استبراء زنان
اِستِبراء، نوعی عمل مستحبی می باشد که زمان انجام آن پس از خروج ادرار یا مَنی، به قصد پاک شدن مجرای ادرار از باقی مانده آنهاست. درصورت خروج رطوبت مشکوکی از مجرای ادرار، پس از استبراء، بهتر است بدانید که برطبق احکام فقهی، پاک است و موجب باطل شدن وضو یا غسل نمیشود.
فقیهان درخصوص وجود استبراء درباره زنان با یکدیگر، اختلاف نظر دارند؛ عقیده و باور بیشترشان چنین است که مستحب بودن استبرا صرفا برای مردان می باشد. بنابراین فقیهان، رطوبت خارج شده از مجرای ادرار زنان را پس از ادرار یا منی، در صورت عدم استبراء، پاک می دانند ولی باز هم بهتر است که مدتی پس از ادرار، صبر کنند و پس از سرفه کردن عمدی، مهبل خود را فشار دهند. استبراء درباره زنان برطبق عقیده ی علامه حلی، جاری است ولی اشاره ای به نحوه ی انجامش نکرده اند.
کاربردهای استبراء
انواع کاربردهای استبراء در فقه به شرح زیر می باشد :
>> استبراء از خون حیض:
زن باید بر اساس احکام فقهی، درصورت قطع شدن خون حیضش تا قبل از ده روز، احتمال باقی ماندن خون در رحمش را بدهد. از این رو باید با قرار دادن پنبه ای در داخل فرجش و بیرون آوردن آن مطمئن شود که اگر پنبه آلوده به خون نیست؛ از حیض پاک شده وگرنه باید صبر کند تا پاک شود.
>> استبراء رَحِم:
استبراء رحم به احکام بردگان مربوط میشود و اشاره به ترک آمیزش با کنیز در هنگام خرید و فروش برای اطمینان از باردار نبودنش دارد؛ فروشنده کنیز در چنین شرایطی باید قبل از فروش کنیزش به مدت یک حیض با او آمیزش نداشته باشد و اگر کنیز او خون حیض نمی بیند، مدت استبراء که در نظر گرفته شده ۴۵ روز است. اگر خریدار، نسبت به نزدیکی کردن فروشنده با کنیزش در مدت مذکور، بی خبر باشد یا بداند که با هم نزدیکی داشته اند؛ باید از زمانی که کنیز را میخرد به مدت مذکور با وی آمیزش نداشته باشد.
>> استبراء حیوان نجاست خوار:
دقت کنید که استبراء در حیوان حلال گوشت نجاست خوار، جاری می شود؛ بنابراین برای این که شیر و گوشت حیوان حلال گوشتی که مدفوع انسان را خورده، حلال شود؛ باید استبراء نجاستخوار انجام شود. با استبراء نجاستخوار (خوراندن غذای پاک به حیوان و جلوگیری از خوردن نجاست) احکام جَلّاله از آن برداشته میشود. در هر حیوانی، مدت استبراء متفاوتی درنظر گرفته شده است؛ به عنوان مثال مدّت زمان استبراء برای شتر، چهل روز است درحالیکه برای گاو، بیست روز است و برای گوسفند، ده روز می باشد. همچنین این مدت زمان برای مرغابی، پنج روز و برای مرغ بمدت سه روز و برای ماهی بمدت یک شبانه روز است که از نظر برخی دیگر، یک روز بدون شب می باشد.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 16
- 2