چله زیارت عاشورا
برای هر امری در دنیا و آخرت در مسائل دینی و مذهبی، آداب خاصی ذکر شده است. در مفاتیح، صحیفه سجادیه و ... ادعیه و زیارت هایی ذکر شده است که یکی از آن ها زیارت عاشورا است و ثواب زیادی برای خواندن آن ذکر شده است که مشتمل بر آداب و حالات مخصوص به خود میباشد.
زیارتنامه ای به نقل از امام محمد باقر( ع) تحت عنوان زیارت عاشورا آورده شده است و شیعیان در هر ایامی بخصوص در روزهای محرم و صفر برای زیارت امام حسین( ع) و دیگر شهدای کربلا آن را می خوانند.
آیت الله حق شناس درخصوص چله زیارت عاشورا میفرمودند:
شما زیارت عاشورا را بمدت چهل روز بخوانید و مراقبت شدید نفس را در این مدت عهدهدار باشید تا خدا تمام حوائجتان را برآورده کند و درصورت حاجت روا نشدن، بیایید که من از خدا برای شما حاجتتان را بگیرم و ضامن آن باشم.
طریقه ختم چله زیارت عاشورا
قبل از این که برای خواسته های خود دعا کنید و یا هرگونه نذر و چله و امثال آنرا انجام دهید؛ از گناهان خود توبه کنید و درخواست بخشش از خداوند کنید. درصورت بدهکار بودن به شخصی باید بدهیتان را بپردازید. آیتالله حق شناس ، روش خواندن چله زیارت عاشورا بمدت ۴۰ روز را به شرح زیر آورده است:
۱- صد مرتبه ( الله اکبر)
۲- یک مرتبه سلام آخر زیارت عاشورا
( اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اَباعَبْدِاللهِ وَ عَلَى الاَْرْواحِ الَّتى حَلَّتْ بِفِنائِکَ عَلَیْکَ مِنّى سَلامُ اللهِ( اَبَداً) ما بَقیتُ وَ بَقِىَ اللَّیْلُ وَ النَّهارُ وَ لاجَعَلَهُ اللهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنّى لِزِیارَتِکُمْ )
۳- یک مرتبه لعن آخر زیارت عاشورا
( اَللّهُمَّ الْعَنْ اَوَّلَ ظالِمٍ ظَلَمَ حَقَّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ آخِرَ تابِعٍ لَهُ عَلى ذلِکَ اَللّهُمَّ الْعَنِ الْعِصابَةَ الَّتى جاهَدَتِ الْحُسَیْنَ وَ شایَعَتْ وَ بایَعَتْ وَ تابَعَتْ عَلى قَتْلِهِ اَللّهُمَّ الْعَنْهُمْ جَمیعاً … )
۴- قرائت زیارت عاشورا از اول تا اول (( اللهم العن اول ظالم … )) ولی ادامه آن را نخوانید
۵- دو رکعت نماز هدیه به محضر حضرت سیدالشهدا علیه السلام
۶- صد مرتبه (( الله اکبر ))
۷- قرائت زیارت عاشورا از اول تا انتها همراه با صد لعن و صد سلام و سجده زیارت عاشورا (تعداد صد لعن وصد سلام را به صورت کامل بگویید و ادامه ی زیارت عاشورا را تا آخرش( سجده) بخوانید.)
۸- دو رکعت نماز زیارت[هدیه] حضرت اباعبدالله علیه السلام
نکات مهم در ختم چله زیارت عاشورا
در طول دوره ی خواندن چله زیارت عاشورا باید نکات زیر را رعایت کنید:
- آیتالله حق شناس درمورد چله زیارت عاشورا فرمودند:در طول دوره ی چهل روز ختم این دعا باید برای سلامتی حضرت بقیه الله الاعظم ارواحنا فداه صدقه دهید.
- آيت الله حق شناس در طول این چهل روز مبارک، تاکید فراوانی داشتند که شدیدا مراقب رفتار و کردارمان باشیم؛ پس انجام واجبات و ترک محرمات در این دوره الزامیست وگرنه انجام گناه، باعث عدم استجابت دعا می شود.
- برطبق فرموده ی آیت الله حق شناس ، زیارت عاشورا باید در این چهل روز به صورت مخفیانه خوانده شود. البته مطلع شدن اهل خانه از ختم، بلامانع است اما نباید شخص دیگری به آن واقف شود.
- یکی از دیگر نکات قابل توجه در حین خواندن چله زیارت عاشورا اینست که نباید حرف بزنید و بحث کنید، مدت زمان انجام اعمال این زیارت بطور تقریبی بمدت یک ساعت و نیم زمان میبرد. آيت الله حق شناس ، تأکید داشت که هیچ صحبتی در حین خواندن دعای زیارت عاشورا نکنید.( لازم به ذکر است که این بحث شرط درست بودن دعا نیست ولی بخاطر احترام به محضر خداوند و دعا سکوت توصیه میشود).
- براساس آخرین فرموده آیتالله حق شناس ، بین طلوع و غروب آفتاب، بهترین زمانیست که می توانید اعمال چله زیارت عاشورا را انجام دهید. همچنین ایشان تاکید داشتند که روز چهارشنبه بین روز های ایام هفته بعنوان یوم الشروع انتخاب میشود، هر چند که شرط دعا انتخاب روز چهارشنبه نیست، ولی بهتر است که یوم الشروع، روز چهارشنبه باشد.
- خواندن زیارت، چهل روز پشت سر هم و مستمر باشد.
- خانمها در ایام عادت که نمی توانند نماز هایشان را بخوانند، باید یکی از نزدیکان و آشنایانشان را در آن روز ها راضی کنند تا این زیارت را به جای آنها بخواند تا چله و استمرار چهل روزه قطع نشود.
- همه ی زیارت و دیگر اعمال چله زیارت عاشورا، باید یکسره و بدون فاصله خوانده شود؛ به این معنی که نباید زیارت و اعمالش را تقسیم کرد و بخشی از آن را را در یک ساعت و بقیه اش را به زمانی دیگر موکول کرد.
- در هنگام خواندن چله زیارت عاشورا، کلمات و عبارات را صحیح و درست بخوانید.
- بهتر است که در زمان خواندن چله زیارت عاشورا، عبارت “و یوم قتل الحسین یومٌ فرحَت”به جای عبارت “و هذا یومٌ فرحَت” بخوانید و علاوهبراین ، عبارت “إن یومَ قتل الحسین یومٌ تبرّکت” را به جای “إن هذا یوم ٌ تبرّکت” بگویید.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 9
- 2