دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۸۰۱۰۰۰۱۵

همه چیز درباره سنگ کلیه+ عوامل زمینه ساز و روش‌‎های درمان

جلوگیری از سنگ کلیه,راز سلامتی بدن,انواع سنگ کلیه
حرکت و عبور سنگ کلیه غالبا با درد همراه است، این درد از ناحیه پهلو و یا کمر در زیر دنده‌ها شروع می‌شود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، سنگ‌های کلیوی رسوبات سختی هستند که در داخل کلیه‌ها و از نمک‌های اسیدی و املاح ساخته می‌شوند؛ علل ایجاد سنگ‌های کلیوی متعددند، ولی شایع‌ترین علت آن غلیظ شدن ادرار است که باعث کریستالی شدن و چسبیدن مواد معدنی به یکدیگر می‌شود.

حرکت و عبور سنگ کلیه غالبا با درد همراه است، به طور معمول درد از ناحیه پهلو و یا کمر، دقیقا در زیر دنده‌ها شروع می‌شود و به سمت ناحیه تحتانی شکم و یا لگن حرکت می‌کند، زمانی که سنگ وارد مجاری ادراری می‌شود، شدت درد تغییر می‌کند، معمولا سنگ‌های کلیوی منجر به بروز آسیب جبران ناپذیر نمی‌شوند.

صرف نظر از دارو‌های مسکن و نوشیدن مقادیر زیادی مایعات، درمان‌های دیگر غیر ضروری هستند، ولیکن به هر جهت درمان می‌تواند در پیشگیری از سنگ‌های مکرر در افراد مستعد کمک کننده باشد.

ترانه محمدی متخصص گوارش و کبد در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران، اظهار کرد: سنگ کلیه، قطعه‌ای از مواد جامد است که در داخل کلیه‌ها سوای از مواد درون ادرار تشکیل می‌شود؛ سنگ‌های بزرگ ممکن است در حالب، مثانه، یا پیشابراه گیر کنند همین عامل می‌تواند سبب انسداد و جلوگیری از خروج ادرار شود.

آیا تمام سنگ‌های کلیوی شبیه هم هستند؟

این متخصص گوارش و کبد بیان کرد: بطور کلی چهار نوع مختلف از سنگ‌های کلیوی وجود دارند، شایع‌ترین فرم آنها حاوی کلسیم است؛ در بسیاری از افراد کلیه‌ها قادر به شستن کلسیم اضافی در ادرار هستند، اما در بعضی دیگر کلسیم در داخل کلیه‌ها رسوب می‌کند سپس این کلسیم همراه با سایر ترکیبات مخلوط می‌شود و سنگ‌ها را ایجاد می‌کند.

 محمدی ادامه داد: سنگ‌های استروویتی ثانویه باعث بروز عفونت‌های ادراری می‌شود، این سنگ‌ها حاوی منیزیم و آمونیاک هستند؛ سنگ‌های اسید اوریکی که به خصوص زمانیکه ادرار خیلی اسیدی است ایجاد می‌شوند، در صورت وجود این سنگ‌ها مصرف گوشت در فرد باید محدود شود.

جلوگیری از سنگ کلیه,راز سلامتی بدن,انواع سنگ کلیه

وی افزود: سنگ‌های سیستیئین بسیار نادر است،  سیستیئین به طور عمده در عضلات و بعضی قسمت‌های دیگر به صورت طبیعی تولید می‌شود، این مولکول نیز می‌تواند در ادرار جمع و منجر به تشکیل سنگ شود؛ بیماری که منجر به بروز سنگ‌های سیستئین می‌شود، بیشتر  فامیلی است.

سنگ‌های کلیه چه شکلی هستند؟

این متخصص گوارش و کبد تشریح کرد: سنگ‌های کلیه می‌توانند بسیار کوچک به اندازه یک شن باشند یا اینکه بزرگ باشد و به اندازه یک مروارید باشند؛ گاهی نیز به حدی بزرگ می‌شوند که به اندازه توپ پینگ پنگ خواهند شد، سنگ‌ها می‌توانند صاف یا ناصاف باشند که معمولاً به رنگ زرد یا قهوه‌ای هستند.

محمدی افزود: اگر سنگی در کلیه  وجود داشته باشد به خودی خود دفع نمی‌شود، پزشک به تدریج اقداماتی انجام خواهد داد تا سنگ بالاخره دفع شود؛ در گذشته تنها راه خلاصی از سنگ‌ها انجام جراحی بود اما امروزه روش‌هایی وجود دارد که می‌توان بدون انجام جراحی سنگ‌ها را دفع کرد، یکی از این روش‌ها استفاده از امواج پرانرژی از طریق پوست برای شکستن سنگ است.

جلوگیری از سنگ کلیه,راز سلامتی بدن,انواع سنگ کلیه

وی ادامه داد: بهترین راه برای یافتن نوع سنگ، آزمایش خود سنگ است، اگر احساس می‌کنید که سنگ دفع می‌کنید، بعد از دفع حتماً سنگ خود را نگه دارید، به علاوه با آزمایش ادرار یا خون نیز می‌توان به ماهیت سنگ پی برد، برای آزمایش ادرار باید ادرار ۲۴ ساعته جمع آوری شود.

آنالیز سنگ کلیه مهمترین فاکتور برای درمان این عارضه

این متخصص گوارش و کبد گفت: روش درمانی که پزشک برای درمان سنگ به کار می‌برد به نوع سنگ بستگی دارد به عنوان مثال دارو‌هایی که برای درمان سنگ‌های کلسیمی مورد استفاده قرار می‌گیرند بر روی سنگ‌های استرووتیی اثری ندارد، رژیم غذایی که برای درمان سنگ‌های اسید اوریکی استفاده می‌شود نیز بر روی سنگ‌های کلسیمی اثری ندارد، بنابراین برای درمان سنگ، آنالیز و آزمایش دقیق سنگ باید انجام شود.

جلوگیری از سنگ کلیه,راز سلامتی بدن,انواع سنگ کلیه

محمدی درباره راه جلوگیری از بروز سنگ کلیه، گفت: تا آنجا که ممکن است مایعات مصرف کنید؛ سعی کنید روزانه ۱۲ لیوان آب بنوشید، نوشیدن زیاد مایعات به شستن مواد موجود در ادرار و جلوگیری از رسوب آن‌ها کمک می‌کند؛ به علاوه می‌توان از آب لیمو یا آب میوه نیز استفاده کرد، اما آب از همه بهتر است؛ سعی کنید مصرف چای و قهوه خود را حداقل تا ۲ فنجان در روز کاهش دهید، زیرا کافئین به تشکیل سنگ کمک می‌کند.

جلوگیری از سنگ کلیه,راز سلامتی بدن,انواع سنگ کلیه

وی افزود: ممکن است به شما توصیه شود که از غذا‌های خاصی بیشتر استفاده و برخی غذا‌های دیگر را کمتر مصرف کنید؛  به عنوان مثال در صورت سنگ اسید اوریکی فرد باید کمتر گوشت مصرف کند، زیرا گوشت در بدن تبدیل به اسید اوریک می‌شود، گاهی نیز می‌توان برای جلوگیری از تشکیل سنگ‌های اسید اوریکی یا کلسیمی از دارو استفاده کرد.

جلوگیری از سنگ کلیه,راز سلامتی بدن,انواع سنگ کلیه

مصرف آب، بهترین راه مقابله با سنگ کلیه

علی ارغوانی متخصص داخلی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران، اظهار کرد: بسیاری از سنگ‌ها بدون کمک پزشک از بدن دفع می‌شوند؛ در صورت وجود درد شدید در پشت یا پهلو‌ها و در صورت ادامه دار شدن این درد به پزشک مراجعه کنید، در صورت وجود خون در ادرار نیز به پزشک مراجعه کنید، جهت جلوگیری از تشکیل سنگ تا حد ممکن آب بنوشید.

این متخصص داخلی بیان کرد: بعد از دفع سنگ، برای نشان دادن آن به دکتر آن را نگه دارید و از پزشک در مورد نحوه پیشگیری از بروز سنگ سوال کنید.

جلوگیری از سنگ کلیه,راز سلامتی بدن,انواع سنگ کلیه

عوامل زمینه ساز بروز سنگ کلیه

ارغوانی ادامه داد: کم تحرکی، یکی از عوامل زمینه ساز بروز سنگ کلیه است؛ کم تحرکی که مثلاً در هنگام بیماری یا ناتوانی رخ می‌دهد، می‌تواند سبب برداشت کلسیم بیشتری از استخوان شود، لذا غلظت کلسیم در ادرار افزایش می‌یابد.

وی افزود: پرکاری تیروئید اولیه، سبب افزایش دفع کلسیم می‌شود، حدود دو سوم افرادی که بیماری غدد درون ریز دارند، مبتلا به سنگ کلیه می‌شوند، در عین حال این اختلال تنها ۵ درصد موارد سنگ‌های کلسیمی را در بر می‌گیرد.

این متخصص داخلی ادامه داد: اسیدوز توبولی کلیه یکی دیگر از عوامل زمینه ساز در بروز سنگ کلیه است؛ در اثر نقص در تولید آمونیاک به وسیله‌ کلیه، افزایش دفع کلسیم (توسط کلیه) ایجاد می‌شود، براساس مطالعات، مصرف زیاد نمک سبب افزایش دفع کلسیم در ادرار می‌شود.

جلوگیری از سنگ کلیه,راز سلامتی بدن,انواع سنگ کلیه

ارغوانی گفت: برخی افراد حتی با مصرف رژیم غذایی کم کلسیم، به دلایل ناشناخته روزانه تا ۵۰۰ میلی گرم کلسیم دفع می‌کنند؛ افزایش اگزالات ادرار از دیگر دلایل زمینه ساز بروز سنگ کلیه هستند؛ اگزالات به طور طبیعی تنها در چند ماده‌ غذایی وجود دارد و دسترسی بدن به اگزالات به میزان جذب و دفع آن بستگی دارد، که در همه‌ افراد این نسبت یکسان نیست.

وی افزود: پروتئین حیوانی، رژیم غذایی پر پروتئین همراه با افزایش دفع کلسیم، اگزالات و اورات است؛ در واقع مصرف زیاد پروتئین حیوانی با بار اسیدی آن یک میلی اکی والان هیدرژن در هر گرم پروتئین سبب افزایش دفع کلسیم می‌شود؛ لذا برخی محققان، رژیم‌های غذایی گیاهی را به افراد مستعد ابتلا به سنگ‌های کلیه توصیه می‌کنند.

  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش