دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۶:۰۴ - ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۷۶۱۱
میراث فرهنگی و صنایع دستی

گورستان نوزادان در تبریز (+تصاویر)

گورستان نوزادان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
سایت موزه عصر آهن یکی از موزه‌های شاخص شهر تبریز بوده و قدمت آثار و اسکلت‌های کشف شده در این گورستان، به عصر آهن بازمی‌گردد. این سایت موزه در شمال، شمال شرقی و شمال غربی مسجد کبود تبریز قرار گرفته است.

از درب قهوه‌ای رنگ سایت موزه گذر کرده و به سمت گورستان تاریخی حرکت می‌کنیم. آرام آرام از روی پله‌ها و راه‌روهای چوبی که توسط سازمان میراث فرهنگی ایجاد شده است، عبور کرده و به داخل سایت موزه عصر آهن می‌رسیم. آری اینجا تاریخ است که با تمام خستگی‌هایش نفس می‌کشد و گذشته‌ی این سرزمین را به نمایش می‌گذارد.

 

حال و هوای عجیبی میان خشت خشت این مکان تاریخی موج می‌زند، گویی که روح خود را به سه هزار سال پیش برده باشی. این گورستان هنوز هم با اسکلت‌های مدفون شده‌اش، روح زندگی بر کالبد آدمی هدیه می‌کند و اینجا بیش از هر چیزی تاریخ است که از وقایع خود سخن می‌راند.

 

ارتفاع قبور و اسکلت‌ها دفن شده قدری پایین‌تر از "قدمگاه تعبیه شده" برای گردشگران قرار دارد و اسکلت‌ها و طریقه‌ی دفنشان به راحتی برای بازدیدکنندگان قابل مشاهده است.

 

در این گورستان تاریخی اسکلت‌ها به شکل "جنینی و چمباتمه‌ای" در میان چیدمانی از سنگ دفن شده‌اند. در کنار استخوان‌های مدفون شده، ابزار و لوازم زندگی به چشم می‎خورد، این موضوع تفکر انسان‌های عصر آهن به زندگی پس از مرگ را می‌نمایاند. در کنار برخی از اسکلت‌ها ابزار و ظروف بیشتری دفن شده و در کنار برخی دیگر نیز به صورت محدود این ظروف وجود دارد.

 

وجود مواد خوراکی داخل ظروف(به شکل استخوان) و همچنین لوازم بازی در کنار کودکان از جمله موارد دیگری است که در این سایت موزه توجه هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. در اطراف این قبور تخته سنگهایی چیده شده و اسکلت را بطور چمباتمه‌ای و از پهلو به طرف جهات اصلی دفن کرده‌اند.

 

کاسه‌ی سر برخی از اسکلت‌ها به سمت شرق و برخی دیگر نیز به سمت غرب دفن شده و همچنین برخی از اسکلت‌ها بر روی پهلوی راست خود و برخی دیگر نیز بر روی پهلوی چپ خود به خاک سپرده شده‌اند. این علایم برخی از تفکرات و روش‌های دفن مخصوص آن زمان را نشان می‌دهد.

 

راهنمای موزه در این رابطه به خبرنگار ایسنا گفت: در این گورستان غالبا اجساد زنان بر روی پهلوی چپ و اجساد مردان بر روی پهلوی راستشان دفن ‌شده است.

 

این گورستان تاریخی در نتیجه‌ی گودبرداری در سال ۷۹ به صورت اتفاقی کشف شده و طی دو مرحله عملیات حفاری و باستانشناسی تا سال ۸۵ توسط سازمان میراث فرهنگی، به شکل "سایت موره عصرآهن تبریز" راه اندازی شده است.

 

طبق گفته‌ی راهنمایان سایت موزه، اجسادی که در این گورستان تاریخی کشف و در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته‌، دقیقا به همین شکل(جنینی و چمباتمه‌ای) کشف شده‌ و هیچ دستکاری در نحوه‌ی چینش اجساد انجام نشده و صرفا خاک موجود در اطراف اسکلت‌ها جهت نمایان شدن پاکسازی شده‌ است.

 

علت نامگذاری گورستان تاریخی عصرآهن تبریز به عنوان "سایت موزه"

قدمت آثار و اسکلت‌های کشف شده در این گورستان تاریخی به عصرآهن بازمی‌گرد و با توجه به این‌که این مکان تاریخی به شکل طبیعی و آثار و اسکت‌های کشف شده نیز بدون دستچین شدن در معرض دید عموم قرار گرفته است، این گورستان تاریخی به عنوان "سایت موزه عصرآهن تبریز" نامگذاری شده است.

 

شیوه‌ی تدفین جنینی در گورستان تاریخی "عصرآهن تبریز"

شیوه تدفین در این گورستان تاریخی مربوط به عصرآهن "جنینی و چمباتمه‌ای" است،  انسان‌هایی که در آن زمان می زیسته‌اند، معتقد بودند که انسان همانگونه که در رحم مادر به وجود آمده به همان شکل نیز دفن شود.

 

در این گورستان تاریخی صرفا یکی از اجساد به صورت جنینی دفن نشده(دفن شده به شکل طاقباز) که احتمال داده می‌شود این فرد در جای دیگری به کام مرگ فرورفته و سپس جسدش را به این گورستان منتقل کرده‌اند، چرا که جسد وی خشک شده بوده و انعطاف لازم برای تدفین جنینی را نداشته است.

 

 جهت تدفین اجساد در این گورستان به صورت "شرقی و غربی" است، کاسه سر اجساد دفن شده در این گورستان به سمت شرق یا غرب است و آنانی که پیش از ظهر به خاک سپرده شده‌اند کاسه سرشان به سمت نور خوشید و "طلوع آفتاب" بوده و جهت آنانی(کاسه سر) که بعد از غروب خورشید به خاک سپرده شده‌اند به غرب است.

 

اعتقاد به زندگی پس از مرگ در "عصرآهن"

انسان‌های آن زمان معتقد بودند که اجساد بعد از مرگ زنده شده و دوباره به زندگی خود ادامه می‌دهند، از این رو ظروف آب و غذا در کنار اجساد می‌گذاشتند که این موضوع نشان دهده ی اعتقادشان به زندگی پس از مرگ است.

 

علاوه بر ظروف، لوازم ارزشمند فرد را نیز در مقبره‌ی وی دفن می‌کردند. معمولا در کنار اجساد زنان "زیورآلات" و در کنار اجساد مردان "سلاح‌های جنگی" می‌گذاشتند. با توجه به این‌که جنس اینگونه آثار از مفرخ بوده، جهت نگهداری به موزه آذربایجان منتقل شده‌اند.  در کنار کودکان نیز اسباب بازی‌های آن دوران دفن می‌شد که به عنوان نمونه می‌توان به "استخوان کوچک" در کنار اجساد کودکان(پسران) اشاره کرد.

 

 تعداد سفال‌ها و ظروف نیز در قبور متفاوت است، در کنار اجسادی که از طبقه اجتماعی بالایی برخوردار بوده‌اند تعداد سفال و ظروف بیشتری دفن شده است.

 

 با توجه به این‌که "جهت نور خورشید" در دفن اجساد مورد توجه قرار گرفته است، احتمال می‌دهند که انسان‌هایی که در این منقطه  می‌زیسته‌اند به آیین مهرپرستی(میترائیسم) اعتقاد داشته‌اند.

 

این محل به مدت ۴۰۰ سال به عنوان گورستان مورد استفاده قرار گرفته است و اجسادی که در پایین‌ترین ارتفاع قرار دارند احتمالا قدمت بیشتری نسبت به سایرین دارند. البته این فرضیه هم مطرح است که این گورستان مسطح نبوده و دارای شیب بوده است.

 

وجود ۲۶ اسکلت انسان در "سایت موزه‌ی عصر آهن تبریز"

 هم‌اکنون ۲۶ اسکلت(شامل زن، مرد و کودک) در سایت موزه عصر آهن تبریز وجود دارد، اجساد "زن و شوهری" که در کنار یکدیگر و به صورت جنینی دفن شده بودند نیز سال‌ها پیش به موزه‌ی آذربایجان منتقل شده است.

 

 برای این اجساد شهری پیدا نشده، اما این احتمال وجود دارد که انسان‌های دفن شده در این گورستان، کوچنشین بوده‌اند و با توجه به این‌که این گورستان برایشان مقدس بوده از این‌رو امواتشان را به این گورستان منتقل کرده و تدفین ثانویه می‌کردند.  

 

 علت مرگ هیچکدام از اجساد مشخص نشده است، با توجه به این‌که گورها پراکنده هستند، احتمال می‌رود که برخی از اجساد تدفین ثانویه شده باشند.

 

 بسیاری از گردشگران در رابطه با اندازه اسکلت ها از راهنمایان پرس و جو می‌کنند، راهنمایان در این خصوص پاشخ می دهند: میانگین قد اجساد کشف شده در این گورستان تاریخی تقریبا متوسط بوده و صرفا چند مورد اجساد قد بلند(دارای قد ۲ متر و ۱۸۵ سانتی متر) هستند.

 

 در ایام تعطیل به طبع افراد زیادی از این سایت موزه بازدید می‌کنند، اما غالبا در تعطیلات نوروزی و تعطیلات تابستانی آمار بازدیدکنندگان به مراتب بیش از سایر روزهاست.

 

در اطراف برخی از قبور این گورستان تاریخی، تخته سنگ‌هایی چیده شده و برخی دیگر بر اطراف خود تکه سنگی ندارند. برخی از قبور نیز بلااستفاده مانده و هرگز حفر نشده‌اند و صرفا تکه سنگ‌های حاشیه قبر خودنمایی می‌کند. در حالت فعلی صرفا بخشی از این گورستان تاریخی است که مورد حفاری و مطالعات و عملیات باستانشناسی قرار گرفته و احتمال این‌که این گورستان ادامه داشته باشد، بسیار است.

 

قدمت این گورستان تاریخی که امروه به عنوان "سایت موزه عصرآهن تبریز" شناخته شده است، به "سه هزار و ۲۰۰ سال" پیش (یک هزار و ۲۰۰ سال پیش از میلاد) بازمی‌گردد.

 

گورستان نوزادان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
گورستان نوزادان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
گورستان نوزادان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
گورستان نوزادان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
گورستان نوزادان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
گورستان نوزادان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
گورستان نوزادان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
گورستان نوزادان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

 

 

مهری هاشم‌زاده

 

isna.ir
  • 15
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش