پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۱۰۰۴۷

نحوه ی محاسبه ی مسافت شرعی و حد ترخص برای مسافر

مسافت شرعی,مسافت شرعی و حد ترخص,مسافت شرعی چند کیلومتر استبه فتوای اکثریت فقیهان شیعه، مسافت شرعی، بین ۴۰ تا ۴۵ کیلومتر است
وقتی که شخص از نظر شرعی، مقدار مسافتی را بپیماید؛ به این مقدار مسافت، مَسافَتِ شَرعی می گویند و در چنین شرایطی مسافر، ملزم به خواندن نماز شکسته و افطار کردن روزه اش می باشد. مسافت شرعی طبق فتوای اکثریت فقیهان شیعه، به ۸ فرسخ شرعی اطلاق میشود و این ۸ فرسخ، شامل مسیر رفت یا مجموع مسیر رفت و آمد می باشد.

مسافت شرعی

یکی از شرایط شکسته شدن نماز مسافر به فتوای فقیهان شیعه، آنست که مسافر بخواهد حداقل ۸ فرسخ شرعی( بین ۴۰ تا ۴۵ کیلومتر) را طی کند. مسافت شرعی به ۸ فرسخ، اطلاق می شود.

زمانی که مسافر، مقدار معینی از مسیر را طی کرده باشد؛ اجازه ی خواندن نماز شکسته یا افطار کردن روزه اش را دارد. به این مقدار معین، حد ترخص می گویند. در زمان رسیدن به وطن یا جایی با اقامت بیش از ده روز، همین معیار نیز جاری است.

مقدار حد ترخص

حد ترخص طبق احادیث امامان شیعه، به جایی گفته میشود که مسافر، دیوارهای شهر یا روستا را نبیند و یا اذانش را نشنود. فقیهان شیعه، اختلافاتی با یکدیگر بر سر تحقق هر دو شرط یا یکی از آنها دارند. ساختمان های معمولی در زمینی صاف از ملاک فقیهان در دیده شدن یا نشدن دیوارها به شمار می رود. تعيين حد ترخص از زمان ایجاد شهرهای بزرگ و پخش اذان از رسانه ها، مشکل شده است. عقیده و باور بعضی از فقیهان اینست که معیار حد ترخص در بلاد کبیره، آخرین دیوارهای محله میباشد نه دیوارهای شهر. اگر روزه دار براساس فتوای فقیهان شیعه، روزه ی خود را پیش از رسیدن به حد ترخص، افطار کند باید کفاره ی آن روزه را علاوه بر قضای روزه بدهد.

حد مسافت شرعی,مسافت شرعی چیست,مسافت شرعی چقدر استبه ۸ فرسخ، مسافت شرعی گفته می شود

مسافت یا قصد مسافت

احکام مسافر به فتوای بیشتر فقیهان شیعه، در زمانی بر شخص صدق می کند که شخص بخواهد از ابتدا ۸ فرسخ را طی کند ولی درصورتی که همین مقدار مسافت را بدون قصد، طی کند موظف به خواندن نماز و روزه ی تمام می باشد. مانند کسی که در پی کشف گمشده ی خود است و تصمیم به پیمودن مسافت شرعی از ابتدا نیست.

نکاتی مهم درباره حدترخص و مسافت شرعی

>> در راه رفتن به سفر:

کسی که بخواهد به مسافت شرعی و یا بیش از آن سفر کند؛ درصورت رسیدن به حد ترخص و عبور از آن، نمازش شکسته و حکم روزه از وی برداشته می شود. بنابراین کسی که تصمیم ندارد مسافت شرعی را بپیماید مثلا قصد پیمودن ۱۹ کیلومتری یا ۳۵ کیلومتری شهر خود را داشته باشد ولی با وجود طی کردن این مسافت، هنوز در شهر است و از حد ترخص عبور نکرده است؛ مجاز به خواندن نماز شکسته و یا باطل کردن روزه اش نیست.

به محدوده ای که شروع آن از آخرین نقطه عرفی شهر یا روستا باشد و پایان آن از جایی باشد که نتوان دیوار شهر یا دیوار آخرین خانه های شهر را دید و یا اذان شهر را شنید؛ محدوده ترخُّص می گویند. البته به شرطی که برای دیدن و شنیدن، مانعی وجود نداشته باشد؛ به این معنی که اذان گفتن نیز بدون بلندگو باشد. بعضی از افراد به خاطر مطلع نبودن از چنین مسئله ای، صبح روزی که میخواهند بیش از مسافت شرعی را طی کنند؛ صبحانه مفصلی را در خانه خود می خورند و بعد به مسافرت میروند که انجام چنین کاری، شرعا حرام است و شخص باید در چنین شرایطی کفاره بدهد. افرادی که قصد چنین سفری را دارند باید مانند سایر روزه داران تا زمانی که به حد ترخص نرسیده اند، هم نیت روزه کنند و هم کاری که باعث باطل شدن روزه شان می شود؛ نکنند. این عده باید تا زمان عبور از حد ترخص، صبر کنند و پس از آن مجاز به خوردن و آشامیدن می شوند.

>> در راه برگشت به وطن:

مسافری که به وطنش باز می گردد؛ اگر کارهای باطل کننده ی روزه را مرتکب نشده باشد و تا پیش از گفتن اذان ظهر به حد ترخص برسد باید نیت روزه را در همانجا بکند و روزه ی آن روز را بگیرد. همچنین به محض این که به محدوده ترخص رسید، باید نمازش را کامل بخواند.

مسافت شرعی فرسنگ,حد مسافت شرعی,مسافت شرعییکی از شرایط شکسته شدن نماز مسافر، طی کردن حداقل ۸ فرسخ شرعی می باشد

گردآوری: بخش مذهبی سرپوش

  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش