دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۵۱ - ۲۸ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۶۲۳۴
کتاب، شعر و ادب

نکوداشت مولانا به جای قونیه در خوی برگزار شد

حلقه دوستداران مولوی بر مزار شمس

آرامگاه شمس تبریزی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
هر ساله به مناسبت سالروز وفات مولانا هنرمندان زیادی از سراسر جهان از جمله ایران در قونیه گردهم می‌آیند تا مراسم نکوداشت این شاعر بزرگ فارسی‌گو را برگزار کنند.

این روز از آنجا به «روز عُرس» یا روز عروس معروف است که وصال جاودانه مولوی با معشوق در آن صورت گرفته است. مراسم روز عرس همه‌ساله از اول تا هفدهم دسامبر در شهر قونیه و در بارگاه مولانا برگزار می‌شود و هزاران علاقه‌مند از سراسر جهان به این شهر سفر می‌کنند، اما امسال هنرمندان کشورمان ترجیح دادند این مراسم را به جای محل فوت مولوی بر مزار مرادش، شمس تبریزی برگزار کنند.

این تصمیم مهم در اعتراض به اقدامات اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه علیه کردها و کشتار مردم بی‌‌‌پناه انجام شده است؛ اقدامی که پیش از این نیز با واکنش هنرمندانی چون کیهان کلهر و شهرام ناظری مواجه شده بود؛ تا آنجا که کلهر کنسرتش را در ترکیه لغو کرد و ناظری که هر ساله در اواخر آذرماه مشتاقان و علاقه‌مندان را به رایگان به بزم مولانا دعوت می‌کرد، امسال کنسرت خود را لغو کرد و علت این موضوع را همدردی با درد و رنج زنان، مردان و کودکان کُرد سوریه و به احترام مردم ایران عنوان کرد. همه این عوامل باعث شد که هنرمندان زیادی به دعوت فاضل جمشیدی مدرس آواز، جامعه‌شناس و معاون اجرایی سابق خانه موسیقی امسال به جای قونیه به شهر خوی بیایند. این خواننده درباره دلیل این دعوت پیش از این گفته بود: «مولانا اصلا اهل ترکیه نبوده و در بلخ به دنیا آمده است، ولی چون مزار او در قونیه ترکیه قرار دارد و ترکیه‌ نیز ادعا دارد که او اهل آنجا بوده، مردم دنیا هم بر همین باورند.

امسال تصمیم داشتیم با یک تیم فرهنگی و هنری برای مراسم عرس درگذشت مولانا به قونیه برویم، ولی با توجه به اقدامات اردوغان (رئیس‌جمهور ترکیه) علیه کردها احساس کردیم رفتن ما به آنجا درست نیست به همین دلیل از آنجا که مولانا عاشق شمس بوده، تصمیم گرفتیم امسال نکوداشت او را در شهر خوی در کنار مزار شمس تبریزی بگیریم و با این کار کم‌کم توریست‌های خارجی را به ایران بکشانیم. هم نکوداشت مولانا را می‌گیریم، هم شمس را زیارت می‌کنیم و هم شیخ محمود شبستری و شهریار را.»

این شد که هنرمندان زیادی این دعوت را پذیرفتند و از شهرهای مختلف راهی خوی شدند تا روز بیست و ششم آذرماه، آیین گرامی‌داشت مولانا را در سالروز وفاتش، در محوطه مزار مراد او و سپس در همایش «فصل وصل» گرامی بدارند. به گزارش «ایسنا» هنرمندان و هنردوستانی در قالب کاروان‌های متفاوتی از شهرها و استان‌هایی چون تهران، البرز، قزوین، مازندران، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی، در سالروز وفات مولانا (روز عرس) راهی خوی شدند تا پس از بازدید از کاروانسرای یام و موزه شهر و مسجدجامع مرند، یا مقبره‌الشعراء تبریز، با حضور در محوطه میل شمس، یاد و مقام مولانا و شمس را بر سر مزار شمس تبریزی گرامی بدارند.

فصل وصل

در این آیین، علاوه‌بر فاضل جمشیدی، بهزاد فراهانی بازیگر، اسفندیار قره‌باغی خواننده اپرا و سیدحبیب نبوی مولاناپژوه بر مزار شمس، برای حاضران سخنرانی کردند و برخی از حاضران نیز به شعرخوانی پرداختند.

سپس کاروان یادشده در سالن آمفی‌تئاتر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خوی، در مراسم مشترکی با اهالی فرهنگ و هنر این شهر و شهرهای مجاور و نیز برخی مسوولان محلی و منطقه‌ای، به نام «فصل وصل» که به مناسبت روز عرس مولانا و با همکاری تولیت شمس تبریزی و موسسه اندیشه و فرهنگ زریاب ترتیب داده شده بود، حضور یافتند. در این مراسم که با تعدادی سخنرانی، اجرای موسیقی، شعرخوانی، پخش کلیپ درباره جاذبه‌های فرهنگی تاریخی خوی و آستان شمس تبریزی و نیز اهدای تندیس شمس تبریزی همراه بود، فاضل جمشیدی در سخنانی گفت: ما در متن یک رویداد فرهنگی و مسوولیت اجتماعی مهم قرار گرفته‌ایم؛ احساس مسوولیتی که موجب شد امسال، کاروان فرهنگ و هنر با همت‌های فردی و هزینه شخصی، به جای قونیه راهی خوی شود. هرچند با اطمینان امید داریم که سال و سال‌های آینده، با همراهی مسوولان امر و نیز بخش خصوصی، جمعیت پرشماری در این روز و این مناسبت راهی دیار خوی شوند. وی در ادامه از حمایت برخی رسانه‌های معتبر کشور از این رویداد تشکر کرد. همچنین بهزاد فراهانی، بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون در سخنانی، با ذکر چند خاطره از دوران فعالیت هنری خود گفت: شخصا به این افتخار می‌کنم که فردی عملگرا هستم. ما باید عملگرا باشیم، از حرف بگذریم و به عمل برسیم.

هشدار درباره «ملت عشق»

در ادامه این مراسم دکتر سیدحبیب نبوی، استاد دانشگاه و پژوهشگر، در سخنانی تاکید کرد: ما به جایی که مزار شمس در آنجا باشد حتما احترام می‌گذاریم اما واقعیت این است که هر که شمس را بیشتر بشناسد، شمسایی است. وقتی ما حوصله آشنایی با شمس و مولانا را نداریم، نسبت واقعی‌مان با آنان چیست؟ واقعیت این است که ارتباط علمی، فکری و نظری ما با شمس و مولانا بسیار سست است. این مولاناپژوه با انتقاد از تلقین کتابی چون «ملت عشق» به‌عنوان نماینده تفکر شمس و مولانا گفت: شما نباید مولانا و شمس را از این کتاب بشناسید.

این کتاب به تفکر شمس و مولانا ربطی ندارد. باید دو کتاب واقعی و ارزشمند را در شناسایی تفکر شمس و مولانا، دست کم تورق کنید؛ همچنین خود «دیوان غزلیات شمس» و نیز «مثنوی معنوی» را. این استاد دانشگاه همچنین گفت: وقتی ما مدعی شمس و مولانا هستیم حداقل ساعتی باید درباره مولانا و شمس تورق و تفکر و جهان آنان را تفحص کنیم. اجرای موسیقی بداهه سه خواننده همزمان ازجمله فاضل جمشیدی همراه با ساز تار و تنبک و نیز اجرای سرود «ای ایران...» توسط اسفندیار قره‌باغی، از بخش‌های دیگر این مراسم بود. در پایان نیز با حضور برخی از مسوولان محلی، تندیس شمس تبریزی به سیدحبیب نبوی، بهزاد فراهانی و اسفندیار قره‌باغی اهدا شد.

donya-e-eqtesad.com
  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش