دوشنبه ۰۸ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۰۶ - ۰۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۰۳۲۴
میراث فرهنگی و صنایع دستی

چرا باید ایران را دوست بداریم؟

ایران,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

۱ دوست داشتن ایران و وطن در ایران معاصر مثل همه کشورهایی که تجربه تجدد را دنبال کرده‌اند، پاره‌ای از ساختار عاطفی و شناختی‌ای است که مدرنیته آفرید. البته ساختار شناختی آن، موضوع بحث ما در این گفتار نیست. در همه کشورهایی که فرآیند تجدد را طی می‌کنند، شکل‌گیری مفهومی به‌نام «ملت» و ایدئولوژی آن یعنی «ناسیونالیسم»، از ارکان مدرنیته است. اما واقعیت این است که دوست داشتن وطن و میهن بخش بنیادی تجربه تجدد است و ورای مسأله ناسیونالیسم به‌عنوان فلسفه‌ای سیاسی بخشی از تجربه زیسته انسان‌ها محسوب می‌شود.

 

۲ ناسیونالیسم، تجربه تجدد و دوست داشتن وطن از همان ابتدا که به یک تعلق سیاسی بدل شد و صورتبندی سیاسی جوامع را تحقق بخشید، با نوعی تعارض، پیچیدگی و درگیری‌های گوناگون رو به رو بود. اما با این حال، همواره به مثابه قدرتمندترین نیرو در ساخت‌یابی ملت‌ها عمل کرده است؛ به طوری که همه ایدئولوژی‌هایی که در دوره معاصر برای شکل دادن نظام‌های سیاسی شکل گرفتند، از کمونیسم گرفته تا فاشیسم، سوسیالیسم، لیبرالیسم و حتی اسلام‌گرایی همه ناگزیر بوده‌اند که با وجود میل‌شان و تعارض‌های نظری که ممکن بود با بنیاد فلسفی‌شان داشته باشد، تسلیم این ساخت عاطفی و شناختی شوند. به تعبیری، همواره «دوست داشتن وطن» آن واقعیت اعلایی بوده که همه ایدئولوژی‌ها ناچار بودند خود را با آن انطباق دهند.

 

۳ بخشی از تجربه روزمره آدم‌ها، عاطفه و بخشی از آن شناخت و آگاهی است. منظور از «عاطفه» همان حس کردن لحظه‌ای است که انسان گرمای وجود را در فردیت تنهایی خود تجربه می‌کند. دوست داشتن وطن در دوره معاصر و تجدد بخشی از این ساخت عاطفی بوده است؛

 

اگرچه در دوره‌های پیشامعاصر و پیشامدرنیته دوست داشتن وطن برای همه جوامع کمابیش به شکل‌های متفاوت و با شدت و حدت‌های مختلف وجود داشته است، بویژه برای ملت‌های بزرگ و قدمت‌داری مثل ملت‌ ایران. حداقل از قرن دوم هجری، یعنی زمانی که نهضت شعوبیه گسترش پیدا کرد، مفهوم «دوست داشتن ایران» به‌عنوان نوعی ساخت عاطفی و احساسی ظاهر می‌شود که همچون سایر ساختارهای عاطفی و شناختی بنیان‌های شناختی هم دارد؛ یعنی دربردارنده آموزه‌ها، احکام، گزاره‌ها، آرمان‌ها و هدف‌های عینی مشخص است. نهضت شعوبیه در واقع در مبارزه با عرب‌گرایی که در آن دوره می‌کوشید خود را بر ملت ایران تحمیل کند، شکل گرفت و ردپای آن را تا دوره معاصر در ادبیات، عرفان، دین و دانش‌های قومی و فولکلور مردم می‌توان ردگیری کرد به‌طوری که شاهنامه و بسیاری از شاهکارهای ادبی ما نماینده چنین روایتی از آن ساخت عاطفی هستند.

 

از همان ابتدای پیدایش دولت‌های مدرن، این ساخت عاطفی به تعبیری که ریمون ویلیامز به‌ کار می‌گرفت، شکل می‌گیرد. یعنی حس تعلقی که در تک تک افراد نسبت به چیزی تجربه می‌شود که می‌توان اسم آن را «ملت» یا «میهن» نهاد. بنیادی‌ترین تجربه که مردم ایران در دوره معاصر داشته‌اند همین حس وطن‌دوستی بوده است و تمام عواطف و احساسات ذیل این عاطفه قرار می‌گیرند. اما همین مسأله و قدرت عاطفی طبیعتاً در گفتمان‌های سیاسی مسأله‌زا و تنش‌زا شد؛ اعم از گفتمان‌های قومیت‌گرا و گفتمان‌های لیبرالی که داعیه‌های «جهان- وطنانه» دارند و چه ایدئولوژی‌های مذهبی که داعیه‌های بنیادگرایانه‌ای برای شکل دادن امت داشتند؛ همه در ستیز بنیادی و نظری با این ساخت عاطفی و احساسی قرار می‌گرفتند.

 

۴ واقعیت این است هر چه فرآیندهای مدرنیته در ایران گسترش پیدا می‌کند، طبیعتاً تنش میان ساخت عاطفی و احساسی با سایر گفتمان‌ها، عمومی‌تر می‌شود؛ به این معنا که ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن در گفتمان‌ها و زندگی روزمره مردم بیشتر می‌شود. به زبان دیگر، اگر در چهل سال پیش مسأله ساخت عاطفی دوست داشتن وطن، برای نخبگان سیاسی یا فکری درگیری ایجاد می‌کرد، امروزه، دوست داشتن وطن به مسأله‌ای در زندگی روزمره بدل شده است؛ چنانکه مردم می‌پرسند آیا باید سرزمینم را دوست بدارم؟ هویت جنسیتی، قومیتی یا ملیتی؛ کدام یک هویت‌ من را می‌سازند؟

 

درفضایی که رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی به طور گسترده و همگانی امر عاطفی به‌ نام «دوست داشتن وطن» و تنش‌های آن را تکثیر می‌کنند اینجا فقط نخبگان سیاسی یا نخبگان فکری نیستند که درگیر مسأله عاطفی ملی یا حس میهن‌دوستی هستند اینجا همه به طور آشکار و پنهان در زندگی روزمره خود درگیر این چالش می‌شوند. اتفاق جدیدی که افتاده دقیقاً همین است؛ اتفاقی که می‌توان از آن تحت عنوان «روزمره شدن مسأله دوست داشتن وطن» سخن گفت. همچنین این ساخت امروزه فرم‌های اجتماعی و فرهنگی نیز یافته است.

 

۵ «دوست داشتن وطن، در دنیای معاصر چگونه بازنمایی می‌شود؟» در واقع وجه عینیت یافته و بازنمایانه احساس دوست داشتن وطن در قالب متن در شبکه‌های اجتماعی مثل تلگرام اتفاق می‌افتد. در دوره مشروطه شاعرانی همچون ادیب‌الممالک فراهانی، سیداشرف‌الدین گیلانی قزوینی یا میرزاده عشقی و ملک‌الشعرای بهار بودند که روایت ساخت عاطفی‌ به‌نام «دوست داشتن ایران» را نمایندگی می‌کردند. اما امروزه این نمایندگی را عامه مردم، از طریق شبکه‌های اجتماعی در دستورکار خود قرار داده‌اند. «آینده ایران» را شبکه خلاق و نقاد عامه مردم تعیین می‌کنند نه ایدئولوگ‌ها، رهبران سیاسی و حتی احزاب. از اینجاست که مسأله «دوست داشتن ایران» از نو صورت‌بندی می‌شود.

 

۶ پرسش چرا ایران را دوست بداریم؟ دیگر پرسش میرزاده عشقی و ملک‌الشعرای بهار یا پرسش یک رهبر سیاسی و دینی نیست بلکه پرسشی همگانی است که به شکل‌های مختلفی روایت می‌شود. امروز ما نه فقط با مصرف‌کنندگان فرهنگ بلکه با مولدان فرهنگ به طور همگانی روبه‌رو هستیم. امروز ما وارد پارادایم جدیدی شده‌ایم که طی آن، این مردم هستند که فرهنگ را تولید می‌کنند و در دسترس حکومت‌ها قرار می‌دهند تا آنان مصرف کنند.

 

رؤیای مردم در سایه مفهومی به‌ نام «ایران» معنا می‌یابد. فرآیندهای تجدد و رؤیای ایرانی را می‌توان در رؤیای شهری شدن، سواد و علم‌آموزی و رؤیای ترقی و پیشرفت دید. هر سه اینها جدا از آن محتوای تکنولوژیکال، بوروکراتیک و سیاسی ذیل یک ساخت عاطفی بزرگتر قرار می‌گیرند که آن «ایران» است. شهرگرایی، پیشرفت‌گرایی و علم‌گرایی در فضای ایران معنای خود را پیدا کرده است، ایران در اینجا به مثابه محتوایی است که این خواسته‌ها را به مثابه فرم تعین می‌بخشد؛ «ایده ایران» ایده‌ای است که فرم‌های ساختار احساسات را محتوا می‌دهد.

 

ایران یک اتوپیای واقعی است؛ یعنی، فضای ذهنی، تاریخی و اجتماعی است که به نوعی در بستر تاریخ چند‌هزار ساله تولید و بازتولید شده و در هر دوره‌ای متناسب با آن دوره تعین خود را پیدا کرده است؛ در دوره پهلوی «تمدن بزرگ» و در جمهوری اسلامی «تمدن اسلامی» نامیده شده است.

 

 مکتوب حاضر، متن ویرایش و تلخیص‌شده «ایران» از سخنرانی نعمت‌الله فاضلی است که در نشست «ایده ایران؛ چرا باید ایران را دوست بداریم» ۲۶ فروردین ماه در پژوهشگاه علوم‌انسانی و مطالعات فرهنگی ارائه شد.

 

نعمت‌الله فاضلی

 

 

iran-newspaper.com
  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش