ماموپلاستی چیست؟
به طورکلی ماموپلاستی اصطلاحی برای انواع جراحی های سینه است. برخلاف آنچه مردم تصور می کنند جراحی پلاستیک سینه صرفا برای افزایش سایز سینه انجام نمی شود بلکه دارای انواع مختلفی است و بسته به نیاز فرد انتخاب می شود. هدفی که از ماموپلاستی وجود دارد تغییر سایز (کوچک کردن سینه) و تغییر فرم پستانها در راستای بهبود زیبایی سینهها است.
انواع ماموپلاستی:
بزرگ کردن سینه:
برای بزرگ کردن سایز سینه ها از جراحی پروتز استفاده می کنند که همراه با لیفت می باشد. مشکل عدم تقارن در سینه ها با انجام ماموپلاستی بزرگ کردن سینه رفع می شود.
کوچک کردن سینه:
در برخی از موارد بزرگ بودن سایز سینه ها دردسر ساز است زیرا وزن آنها مشکلاتی نظیر درد گردن، بی حسی انگشتان و... را ایجاد می کند. در ماموپلاستی کوچک کردن سینه ها با استفاده از برداشتن چربی اضافه، پوست و بافت غدهای سینه حجم این اندام را کاهش می دهند. این عمل در مردانی که سینه های بیش از حد بزرگی دارند هم انجام می شود.
جراحی ترمیمی بازسازی سینه:
بسیاری از زنان به دنبال سرطان مجبور به برداشتن سینه می شوند، این جراحی راهی است برای ایجاد فرم طبیعی در بیماران. همچنین تعویض پروتزهای سیلیکونی و سالینی در سینه با عمل بازسازی سینه انجام میشود.
دلایل بزرگ شدن سینه ها:
از عمده ترین دلایل بزرگ شدن سینه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اضافه وزن همراه با افزایش میزان چربی در بافت سینه
مصرف داروهای هورمونی مانند قرص های ضدبارداری که میزان هورمون های زنانه را تغییر داده و بافت های سینه را تحریک می کند.
در دوران بارداری بدن آماده مراقبت از کودک می شود به همین دلیل شاهد تغییرات گسترده ای در این دوران هستیم یکی از موارد مهم آن افزایش سایز سینه است.
یائسگی نیز با افزایش میزان چربی در بافت سینه و بزرگ شدن آن همراه است.
چه کسانی می توانند ماموپلاستی انجام دهند؟
افرادی که از سایز سینه خود رضایت ندارند می توانند از ماموپلاستی استفاده کنند. بدون شک اندازه و ظاهر سینه ها تاثیر زیادی بر زیبایی اندام دارد و ممکن است مشکلاتی در فعالیت های روزانه نیز ایجاد کند. بهترین کاندید برای این عمل زنانی هستند که به دلیل سایز بزرگ سینه از انجام برخی کارها مانند ورزش باز می مانند. زنانی که عدم تقارن در سینه دارند هم می توانند از ماموپلاستی جهت رفع مشکلشان استفاده کنند.
سن مناسب برای ماموپلاستی:
انجام این جراحی محدودیت سنی ندارد و افراد بالای ۱۸ سال می توانند از آن استفاده کنند. به طورکلی بهتر است افراد بعد از پایان دوره بلوغ به سراغ ماموپلاستی بروند.
درصورتی که عمل بعد از دوران بارداری و شیردهی باشد نتیجه بهتری کسب خواهد شد.
چه کسانی نمی توانند ماموپلاستی انجام دهند؟
همه افراد با انجام ماموپلاستی نتیجه مفید نمی گیرند بلکه ممکن است سلامت عمومی آنها به خطر بیوفتد، پس لازم است شخص پیش از هرگونه اقدامی با پزشک متخصص مشورت داشته باشد. به طورکلی ماموپلاستی برای افرادی که در ادامه عنوان می شود ممنوع است:
افرادی که دیابت یا بیماری های خودایمنی دارند نمی توانند ماموپلاستی انجام دهند.
افرادی که اختلالات انعقادی دارند یا ترمیم زخم های آنها طولانی مدت می باشد.
افرادی که اضافه وزن بسیار زیادی دارند یا درحال کاهش وزن هستند.
افرادی که در سن رشد هستند و سینه هایشان هنوز به تکامل نرسیده است.
مراحل انجام ماموپلاستی:
قبل از انجام جراحی ماموپلاستی جراح باید به طورکامل بیمار را معاینه کند تا از وضعیت سلامتی اش اطمینان حاصل شود، به همین دلیل جلسات مشاوره ای برگزار می شود و پزشک سابقه بیمار را بررسی می کند.
پزشک و بیمار درباره انتظارات فرد صحبت می کنند تا درنهایت نتیجه ای واحد کسب شود و بیمار انتظاری غیرواقعی از جراحی نداشته باشد.
در این عمل غالبا از بیهوشی عمومی استفاده می شود، اما پیش از بیهوشی جراحی موقعیت ها برش را روی سینه دقیقا مشخص می کند. برش هایی که برای ماموپلاستی استفاده می شوند معمولا سه نوع هستند که با توجه به بافت و اندازه سینه انتخاب می شوند.
از برش جراح باقت و پوست اضافه سینه را برمی دارد و فرم سینه را اصلاح می کند، شیوه انجام جراحی و تکنیک های آن وابسته به آناتومی بدن بیمار و انتظارت وی می باشند.
بعد از اینکه بافت سینه اصلاح شد و دو سینه باهمدیگر قرینه شدند نوبت به تغییر موقعیت نوک سینه است. در چنین مواردی موقعیت جدید نوک پستان مشخص می شود و بعد از برداشتن باف اضافی نوک سینه در مکان مناسبی قرار می گیرد.
مدت زمانی که برای جراحی درنظر می گیرند حدود ۴ ساعت است و دوره نقاهت اولیه یک یا دو هفته زمان احتیاج دارد.
بلافاصله بعد از ماموپلاستی نمی توان نتایج را مشاهده کرد زیرا بعد از عمل جای زخم و تورم موجب کاهش نتایج جراحی می شوند. به همین دلیل برای مشاهده نتایج اولیه حداقل تا زمان برطرف شدن کامل عوارض صبر کنید.
باید توجه داشت که بعد از رفع عوارض جراحی هم نمی توان نتیجه نهایی را مشاهده کرد بلکه باید تقریبا ۶ ماه اجازه دهید تا فرصت کافی برای نشان دادن نتایج باشد. در این دوران فرد باید همه دستورات پزشک را به صورت کامل رعایت کند تا نتایج دلخواه ایجاد شوند.
نتایج ماموپلاستی از فردی به فرد دیگر متفاوت هستند پس بهتر است نتایج عمل خود را با دیگران مقایسه نکنید زیرا این کار اعتماد به نفس شمل را کاهش داده و نارضایتی ایجاد می کند.
ماندگاری ماموپلاستی:
تغییر سایز سینه ها بلافاصله بعد از جراحی کاملا مشهود است اما تورم و دیگر عوارض بعد از جراحی اجازه نخواهد داد که نتایج ظاهر شوند. به همین دلیل باید مدتی صبر کنید تا نتایج خود را به خوبی نشان دهند. نتایج واقعی ماموپلاستی حدود یک تا یک و نیم سال بعد از جراحی خود را نشان می دهند و تا پایان عمر هم باقی می مانند، البته نمی توان اثر تغییرات وزن و سن را نادیده گرفت.
درصورتی که بیمار توصیه های بعد از عمل را به درستی رعایت نکند و سبک زندگی مناسبی در پیش نداشته باشد سینه حالتی افتاده پیدا کرده و فرم خود را از دست می دهد. این موضوع به این معنا نیست که اندازه سینه با گذشت زمان و عدم رعایت توصیه ها به حالت اولیه برمی گردد. اندازه سینه ها بعد از جراحی تا آخز عمر ثابت می ماند اما ممکن است فرم آنها مجدد تغییر کرده و افتاده شود.
مزیت های ماموپلاستی:
ماموپلاستی از دیدگاه های مختلفی شرایط مساعدی ایجاد می کند، این عمل می تواند جنبههای جسمی، روحی و درمانی برای فرد ایحاد کند. در ادامه به برخی از مزیت های ماموپلاستی اشاره می شود:
سینه های بزرگ رشته های عصبی را می کشند در نتیحه درد ایجاد می کنند. این درد در ناحیه گردن، شانه و پشت دست احساس می شود پس به مرور زمان علائم آرتروز یا دیسک گردن را به وجود می آورد. کوچک کردن سینه ها باعث کاهش درد و پیشگیری از علائم می شود.
پستان های بزرگ موجب بد ایستادن و خم شدن به سمت جلو می شود، با انجام ماموپلاستی طرز ایستادن بیمار هم تصحیح می شود و درنتیجه عوارضی ناشی از بد ایستادن مانند آسیب به ستون فقرات هم ایجاد نمی شوند.
پستان های خیلی بزرگ در انجام دادن فعالیت های ورزشی و کارهای روزانه اختلال ایجاد می کند.
اعتماد به نفس خانمها، عملکرد و حتی کیفیت زندگی خانم ها بعد از ماموپلاستی افزایش پیدا می کند.
پستان های بزرگ افتاده می شوند درنتیجه زیر آنها محیطی مرطوب و مستعد قارچ ایجاد خواهد شد. افرادی که مستعد ابتلا به قارچ هستند به احتمال بیشتری به این مشکل دچار می شوند. بانوانی که دیابت دارند یا کورتون مصرف می کنند باید به این موضوع توجه داشته باشند.
روند تصویر برداری و ماموگرافی با پستان های بزرگ با مشکل روبرو می شود. گاهی ممکن است عوارض و کیست های خطرناک در تصاویر دیده نشود.
عوارض ماموپلاستی:
از آنجایی که ماموپلاستی با بیهوشی عمومی انجام می شود رایج ترین عارضه ناشی از آن مربوط به داروهای بیهوشی است. سردرد، سرگیجه و حالت تهوع بعد از عمل مربوط به مواد بیهوشی هستند.
احساس درد، التهاب، خارش، تورم و سوزش بعد از جراحی در محل کاملا طبیعی خواهد بود که بعد از گذشت چند روز از عمل بهبود پیدا می کنند.
دربرخی از موارد امکان دارد عوارض تا چند ماه باقی بماند پس بهتر است با ادامه عوارض بیشتر از ده روز پزشک را از این شرایط مطلع کنید تا خیالتان از این بابت راحت شود.
یکی دیگر از نگرانی ها بعد از ماموپلاستی باقی ماندن جای زخم و بخیه است. جراحانی که در این زمینه تخصص دارند به خوبی اطلاع دارند برش ها را در کدام نواحی باید بزنند که کمترین نما را داته اشد. پس اگر جای زخم هم بماند به زیبایی فرد لطمه ای نخواهند زد. بهعلاوه ممکن است پزشک پس از عمل پمادهایی برای شما تجویز کند که به کمرنگتر شدن جای زخمها کمک کند.
یکی دیگر از نگرانی ها در این زمینه آسیب به بافت و آسیب سینه است که درصورت انجام عمل در کلینیک ها معتبر هیچ آسیبی به سینه و اعصاب وارد نخواهد شد. زیرا پزشک دارای تخصص و مهارت است و می داند برش ها در چه محلی باشند که آسیبی به رگ و اعصاب وارد نشود.
این امکان وجود دارد که بیمار در روز و حتی ماه های اولیه در کل سینه یا بخشی از آن حالت بی حسی را تجربه کند. این موضوع به دلیل استفاده از ماده بیهوشی است که هنوز به طورکامل برطرف نشده است. پس جای نگرانی وجود ندارد و با برطرف شدن عوارض، بیحسی سینهها نیز از بین خواهد رفت.
مراقبت های قبل از ماموپلاستی:
پیش از هرگونه اقدامی باید تحقیقات کامل را انجام دهید و از مهارت و تجربه جراح خود اطمینان کسب کنید. درصورتی که فرد از مهارت بالایی برخوردار باشد عوارض ناشی از جراحی بسیار کاهش پیدا می کنند. پیش از عمل در جلسات مشاوره، انتظارات خود از نتیجه جراحی را برای پزشک شرح دهید. پزشک را در جریان تمام سوابق پزشکی، بیماری و دارویی خود قرار دهید. هر یک از مراحلی که در ادامه عنوان می شوند نیاز به بررسی و اقدام دارند:
- انجام آزمایشات لازم
- ماموگرافی
- مصرف سیگار یا مواد مخدر همچنین الکل باید قبل از عمل و بلافاصله بعد از عمل کنار گذاشته شوند.
- بهتر است دو هفته پیش از عمل از مصرف داروهای ضدالتهابی مثل Motrin، Aleve یا مکمل گیاهی، ویتامین E، بروفن و آسپرین خودداری کنید (با هدف کنترل خونریزی طی عمل).
مراقبت های بعد از ماموپلاستی:
- تا چند روز بعد از جراحی در خانه مانده و استراحت کنید. انجام دادن فعالیت های روزانه و سبک ایرادی ندارد اما فعالیت های سنگین ورزشی و بلند کردن اجسام ممنوع است.
- در دوران نقاهت بعد از جراحی باید طاق باز بخوابید.
- از فشار یا ماساژ سینه خودداری کنید.
- داروهای تجویزی پزشک را سروقت مصرف کنید.
- از خوردن غذاهای سفت در روزهای اول بعد از جراحی خودداری کنید پیشنهاد می شود غذاهای شل و آبکی بخورید.
- در دوران نقاهت غذاهای چرب و شور را از رژیم غذایی خود حذف کنید و مصرف چربی و نمک را به حداقل برسانید.
- میوه هایی مانند آناناس را در رژیم خود قرار دهید این میوه ها زخم های بعد از جراحی را بهبود می دهند.
- گاهی پزشکان سوتین های طبی را تجویز می کنند در این صورت بهتر است تا زمان بهبودی کامل یعنی ۶ تا ۱۲ ماه از این سوتین ها استفاده کنید.
- تا ۲۴ ساعت بعد از جراحی حمام نکنید، بعد از گذشت این زمان هم از آب با فشاز زیاد یا خیلی داغ دوری کنید.
- از رفتن به مکان های گرم خودداری کنید تا حدی که امکان دارد زخم ها را خنک نگه دارید.
- داروهای مسکن و ضدالتهاب نظیر ژلوفن، نوافن و... را به صورت خودسرانه مصرف نکنید.
- درصورتی که از پیش از عمل داروهای ضدانعقاد مصرف می کردید بعد از مشورت با پزشک مصرف را از سربگیرید.
- مدتی پس از عمل ورزش منظم اما سبک را آغاز کنید تا وزنتان ثابت بماند.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 11
- 3