چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۶۰۱۱۸

بحر طویل‌ چیست؟

بحر طویل,تعریف بحر طویل,ساختار بحر طویلبحر طویل نوعی شعر یا نثر موزون در ادبیات فارسی است
به شعری كه هر کدام از مصراع های آن دارای چند سطر می باشد؛ بحر طویل می گویند. این مصراع ها از قافیه ی پایانی و قافیه ی میانی برخوردارند. در اثر تكرار تعداد نامحدوی ركن، بحر طویل های مطلوب فارسی زبانان بوجود می آید. این شیوه ی ضمن محاورات و تقریرات در تعزیه ها و نوحه سرایی های قدیم، کاربرد داشته است.

بحر طویل

به یک نوع شعر یا نثر موزون در ادبیات فارسی، بحر طویل اطلاق میشود. کاربرد قالب بحر طویل برای بیان سخنان طنز یا هزل میباشد اما بعضی اشعار جدی تری با قالب بحر طویل نوشته اند که از آن ها می توان به مرثیه و مُناظره اشاره کرد. محتوای بحر طویل های اولیه، مذهبی یا عرفانی میباشد و از جنبه ای کاملاً رسمی و جدی برخوردار است ولی محتوای آن ها از زمان مشروطیّت به بعد، درباره ی مسائل اجتماعی، سیاسی و گاهی عاشقانه با بیانی طنزآمیز، همراه بوده است.

ساختار بحر طویل

مصراع های قالب شعر بحر طویل، برخلاف سایر قالب های شعر سنتی فارسی، مساوی نیست و فاقد بیت است. بحر طویل، متشکل از یک یا چند قسمت با نام بند است که یکی از افاعیل معین عروضی به تعداد دلخواه در هر بند، تکرار می شود. هر بند به بخشهای هماهنگی تقسیم میشود که مسجّع و هم قافیه است. معمولاً پایان بندها را قافیه و ردیفی مشخص می کند که تکرار آن در پایان همه بندها بکار رفته است.

پیشینه بحر طویل

از دوره صفویه به بعد، سرودن بحر طویل رواج پیدا کرد. سید ظهیرالدین بن سید نصیرالدین مرعشی، نامه ای به ظاهر منثور در کتاب« تاریخ طبرستان و رویان و مازندران»( ۸۸۱ قمری) گردآوری کرد که قدیمی ترین نمونه بحر طویل از نظر شکل و وزن به شمار می رود.

موضوعات بحر طویل

در بحر طویل برخلاف قالبهای کهن که دارای موضوعى خاص یا موضوعات محدودی هستند؛ شاعر مى تواند با گنجایى گسترده و میدان عروضى وسیع آن، به بیان موضوعات متنوع و مضامین گوناگون بپردازد.

مشخصات بحرطویل

- به مصراع« بند» می گویند، به این خاطر که مصراعها در بحر طویل، بطور دلخواه سروده میشود و بر اساس کشش مطلب، کوتاه و بلند می شود؛ علاوه‌براین بحر طویل به نثر، از نظر شکل نگارشی، شباهت دارد.

- انواع صنایع ادبی و شگردهای شاعرانه در بحرطویل بکار گرفته میشود که از آن ها می توان به صنایع بدیعی( لفظی و معنوی) و بیانی و فنون بلاغت، به خصوص آرایه های گوش نواز نظیر سجع، مزدوج، ترصیع، جناس، موازنه، تتابع اضافات و تسنیق الصفات اشاره کرد و موجب تقویت امر کلام از نظر موسیقی میشود. از این رو بحرطویل، تأثير به سزایی در تعزیه خوانی، منقبت گوی، رجزخوانی و نقالی و مانند آن ها دارد.

- بندهایی که در اکثر بحرطویلها وجود دارد؛ خاتمه ی آن به ردیف« را» است. معمولاً در چنین شرایطی کلمۀ قافیه به حرف رَوی« الف»، خاتمه پیدا میکند. به عنوان نمونه « آل عبارا»،« قضا را»،« خدا را»،« ما را» و...

- در اثر تکرار متوالی کلماتی نظیر« فَعِلاتُن» و« فاعِلاتُن» یا« مفاعیلُن»( بحرهای رَمَل و هَزَج)، وزن بحرطویل بوجود می آید و این وزن به ندرت از ارکان دیگر استفاده میکند.

- محتوای زبان بحرطویل، ساده است و بسته به احساسات مخاطب عام میباشد و علاوه بر این که از انواع صناعات ادبی، در بحر طویل استفاده میشود؛ قابل فهم نیز می باشد. این خصلت، تأثير به سزایی در« عامیانه» دانستن بحرطویل دارد.

شعر بحر طویل,بحر طویل چیست,مشخصات بحرطویلقالب بحر طویل بیشتر برای بیان سخنان طنز یا هزل کاربرد دارد

تفاوت بحر طویل با قالبهای دیگر شعری

شمار ارکان هر بیت در قالبهای کهن مانند قصیده، غزل، مثنوی و ... ۴ یا ۶ میباشد و این قالبها حداکثر دارای ۸ رکن می باشند درحالیکه این محدودیت در بحر طویل وجود ندارد؛ همچنین، گاهی اوقات هر بحر در قالبهای سنتى، حاصل ارکان مختلف و یا مزاحف می باشد؛ صرفا یک رکن سالم در بحر طویل، تکرار مى شود. قالب مسمط به شرطی به بحر طویل، شباهت دارد که مانند بحر طویل، به صورت افقى و تمام سطر نوشته شود؛ تفاوت بحر طویل با مسمط در ادامه آورده شده است:

> به مجموعه ای از چند بند، مسمط می گویند که مصراعهای هر بند با یکدیگر هم قافیه و از نظر طولی، مساوی اند به غیر از مصراع آخر بند که هم قافیه نیستند درحالیکه کلمات آخر بندها در بحر طویل، متفق القافیه اند و سجع و ترصیع و موازنه و... در بین اجزاء دیگر، برقرار می باشد.

> شمار ارکان مصراعهای مسمط، همانند قالبهای دیگر شعر عروضى، مساوی است درحالیکه در بحر طویل، مساوی نیست.

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 15
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش