چکیده ای از بیوگرافی شهید مهدی باکری
نام:مهدی باکری
زاده:۳۰ فروردین ۱۳۳۳
زادگاه:میاندوآب
درگذشته:۲۵ اسفند ۱۳۶۳
ملیت:ایرانی
مدفن:مفقود
بیوگرافی شهید مهدی باکری
مهدی باکری، زاده ی۳۰ فروردین ۱۳۳۳ در میاندوآب بود. او در خانواده ای مذهبی پرورش یافت. شهید مهدی باکری دارای سه برادر به نام های علی، رضا و حمید و دو خواهر بود. مادر وی در کودکی اش فوت کرده بود. علی باکری نام برادر بزرگترش بود که از اعضای سازمان مجاهدین خلق شناخته میشد.
تحصیلات شهید مهدی باکری
مهدی باکری پس از اخذ مدرک دیپلم متوسطه به دانشگاه تبریز رفت و تحصیلات خود را در رشته مهندسی مکانیک شروع کرد. او فعالیت سیاسی خود را در دوران دانشجویی آغاز کرد و با افرادی چون سید یحیی رحیم صفوی و حسین علایی در این دوره آشنایی پیدا کرد که این تشکل های دانشجویی در ۱۵ خرداد ۱۳۵۴ و ۱۳۵۵در برپایی تظاهرات شهر تبریز تأثير به سزایی داشتند. ساواک در همان زمان، او را شناخت و چندین مرتبه آزاد شد تا مورد بازجویی و تحت نظر قرار گیرد. زمانی که او مشغول به تحصیل بود؛ رژیم پهلوی، بردارش علی را اعدام کردند.
ازدواج شهید مهدی باکری
در زمانی که جنگ تحمیلی، شروع شد؛ مهدی باکری ازدواج کرد. اسلحه کلت او به عنوان مهریه همسرش در نظر گرفته شده بود. او پس از گذشت دو روز از عقدش به جبهه رفت و در جبهه به مدت دو ماه حضور داشت تا این که به شهر برگشت و بنا به مصالح منطقه، خدمات ارزنده ای را با مسئولیت جهاد سازندگی استان برای مردم انجام داد.
همسر شهید باکری در مورد اخلاق او در خانه ذکر کرده:
شهید مهدی باکری باوجود تحمل خستگی ها و بیخوابی ها، همیشه برای ورود به خانه حالتی شاد به خود می گرفت؛ بدون این که ابراز خستگی کند و در کارهای خانه درصورت امکان به همسرش کمک می کرد؛ او علاوه بر شستن لباس ها و ظرف ها به انجام کار های خود می پرداخت. درصورت ناراحت بودن همسرش، در تلاش بود تا با صبر و حوصله و با دلایل مکتبی، او را قانع کند.
فعالیت های شهید مهدی باکری
مهدی باکری با وقوع انقلاب در سازمان دهی بخشی از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نقش فعالی داشت. او به عنوان شهردار ارومیه برای مدتی فعالیت میکرد. او همچنین به عنوان دادستان دادگاه انقلاب ارومیه در مدت کوتاهی شناخته میشد. او مسئولیت شهرداری ارومیه را هم زمان با فعالیت در سپاه، بر عهده داشت.
مهدی باکری در دوره سربازی در حالیکه افسر وظیفه در تهران بود؛ با تبعیت از اعلامیه حضرت امام خمینی از پادگان فرار کرد و زندگی خود را به صورت مخفیانه ادامه داد و در جهت پیروزی انقلاب اسلامی، فعالیت های گوناگونی را انجام داد.
شهید مهدی باکری پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عضو شد و نقش فعالی را در سازمان دهی و استحکام سپاه ارومیه ایفا کرد. پس از آن به عنوان دادستان دادگاه انقلاب ارومیه انتخاب شد. او در زمانی که در سپاه، خدمت میکرد؛ خدمات ارزنده ای را به عنوان شهردار ارومیه به مدت ۹ ماه، از خود به یادگار گذاشت.
مهدی باکری بعنوان فرمانده عملیات سپاه ارومیه در مدت مسئولیتش تلاش های گسترده ای انجام داد که از آن ها می توان به برقراری امنیت و پاک سازی منطقه از لوث وجود وابستگاه و مزدوران شرق و غرب اشاره کرد. او پس از شروع جنگ تحمیلی به رغم فعالیت های شبانه روزی در مسئولیت های مختلف، خود را مکلف دید که با کفار بعثی و متجاوزین به میهن اسلامی بجنگد، به همین خاطر به جبهه ها رفت.
مهدی باکری توانست در عملیات فتح المبین با استعداد و دلسوزی فراوان خود با عنوان معاون تیپ نجف اشرف در کسب پیروزی ها مؤثر باشد. یکی از گردانها در این عملیات، در محاصره قرار گرفته بود که ایشان با شجاعت و تدبیر بی نظیرش بهمراه تعدادی نیرو، آنان را از محاصره بیرون آورد.
او در منطقه رقابیه در همین عملیات از ناحیه چشم مجروح شد و در عملیات بیت المقدس به فاصله کم تر از یک ماه شرکت کرد و باعث شد که لشکریان اسلام بر متجاوزین بعثی پیروز شوند. او از ناحیه کمر در مرحله دوم عملیات بیت المقدس دچار جراحت شد و با وجود جراحت هایش به قرارگاه فرماندهی در مرحله سوم عملیات رفت تا هدایت کننده ی برادران بسیجی از پشت بی سیم باشد.
شهید مهدی باکری با سمت فرماندهی تیپ عاشورا در عملیات رمضان در داخل خاک عراق جنگید و زخمی شد، اما او با هر نوبت مجروحیت، در جبهه ها مصممتر شرکت کرد و بدون این که احساس خستگی کند؛ شبانه روز در تلاش برای تجهیز، سازمان دهی، هدایت نیروها و طراحی عملیات بود. در عملیات مسلم بن عقیل، بخش عظیمی از خاک گلگون ایران و چند منطقه استراتژیک با فرماندهی شهید مهدی باکری بر لشکر عاشورا و ایثار رزمندگان سلحشور، آزاد شد.
مهدی باکری با عنوان فرمانده لشکر عاشورا در عملیات والفجرمقدماتی و والفجر یک، دو، سه و چهار بهمراه بسیجیان غیور، آمادگی و ایثار همه جانبه ای را در انجام تکلیف و نبرد با متجاوزین، از خود نشان داد.
ویژگی های اخلاقی شهید مهدی باکری
از خصوصیات شهید باکری می توان به پاسدار نمونه، خدمتگزاری صادق، صمیمی، فرماندهی فداکار و ایثارگر، مخلص و عاشق حضرت امام خمینی) رحم تالله علیه( و انقلاب اسلامی اشاره کرد. او خود را با تمام وجود، پیرو خط امام می دانست و در تلاش بود تا براساس رهنمودها و فرمایشات آن بزرگوار، زندگی اش را تنظیم کند. او پس از گوش دادن سخنان حضرت امام) رحم تالله علیه(، آن ها را می نوشت و در معرض دیدش قرار می داد و حساسیتش به چنین مسأله ای به حدی بود که به خانواده ی خود، سفارش ضبط سخنرانی آن حضرت را کرده بود و حتی اگر ضبط نمیکردند؛ باید از طریق روزنامه، متن صحبت را بدست می آوردند.
نحوه شهادت شهید مهدی باکری
بعد از این که برادرش حمید بهمراه یارانش شهید شدند؛ روح در کالبد ناآرامش قرار نداشت و میخواست بزودی به جمعشان منتقل شود. شهید مهدی باکری، پانزده روز قبل از این که در عملیات بدر، حاضر شود؛ به مشهد مقدس سفر کرد و با تضرع از آقاعلی بن موسی الرضا( ع) می خواست که توفیق شهادت، نصیبش شود. او با گریه و اصرار و التماس در نزد حضرت امام خمینی( ره) و حضرت آیتالله خامنه ای درخواست کرد تا برای شهادتش دعا کنند.
شهید مهدی باکری در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۶۳ در عملیات بدر به خطرناکترین صحنه های کارزار رفت؛ به این دلیل که شرایط عملیات، حساس بود و در زمان هدایت رزمندگان لشکر در شرق دجله، تلاش می نمود تا در مقابل پاتکهای دشمن، مواضع تصرف شده را تثبیت کند که براثر اصابت تیر مستقیم مزدوران عراقی در نبردی دلیرانه، شهید شد و به لقای معشوق نایل گردید.
هنگامی که از طریق آبهای هورالعظیم، پیکر مطهر شهید مهدی باکری را انتقال دادند؛ آرپی جی دشمن به قایق حامل پیکر او اصابت کرد و قطره ناب وجودش به دریا پیوست.
یادبود شهید مهدی باکری
با هدف یادبود شهید مهدی باکری، بزرگراه شهید باکری در غرب تهران نامگذاری شده است. همچنین برای یادبود این شهید گرانقدر، ورزشگاه اختصاصی باشگاه فوتبال تراکتورسازی تبریز به ورزشگاه شهید باکری تغيير نام یافته است.
فیلم سینمایی موقعیت مهدی
در سال ۱۴۰۰ هادی حجازی فر، فیلم موقعیت مهدی را ساخت که محتوای آن درخصوص بخش هایی از زندگی و کشته شدن مهدی باکری و برادرش حمید است. هادی حجازی فر و برادرش وحید حجازی فر در این فیلم به ایفای نقش مهدی و حمید باکری پرداخته اند. این فیلم، موفق به کسب ۵ سیمرغ بلورین چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر از جمله بهترین فیلم جشنواره شد.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 11
- 4