موزه مصر
در قاهره مصر، موزه ی اشیای عتیقه ی مصری با نام موزه مصر وجود دارد که در آن به نگهداری مجموعه ی وسیعی از اشیای عتیقه ی مصر باستان میپردازند. ۱۲۰۰۰۰ شی در این موزه وجود دارد. در سال ۱۹۸۱ رئیس جمهور انور سادات، دستور داد تا اتاق مومیایی سلطنتی موزه را با ۲۷ مومیایی از دوران فرعونی تعطیل کنند.
موزه مصر در سال ۱۹۸۵ مجددا با نمایش سلطنت جدید پادشاهان و ملکه ها افتتاح گردید. امروزه در این موزه حدود نه مومیایی نمایش داده شده نگهداری می شود که مومیایی ملکه هاتشپسوت، یکی از آن ها می باشد.
تاریخچه موزه مصر
ساخت موزه مصر در نزدیکی بوستان ایزبکیا به سال ۱۸۳۵ برمی گردد که به بولاک در سال ۱۸۵۸ تغيير مکان داد بدین دلیل که نمیشد تمام اشیای هنری را در این ساختمان اصلی کوچک، نگهداری کرد. مدت کوتاهی پس از انتقال اشیای هنری، در سال ۱۸۵۵ تمام اشیای هنری به دوک ماکسی میلیان از اتریش اهدا گردید. او برای طراحی یک موزه ی تازه به منظور نگهداری اشیای عتیقه، یک معمار فرانسوی استخدام کرد. تصمیم گرفته شد تا در بولاک در کنار ساحل رود نیل، عمارت جدید را بسازند.
بعد از اینکه موزه مصر در سال ۱۸۷۸ برای مدتی تکمیل شد؛ خسارات تغییرناپذیری را متحمل گردید. اشیای عتیقه به خاطر طغیان رود نیل به موزه ی دیگری در گیزا منتقل شد. در سال ۱۹۰۲میلادی، موزه مصر برای اولین بار در مرکز قاهره در نزدیکی میدان تحریر تاسیس شد. آثار دوران پیش از تاریخ تا امپراتوری روم را در این موزه نگهداری می کنند ولی آثار این موزه متعلق به عصر فراعنه است. موزه مصر به ساختمان دو طبقه کنونی در سال ۱۹۰۶ میلادی انتقال داده شد. تعداد ۱۸ شی از اشیاء عتیقه از موزه مصر در اوج دوره ای از آشوب منتهی به انقلاب مصردر تاریخ ۲۸ ژانویه ۲۰۱۱ به غارت برده شد.
مرمت موزه مصر
با کمک های مالی اتحادیه اروپا در دسامبر ۲۰۱۴ میلادی، چهار سالن از گالری توت عنخ آمون در موزه مصر افتتاح گردید.
تشریح موزه مصر
قدمت اُبِلیسک معلق رامسس کبیر( بزرگترین فرعون عصر پادشاهی نوین مصر) به بیش از ۳۰۰۰ سال میرسد که ۲۶ متر ارتفاع دارد. ابلیسک، یک ستون بلند سنگی بود که به صورت چهارگوش و با نوک هرمی شکل است و معمولاً به صورت جفت در مقابل هر معبد مصری قرار داده می شد. ابلیسک، نمادی ماسونی و شیطانی در قرون اخیر محسوب می شود.
مساحت سالن اصلی موزه به ۲۲ هزار متر مربع می رسد که ۱۲ هزار اثر باستانی را در آن نگهداری میکنند. یک موزه کودکان در این بخش وجود دارد که بیانگر تاریخ تمدن مصر است و در مورد تمدن مصر و آموزش در مورد تمدن مصر، کارگاه های اموزشی را برای کودکان برگزار می کنند. دو سالن در سمت راست ورودی به مساحت بیش از ۷۲۰۰ متر وجود دارد که برای نخستین بار در طول تاریخ، گنجینه های توت عنخ آمون( یازدهمین فرعون مصر) را در خود جای داده است. روبروی اهرام پنج هزار ساله مصر، پنجره های بزرگ موزه باز می شود و از اشیای به نمایش گذاشته شده در آن می توان به یک کشتی چوبی و مجسمه ی بلند از رامسس دوم از فراعنه مصر اشاره کرد.
در میدان« تحریر» قاهره، ساختمان قرمز رنگ دو طبقه ی این موزه احداث شده است. مجموعه گسترده ای از رول های پاپیروس و سکه ها در طبقه همکف این موزه به نمایش گذاشته شده است؛ جنس این سکه ها از طلا، نقره و برنز میباشد و سکه های یونانی، رومی و اسلامی، علاوه بر سکه مصری در میان آنها دیده می شود که ارزش بیشتری دارد. آثار هنری طبقه اول که متعلق به دو سلسله آخر مصر باستان است شامل اشیایی از مقبره فرعون« توتموزیس سوم»،« توتموزیس چهارم»،« آمنوفیس دوم»،« حتشپسوت»،« ماهرین» و بسیاری از آثار هنری مربوط به دوره پادشاهان می باشد. این موزه دارای سکه های مصری، اسلامی، یونانی و رومی میباشند و تاریخ نویسان به کمک همین سکه ها تاریخچه ی تجارتگری مصر باستان را مورد پژوهش قرار داده اند. همچنین اثار هنری از سلطنت جدید در دوره زمانی بین ۱۵۵۰ قبل از میلاد بر روی طبقه ی همکف قرار گرفته است. این آثار هنری در مقایسه با اشیایی همچون تندیسها و میزها که در قرون پیشین ساخته شده اند؛ بزرگ تر هستند.
نکاتی درباره موزه مصر
>> اکنون در موزه ای به مساحت ۱۵۰۰۰ متر مربع، بیش از ۱۰۰۰۰۰ شیء تاریخی نگهداری می شود. میزان پیشرفت موزه مصر بطور دایم مانند خود کشور مصر، در حال فزونی است.
>> موزه مصر به این خاطر از مهمترین گنجینه ی تاریخی جهان محسوب میشود که جمع آوری و مدیریت آن با تلاش های بسیاری انجام شده است. وقتی که حکم صادرات آثار باستانی توسط محمد علی( حاکم مصر) ممنوع شد این موزه دوباره رونق پیدا کرد.
>> امنیت موزه مصر تا سال ۱۹۹۶، به قفل های معمولی محدود میشد ولی پس از دسترسی یک سارق باهوش به این موزه و گنجینه ها ، مقامات موزه، اقدام به نصب آلارم و ردیاب کردند و موجب بهبود امنیت موزه شدند. در سال ۲۰۱۱ در طول انقلاب مصر از این موزه، چند قطعه شی گران بها دزدیده شد. فعالان در اطراف ساختمان برای جلوگیری از غارت بیشتر، زنجیره ای انسانی را تشکیل دادند تا به محافظت از محتویات آن بپردازند که موفق شدند.
اطلاعات بازدید از موزه مصر
موزه مصر از ساعت ۹ صبح الی ۲ بعدازظهر در روزهای دوشنبه باز است ولی شما میتوانید از ساعت ۹ صبح الی ۶:۳۰ بعدازظهر در سایر روزهای هفته( سه شنبه تا یکشنبه) به موزه مصر بروید.
گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش
- 18
- 4