موزه خودرو
قبل از سال ۱۳۵۷ مجموعه ای غنی از خودروهای تاریخی به ایران وارد شد و از سال ۱۳۸۲ خورشیدی، در موزه خودروهای تاریخی ایران به نمایش گذاشته شد ولی در سال ۹۹ ساختمان این موزه، مورد بازسازی و مدرن سازی قرار گرفت. هدف از تأسیس موزه خودرو در آن زمان به این منظور بود تا از خودروهای حکومت پهلوی که در گنجینه خودروهای مصادره ای و اتومبیل های تشریفاتی باقی مانده بود؛ نگهداری شود. متأسفانه تا پیش از آن بسیاری از خودروهای واگذار شده به اشخاص، از بین رفته بودند و برخی از آن ها به خارج از کشور از طریق قانونی و حتی غیرقانونی فرستاده شده بودند.
در صبح ۱ آبان ۱۴۰۰ افتتاحیه ی موزه خودروهای تاریخی ایران با نمایش ۶۱ وسیله نقلیه منحصر به فرد تاریخی از دوران قاجار و پهلوی برگزار شد. مؤسسه موزه های بنیاد مستضعفان توانست این موزه را با هزینه ی ۱۲۰ میلیارد تومان احداث کند، مساحت این موزه ۲۲۰۰۰ متر مربع است و فضای مسقفش معادل۱۰ هزار متر مربع است در حالی که ۳۰۰۰ متر مربع را به سالن نمایش آن اختصاص داده اند. در حال حاضر در سالن نمایش، اشیایی همچون ۴۵ دستگاه اتومبیل، ۲ ارابه کالسکه، ۳ دستگاه موتور سیکلت به نمایش گذاشته شده است که داستان هر کدام از این اتومبیل ها، جداست.
ورود خودرو به ایران
دستگاهی پرهیاهو در دوره قاجار به ایران وارد شد که برای حمل و نقل پادشاه قجری و درباریان کاربرد داشت. این خودروها توسط پادشاه، درباریان و اشخاص تراز اول کشور در سال های نخست، استفاده میشد ولی این خودروها با گذشت ۲۶ سال یعنی در سال ۱۳۰۵ توسط مردم، استفاده شد.
کالسکه های موزه خودرو
انواع مختلفی از تولیدات کارخانجات آمریکایی در موزه خودروهای تاریخی ایران، به نمایش گذاشته شده است. کالسکه های موزه در بین خودروها از بهترین و ارزشمندترین کالسکه های سلطنتی ایران محسوب میشوند. قدیمی ترین کالسکه سلطنتی موجود در ایران به ناصرالدین شاه تعلق داشت و اینکه این کالسکه ی سلطنتی در این موزه نگهداری میشود.( قبلا در کاخ گلستان از کالسکه سلطنتی ناصرالدین شاه نگهداری میشد، ولی در حال حاضر به این موزه منتقل شده است). در این موزه، کالسکه دیگری قرار دارد که به آن کالسکه مخصوص تاجگذاری می گویند. در کارگاههای معروف کالسکه سازی اتریش، هردو کالسکه را ساخته اند.
* کالسکه تاج گذاری:
هنرمندان اتریشی توانسته اند کالسکه تاج گذاری را بسازند و قدمت آن به حداقل یکصد سال پیش در دوران قاجار برمی گردد. رنگ کالسکه در آن دوران، آبی لاجورد بود و با استفاده از طلا، نمای بیرونی آنرا ساخته اند. این کالسکه زیبا از کاربرد سلطنتی تا دوران پهلوی برخوردار بود. این کالسکه را در دوران پهلوی به رنگ مشکی در آوردند و در مراسم تاج گذاری از آن استفاده کردند. در موزه خودرو، موقعیت کالسکه تاج گذاری در کنار کالسکه نادری است.
* کالسکه سلطنتی ناصر الدین شاه( کالسکه نادری):
یکی از کالسکه های سلطنتی با نام کالسکه نادری شناخته میشود که ناصرالدین شاه، دستور داد تا آن را در وین بسازند. قدمت کالسکه نادری به ۱۲۰ سال پیش برمی گردد و ساخت آن با استفاده از طلا می باشد. ناصرالدین شاه در آخرین سفرش به سمت حرم حضرت شاه عبدالعظیم، هیچ اطلاعی نداشت که میرزا رضای کرمانی، آن را میکشد. پس از این که ناصرالدین شاه بدست میرزا رضای کرمانی ترور شد؛ افراد سلطنتی تصمیم گرفتند جنازه ناصرالدین شاه را به منظور جلوگیری از هرج و مرج ، داخل کالسکه ببرند تا مردم، متوجه مرگ شاه نشوند.
خودرو های موزه خودرو
اتومبیل های قدیمی شرکت ها و برندهای درجه یک و لاکچری در موزه خودرو به نمایش گذاشته شده است. از این ثروت ملی که در این موزه وجود دارد می توان به مجموعه غنی از مدل های رولز- رویس نظیر رولز –رویس سیلور گوست احمد شاه قاجار، فانتوم ۳، مدل افسانه ای فانتوم ۴ ضد گلوله، مجموعه مرسدس بنزها، لیموزین، مدل استثنائی ۵۰۰ کا، ۱۹۰ SL اشاره کرد. بازدید از این موزه برای همه گردشگران، یک روز بیادماندنی را رقم می زند.
* لیموزین ها:
دو عدد لیموزین در سالن موزه خودرو وجود دارد که نام یکی از این لیموزین ها بنز ۶۰۰ میباشد و دیگری که در حال استراحت است؛ لیموزین بزرگ شش سیلندری میباشد که روی سپر، چراغ هایی دارد. چراغ ها به این دلیل بر روی سپر، نصب شده تا دید بهتری را بوجود آورد. یکی از نکات قابل توجه اینست که با استفاده از شش کیلو طلا، لیموزین شش سیلندری را ساخته اند.
* پنتر لیزر محصول مشترک پورشه، بنز و فولکس واگن
در سال های قبل، سه خودروساز مطرح آلمانی به نام های شرکت بنز، پورشه و فولکس واگن تصمیم گرفتند که برای طراحی و تولید خودروهای باکیفیت بالا به صورت مشترک، همکاری کنند و این سه خودروساز با هم، خودرویی را طراحی کردند که در موزه خودرو تهران نگهداری میشود. این خودروی تولیدی مشترک در بازار، مورد استقبال قرار نگرفت و علت تولید نشدنش در تیراژ بالا، همین امر بود و صرفا به همان دستگاه، منتهی شد.
* رولز رویس احمد شاه قاجار:
رولز رویس شش سیلندر خطی به عنوان نخستین خودرویی محسوب میشد که احمد شاه برای نخستین بار ، آن را به ایران وارد کرد. ساخت این خودرو در سال ۱۹۰۶ صورت گرفته که سرعت آن۸۰ کیلومتر در ساعت می باشد. یکی از دلایلی که منجر به محبوبیت رولز رویس شد این بود که در جهان به تعداد شش هزار دستگاه از این خودرو تولید شد. برای روشن کردن این خودرو باید از هندل و سوییچ اقدام کرد؛ به این ترتیب نسخه ی بسیار کم یابی محسوب میشود. سیلورگوست دهه ۲۰ به عنوان مدل این رولز رویس شناخته میشود.
به خاطر این که احمد شاه به خودروهای لوکس انگلیسی، علاقه ی بسیاری داشت؛ خودروی رولز رویس دیگری را خرید. این نمونه کاملاً کم یاب در جهان با نام فانتوم ۴ شناخته میشد که تنها در سطح جهان، ۱۸ دستگاه از این خودرو تولید شد. یکی از نکات جالب توجه اینست که در ۱۸ دستگاه تولید شده از این مدل، تنها یکی از آن ها به صورت ضد گلوله طراحی شده که توسط احمد شاه خریداری شده است. این خودرو از نظر ظاهری به یک تانک شباهت دارد و ضخامت شیشه ها و بدنه ی آن، بسیار زیاد است. با این حال موتور هشت سیلندر می توانست تا سرعت ۲۶۰ کیلومتر در ساعت، فانتوم ۴ را پیش ببرد.
* مرسدس بنز ۰K50:
برطبق گفته ی مسئولین موزه خودرو، با ارزش ترین اموال آن، مرسدس بنز K500 میباشد که ساخت آن در سال ۱۹۳۴ صورت گرفت. درواقع از نخستین خودروهای سوپر اسپرت دنیا می توان به مرسدس بنز ۰K50 اشاره کرد. ۳۵۴ دستگاه از این مرسدس بنز در سطح جهانی تولید شد و در دسته نخستین خودروهایی قرار گرفت که سرعت آن ۲۰۰ کیلومتر در ساعت می باشد.
* موریس آکسفورد قرمز:
در سال ۱۹۱۲ خودروی موریس آکسفورد، تولید شد که رنگ یکی از آنها در موزه خودروهای تهران، قرمز بود. موتور این خودروی یکصد ساله شامل ۱۰۱۸ سی سی حجم میباشد و توانایی تولید تا ۱۰ اسب بخار قدرت را دارد که در زمان خود بسیار مطلوب بوده است.
* لامبورگینی کانتاش:
در کشور ایتالیا در دهه هفتاد میلاد، خودروهای سوپر اسپرتی طراحی شد که لامبورگینی کانتاش نام دارد. کانتاش در طول تاریخ از موفق ترین نمونه های لامبورگینی به شمار می رود. در سال ۱۹۷۴ لامبورگینی کانتاش ساخته و در موزه خودرو تهران نگهداری شد و از یک پیشرانه ۱۲ سیلندر خطی برخوردار است. حجم این موتور، سه هزار و ۹۰۰ سی سی میباشد و دارای توان تولید ۳۷۰ اسب بخار میباشد و سرعت ان به ۳۱۰ کیلومتر در ساعت میرسد.
ساعت بازدید از موزه خودرو
علاقه مندان اتومبیل های لوکس قدیمی می توانند در طول ایام هفته، از ساعت ۸ الی ۲۰ از موزه خودرو بازدید کنند.
مسیر دسترسی به موزه خودرو
- اگر قصد بازدید از موزه خودرو با وسیله نقلیه شخصی را دارید، باید به کمربندی آزادگان بروید و سپس وارد خروجی جاده مخصوص کرج از طریق تابلوهای راهنما شوید. دقت کنید که سه جاده به سمت کرج منتهی میشوند. جاده قدیم یا فتح و اتوبان کرج، نام دو خروجی دیگر می باشد. فراموش نکنید که باید به جاده مخصوص یا همان لشگری وارد شوید. پس از آن در طول مسیر، تابلوهایی وجود دارد که نشاندهنده ی کیلومتر است. بعد از کارخانه مینو، بین کیلومتر ۱۰ و ۱۱ به خیابان بیست و پنجم می رسید. توجه داشته باشید که برای بازدید از موزه خودرو باید با تردد از لاین کندرو به کوچه بروید.
- در صورتی که برای رفتن به موزه خودرو، از مترو استفاده میکنید باید از قطار در ایستگاه صادقیه پیاده شوید و به خط ۵ از طریق تابلوهای راهنمای مترو بروید. بعد از پیاده شدن در ایستگاه چیتگر، باید سوار اتوبوس های شهرک دانشگاه شوید تا شما را در مقابل موزه برسانند.
- برای بازدید از موزه خودرو با استفاده از بی آر تی، باید ابتدا به ترمینال و میدان آزادی بروید و سوار اتوبوس های شهرک دانشگاه شوید.
- مسافران می توانند برای رفتن به موزه خودرو، سوار تاکسی هایی شوند که در غرب میدان آزادی توقف کرده اند.
گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش
- 19
- 2