شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۱۰۰۰۲۹

آشنایی با سازهای ایرانی؛ از کمانچه تا سنتور

سازهای ایرانی,کمانچه,سنتور

«دوتار» سازی است با پیشینه کهن در تاریخ فرهنگی کشور که مردم خراسان بزرگ، برای نقل داستان هایشان از آن بهره برده و در قالب نواهایی گوش نواز و ماندگار آن را به نسل بعد از خود منتقل می کنند. این پیشینه قوی باعث شد «دوتار»  به عنوان میراث ماندگار ملی ثبت و در فروردین امسال هم برای ثبت در فهرست میراث معنوی ناملموس پیشنهاد شود. دیروز بهروز وجدانی پژوهشگر و تدوین‌گر پرونده «مهارت‌های دستی ساختن و نواختن دوتار»،  در گفت و گویی با مهر، از آغاز مرحله ارزیابی این پروژه توسط کارشناسان یونسکو خبر داد.

 

البته هنوز جای سازهای زیادی از کشور مان به عنوان میراث ناملموس در یونسکو خالی است و باید تا دیر نشده و کشورهای مدعی به فکر ثبت میراث ما به نام خود نیفتاده اند -که افتاده‌اند- سازهای ملی را جاودانه کنیم. قطعا ماندگاری این میراث برای آیندگان موجب زنده ماندن تمدن هزارساله ایرانی اسلامی خواهد شد. البته بد نیست بدانید به طور کلی ثبت ملی یک اثر بین ۶ تا ٩ ماه طول می‌کشد و ثبت جهانی آن بعد از تشکیل پرونده، حدود دو سال زمان می‌برد چون یونسکو هر دو سال یک‌بار، پرونده‌های پیشنهادی را می‌پذیرد و بررسی می‌کند. مطلب پیش روی شما فهرستی از سازهای ایرانی به همراه وضعیت شان در یونسکو برای ثبت و جهانی شدن است.

 

سازهایی که ثبت شده اند

تا کنون ۱۳ میراث معنوی ایران در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده است که در این میان، غیر از ردیف های موسیقی ایرانی که سال ۲۰۰۹ و موسیقی بخشی‌‌های خراسان که سال ۲۰۱۰ در یونسکو به نام ایران به ثبت رسیده، دو ساز نیز در بین این ۱۳ اثر دیده می شود که امیدواریم با اضافه شدن «دوتار» شاهد سازهای بیشتری از کشورمان در این فهرست باشیم.

 

کمانچه

 

سازهای ایرانی,کمانچه,سنتور

 کشور آذربایجان پیش از این، روش های نوازندگی و اجرای «کمانچه»، «دف» و «تار» را در فهرست میراث ناملموس یونسکو به نام خود ثبت کرده بود تا این که آبان ماه سال ۹۶ کمیته بین الدول میراث ناملموس یونسکو به ثبت «کمانچه» به نام ایران رأی مثبت داد و «هنر ساختن و نواختن کمانچه» به صورت مشترک با آذربایجان بررسی و ثبت شد.

 

تار

 

سازهای ایرانی,کمانچه,سنتور

 کشور آذربایجان، «روش های نوازندگی و اجرای ساز تار» را هم  به نام خودش در فهرست میراث ناملموس یونسکو ثبت و حتی چند سال پیش تصویر تار را به اسکناس های خود هم اضافه کرد. این در حالی است که هنگام ثبت ردیف موسیقی دستگاهی ایران در سال ۲۰۰۹ در یونسکو این ساز در پرونده مربوط به ردیف، به نام ایران ثبت شد.

 

سازهایی که هنوز به ثبت نرسیده اند

کشور ما خاستگاه سازهای بسیاری است که می توان با ثبت آن در فهرست میراث جهانی، از مرگ تدریجی یا تصاحب‌شان توسط کشورهای دیگر پیشگیری کرد.

 

نی

 

سازهای ایرانی,کمانچه,سنتور

 نی متداول در ترکیه ۹ بند دارد و ثبت نی هفت بند و شیوه نی‌نوازی اصفهان در فهرست میراث ناملموس ملی، می‌تواند مقدمه‌ای برای ثبت آن در فهرست میراث جهانی یونسکو به نام ایران باشد.

 

بربط

 

سازهای ایرانی,کمانچه,سنتور

 با این که تلاش‌ها برای ثبت «بربط» ادامه دارد و مستندات ایران به یونسکو ارائه شده است، کشورهایی همچون سوریه، عراق و لبنان که به این ساز «عود» می گویند، در این‌باره مدعی هستند.

 

سنتور

 

سازهای ایرانی,کمانچه,سنتور

چندی پیش داریوش پیرنیاکان، سرپرست تیم تهیه و تدوین پرونده ثبت کمانچه در فهرست میراث ناملموس یونسکو به اعتماد آنلاین گفت :«در ابتدا به سراغ ساز هایی می رویم که می توانیم با کشور های دیگر شریک شویم و سازهای مختص ایران را گذاشتیم تا آخر ثبت کنیم.» جالب این که چین هم مدعی ثبت سنتور در فهرست جهانی یونسکو شده است.

 

تنبور

 

سازهای ایرانی,کمانچه,سنتور

شیوه ساخت و ساز تنبور کرمانشاهان که بیشتر در کرمانشاه و کردستان نواخته می شود، در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده  اما هنوز ثبت جهانی نشده است.

 

 

دف

 

سازهای ایرانی,کمانچه,سنتور

 شهریور سال گذشته، از لوح ثبت ملی ساختن و نواختن دف در کردستان رونمایی شد و به نظر  می رسد تا ثبت جهانی این ساز فاصله چندانی نباشد.

 

 

khorasanne​ws.‎​com
  • 16
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه

انواع ضرب المثل درباره امانت داری ضرب المثل ها ابزار ارزشمندی برای انتقال مفاهیم مهم اجتماعی و اخلاقی به نسل های بعدی هستند. انواع ضرب المثل درباره امانت داری نیز از این قاعده مستثنی نیستند و طی قرن ها، اهمیت حفظ امانت و درستی در روابط انسانی را به ما گوشزد کرده اند.

...[ادامه]
ویژه سرپوش