دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۲۴ - ۲۰ آبان ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۸۰۴۳۲۳
کتاب، شعر و ادب

داستایوفسکی نقاد روح انسان؛ رها از قید و بند نثر سنتی

داستایوفسکی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
در دنیای ادبیات قرن نوزدهمی، داستایوفسکی یک استثنا بود.

برخی از شخصیت‌های ساخته قلم وی، شعور ادبی را القا می‌کردند که حاصل آن نسل جدیدی از کارهای شاخص از نویسندگانی همچون ژان پل سارتر و خورجه لوئیس بورخس بود. او با بنیان‌گزاری سبک رئالیسم روان‌شناختی، الهام‌بخش افرادی نظیر فردریک نیچه و زیگموند فروید بود. نکته جالب توجه آنکه انتشار داستان‌های داستایوفسکی در دوره اتحادیه جماهیر شوروی ممنوع بود، با این حال، با قدرت و تاثیر بیشتری، از نیمه‌های قرن بیستم دوباره به ستاره ادبیات آن روزها بدل شد و طرفداران فراوانی میان نسل جدید وطن دگرگون شده‌اش پیدا کرد و همچنان در آسمان ادب و فلسفه جهان می‌درخشد. اگرچه سبک نگارش و قلم داستایوفسکی، سبکی قرن نوزدهمی است اما با گذشت زمانی نسبتا طولانی تا به امروز نیز هنوز مدرن به نظر می‌رسد.

اما چگونه است که برداشت یک نویسنده از شخصیت انسان‌ها با دیگران متفاوت است؟ چطور داستایوفسکی تمام نقاط تاریک روح انسانی را که در وجود همه ما پنهان شده، بیرون کشیده و با قلمش به تصویر می‌کشد؟ داستایوفسکی چه نقشی در شکل‌دهی به ادبیات امروز داشته است؟

داستایوفسکی و تولستوی از غول‌های ادبی پیش از انقلاب اکتبر ۱۹۱۷، با تار و پود ادبیات غربی پیوند خورده‌اند، با این تفاوت که چشم‌انداز سبک تولستوی ریشه در قرن نوزدهم دارد اما تفکرات داستایوفسکی و عقاید وی که در رمان‌هایش به وضوح پیداست، کاملا مدرن است. رمان‌های داستایوفسکی از مرزهای هنری ادبیات هم فراتر رفته و نه تنها مورد مطالعه تاریخ‌شناسان و منتقدان است، بلکه مورد توجه روان‌شناسان، فیلسوفان و دین‌شناسان سراسر جهان نیز قرار گرفته است.

هر شاخه‌ای از دانش، مفهوم متفاوتی در آثار و کارهای داستایوفسکی کشف می‌کند و انگشت‌شماری از حوزه‌های گوناگون هستند که بر سر عقاید و طرز تفکر وی اتفاق نظر دارند، با این حال همه این حوزه‌ها، داستایوفسکی را قهرمان دنیای خود می‌دانند. حتی تا به امروز هم هیچ گروهی موفق به دسته‌بندی کارهای داستایوفسکی نشده، چرا که اغلب سبک و موضوعات مطرح شده توسط وی وجه اشتراکی کمی با مسائل معمول پذیرفته شده در ادبیات داشته و دارد. سبک دنیای ادبیات روسیه که با تولستوی و ایوان تورگنیف تعریف شده بود لحنی نرم و پر شور و احساس داشت و تورگنیف هم گاهی در آثار و کارهایش، مسائل اجتماعی را نیز آنالیز می‌کرد ولی سبک داستایوفسکی متفاوت بود.

داستایوفسکی، الهام‌بخش ستاره‌های ادبیات دنیای امروز، در رتبه‌ای بالاتر از غول‌های ادبیاتی‌ ایستاده است که در کودکی آثارشان را می‌خواند. کافکا او را «برادر خونی» خود می‌خواند و تاثیر داستایوفسکی کاملا در آثار او مشهود است. استادان سخنی همچون ارنست همینگوی و جیمز جویس او را اسوه خود قرار داده و دیگرانی همچون نیچه و فروید او را برای پرداختن به اعماق پیچیدگی‌‎های تاریک انسان در داستان‌هایش ستایش کرده‌اند.

می‌توان این‌طور قضاوت کرد که شناخت داستایوفسکی از روح انسان ریشه در زندگی شخصی‌اش دارد. داستایوفسکی به سیبری تبعید و زندانی شده و حتی تا پای اعدام نیز پیش رفت ولی لحظه آخر تبرئه شد، پس می‌توان گفت که وی ترس و دلهره مرگ و زندگی را کامل درک کرده بود. جالب اینجاست که وی در طول دوران حبس، حق خواندن و نوشتن نداشت. دیدگاهی که وی از روح انسان پیدا کرد این بود که روح آدمی اسرارآمیزتر از آن است که فکرش را می‌کنیم. وی بر این باور بود که خیر و شر، هر دو در ذات همه وجود دارد. این باور داستایوفسکی در رمان‌هایش به وضوح به چشم می خورد. قهرمانان داستان‌های داستایوفسکی بسیار پیچیده و غیر قابل پیش‌بینی‌اند. این شخصیت‌ها قادرند در یک لحظه عشقی از صمیم قلب نثار دیگران کرده و در لحظه‌ای دیگر شیطان صفتی کنند.

این‌طور به نظر می‌رسد که داستایوفسکی به درجه‌ای از شناخت انسان رسیده بوده که می‌توانست نفسیات آدمی را تحلیل کند. شخصیت‌های داستان‌های داستایوفسکی مردان عمل‌اند، به این معنا که همواره به تفکرات خود جامه عمل می‌پوشانند. می‌توان گفت که شخصیت‌های داستان‌های وی هر کدام به نوبه خود یک اثر هنری قلمداد می‌گردند. داستایوفسکی خود را از قید و بند نثر سنتی داستان‌های آن زمان که خط داستانی‌ یک‌نواخت و شخصیت‌هایی با عقاید و تصمیمات واضح و منطقی داشتند، رها کرده و به شیوه‌ای قلم بر کاغذ می‌آورد که حتی امروزه نیز مدرن به حساب می‌آید. این نکته را نباید فراموش کرد که داستایوفسکی صرفا به درونیات انسان نپرداخته است، بلکه قهرمانان وی آینه جامعه روس آن زمان نیز هستند. حتی در آثار وی رگه‌هایی از مضامین مذهبی و معنوی هم به چشم می‌خورد.

به هر حال این‌طور به نظر می‌رسد که آثار داستایوفسکی نه تنها در میان ادیبان بلکه در میان فیلسوفان نیز هنوز از مد نیفتاده است. دغدغه قهرمانان داستان‌های وی، جست و جوی معنای مدرنیته شدن انسان است؛ جست و جوی حقیقت در دوره‌ای که دیگر همه ارزش‌ها به هم وابسته‌اند. داستایوفسکی نویسنده‌ای قلمداد می‌شود که مخالف ساده بیان کردن تناقضات قلب آدمی بود. به همان دلیل که هم‌عصران وی، داستایوفسکی را عجیب و غریب و وصله‌ای ناجور برای دنیای نویسندگان می‌دانستند، امروزه هم ما او را از بزرگترین نقادان روح انسان می‌شناسیم.

ترجمه: نیلوفر شریف‌‎زاده

hamdelidaily.ir
  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش