد را فقط به عملکرد صداوسیما نمی‌گیرد بلکه اعتقاد دارد خروجی یک سیستم انحصاری بهتر از این نخواهد شد.

 

فکر می‌کنید عملکرد صداوسیما در برهه‌های حساس، مانند روزهای گذشته که شاهد اعتراضات خیابانی بوده‌ایم چگونه بوده است؟

حرف زدن درباره وضعیت کنونی صداوسیما نیاز به این دارد که به عقب برگردیم و به تاریخچه رسانه‌ها در ایران نگاه کنیم. به جرئت می‌توانم بگویم که در هیچ کجای دنیا رسانه‌ها طوری که در ایران به وجود آمدند و شکل گرفتند، فعالیتشان را شروع نکردند. شاید برایتان عجیب باشد که بدانید در ایران وقتی رادیو به بازار آمد مردم برای داشتن رادیو باید ثبت‌نام می‌کردند و مجوز می‌گرفتند. مجوزی که به همه داده نمی‌شد، یعنی از چندین سال پیش تا به امروز نگاه سردمداران ایران به مسئله رسانه امنیتی بوده است و دائماً به جای بهره‌برداری درست و رقابتی از آن به فکر محدود کردنش بودند و آن را دشمن تصور می‌کردند. همان‌طور که ما می‌گوییم فیلم فارسی یک مفهوم ایرانی است که باید برای سبک خاص صداوسیما و رسانه هم در ایران اسمی مخصوص اختراع کنیم. نگاه سیاست‌گذاران ایرانی به رسانه در چهار دهه اخیر هم ادامه داشته و کاری کرده که مخاطب تأثیرپذیرش بسیار کم شود.

 

ریشه این نگاه مسئولان ایرانی به رسانه در چیست؟

در چهار دهه اخیر سیاست‌گذاران ایرانی درباره ماهیت و کارکرد رسانه بسیار سر در گم بوده‌اند و برای آن کارکردی مثل منبر فرض کرده‌اند. آن‌ها با خودشان تصور کردند که رسانه‌ای مانند صداوسیما هم از نظر رفتار مخاطب و هم میزان تأثیرپذیری مخاطب مانند منبر است. وقتی مردم پای منبر می‌نشینند با دقت گوش می‌کنند و تأثیر می‌گیرند. فردی که بالای منبر نشسته هم در نقش واعظ دائماً مخاطب را نصیحت می‌کند و او را از فلان چیز می‌ترساند یا به فلان چیز بشارت می‌دهد. همین نگاه به رسانه‌ای مانند صداوسیما باعث شده که رسانه ملی ما بیش از هر رسانه دیگری در کل جهان مردم را نصیحت کند. چهل سال است که صداوسیما مردم را نصیحت می‌کند و سیاست‌گذاری کلی برنامه‌هایش به‌نوعی است مردم را پامنبری تصور می‌کند. درحالی‌که مردمی که پای صداوسیما می‌نشینند به‌هیچ‌وجه رفتار پامنبری‌ها را ندارند. آن‌ها برای نصیحت شنیدن و گرفتن انذار و بشارت تلویزیون را روشن نمی‌کنند. عمده هدف مردم از روشن کردن تلویزیون سرگرم شدن و در مرحله بعد مطلع شدن است. وقتی هردوی این انتظارات را به نحوی که باید، دریافت نکنند کم‌کم رسانه نفوذ خودش را از دست می‌دهد.

 

اگر بخواهیم فعالیت رسانه ملی را صرفاً در زمینه اطلاع‌رسانی و خبری بررسی کنیم و با بخش سرگرمی کاری نداشته باشیم، تأثیر عملکرد این بخش را بر میزان رجوع مردم به فضاهای غیررسمی خبری چطور بررسی می‌کنید؟

نه فقط ما که تمام کسانی که اندک دانشی درباره رسانه دارند تأکید می‌کنند که باید در جامعه چندصدایی وجود داشته باشد. در کشور ما چندصدایی و تکثر در کانال‌های اطلاع‌رسانی، با تعدد اشتباه گرفته شد. موضوع مختص چند سال اخیر نیست همان زمان که تلویزیون نبود و مردم رادیو داشتند، سرانه استفاده از رادیو خوب و آبرومند بود و چندین کانال مختلف زیر نظر یک مجموعه برنامه اجرا می‌کردند اما وقتی نوبت به رسانه‌های دیگر می‌رسید که می‌توانستند چندصدایی به وجود بیاورند، مانند مطبوعات، سرانه خجالت‌آور بود یعنی از همان اول هم فضا برای چندصدایی آماده نبود. 

 

این روند ادامه پیدا کرد و الان چندین و چند کانال تلویزیونی همگی یک حرف می‌زنند و یک نگاه دارند. این باعث می‌شود که مخاطب جایی دیگر به دنبال حرف تازه برود. مدتی این حرف تازه را در شبکه‌های ماهواره‌ای دنبال می‌کند و البته در دسترسی به آن‌ها با محدودیت روبه‌رو است تا اینکه ناگهان گستردگی اینترنت و آمدن اپلیکیشن هایی مانند تلگرام همه چیز را دگرگون می‌کند و به این ترتیب مردم دچار ناهنجاری رسانه‌ای شده‌اند. آن‌ها دیگر تفاوتی بین اعتبار منابع مختلف قائل نیستند. یک روز با فلان کانال تلگرامی همراه می‌شوند، روزی دیگر حرف‌های کانال دیگری را قبول می‌کنند. 

 

من قبلاً هم این مثال را زده‌ام که وضعیت ایرانی‌ها در زمینه دریافت اطلاعات و خبر، مانند فرزندان خانواده‌ای است که تا دیروز تمام درها به رویشان قفل بود و امروز ناگهان نه تنها درها باز شده‌اند بلکه دیوارها هم برداشته شده‌اند و هر غریبه‌ای هر وقت که بخواهد می‌آید داخل خانه‌ای که دیگر حریمی ندارد می‌نشیند، بچه‌ها هم گاهی بیرون مشغول ولگردی هستند و گاهی داخل با غریبه‌ها نشسته‌اند. اوضاع آنقدر آشفته می‌شود که در یک مهمانی ما می‌بینیم یک فرد تحصیل کرده و دارای جایگاه اجتماعی خبری را نقل می‌کند و وقتی درباره منبع خبر می‌پرسیم می‌گوید فلان کانال تلگرامی آن را نوشته! این یعنی مردم یاد نگرفته‌اند که اعتبار منبع خبر یعنی چه؟ چون تصویری که از رسانه برای آنها شکل گرفته همان تصویری است که صداوسیما ساخته است.

 

 

 

  • 9
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش