غنا در اسلام، حرام میباشد و به معنای« کشیدن صدا» و هرگونه صدا و آواز است.« لهوی بودن» از نظر همه ی فقها به قید غنای حرام است؛ به این معنی که غنای لهوی حرام می باشد.
احکام گوش دادن به موسیقی
هر نوع موسیقی، خوانندگی و رقص، حرام نیست؛ به این صورت که برخی از موسیقی ها، آوازها و رقص ها حرام هستند اما برخی دیگر، حرام نیستند. البته مسلمان نباید به توجیه برای مطامع و امیال نفسانی اش روی آورد و همچنین نباید از سوی خود اجتهاد کند و هر حرامی را برای خودش حلال کند.
حکم گوش دادن به موسیقی و آهنگ از نظر مراجع
۱. حکم استماع موسیقی های صدا وسیما یا اداره ی ارشاد، ساخت و تعلیم و خرید و فروش ابزار آلات موسیقی چیست؟
> حضرت آیة الله سیستانی:
« طبق فتوای حضرت آیة الله سیستانی در صورتی موسیقی، حرام نیست که مناسب مجالس لهو و عیاشی نباشد.»
> حضرت آیة الله تبریزی:
« گوش دادن به موسیقی مناسب مجالس خوش گذارنی از نظر آیة الله تبریزی، جایز نیست و علاوهبراین در نظر داشته باشید که ساخت و تعلیم و خرید و فروش ابزار آلات موسیقی لهوی، جایز نیست.»
> حضرت آیة الله خامنه ای:
« طبق فتوای حضرت آیت الله خامنه ای، نوازندگی مطرب لهوی، حرام است که مناسب مجالس عیش و نوش باشد.»
> حضرت آیة الله فاضل لنکرانی:
« درصورتی موسیقی، حرام است که مطرب و مهیج و مناسب مجالس لهو و لعب باشد وگرنه بلامانع است و مرکز پخش در حکم، هیچ تأثیری ندارد.»
> حضرت آیة الله بهجت:
« درصورت مطرب بودن موسیقی، استماع و خرید و فروش آن از نظر آیة الله بهجت، حرام است.»
> حضرت آیة الله صافی گلپایگانی:
« آنچه که از نظر مردم، موسیقی است؛ طبق فتوای آیة الله صافی گلپایگانی، استماع و ساخت و تعلیم و تعلم و فروش آلات آن حرام می باشد.»
> حضرت آیة الله مکارم شیرازی:
« از دیدگاه آیة الله مکارم شیرازی، کلیه صداها و آهنگ های مناسب لهو و فساد، حرام میباشد وگرنه غیر آن حلال است و برای تشخیص آن باید به اهل عرف عام، مراجعه کنید.»
> حضرت آیة الله مظاهری:
« حضرت آیة الله مظاهری می گوید که موسیقی حرام به موسیقی گفته میشود که لهوی و تحریک کننده باشد.»
۲. حکم گوش دادن به موسیقی سنتی از نظر آیت الله خامنه ای، اگر موسیقى لهوى مناسب با مجالس لهو و معصیت باشد، بطور مطلق حرام است و این حکم برای موسیقى ایرانى و غیر ایرانى یا موسیقى سنتى و غیر آن یکسان است.
۳. حکم گوش دادن به موسیقی از رادیو و تلویزیون از نظر آیت الله مکارم شیرازی اینست که اگر از موسیقی های مناسب مجالس لهو و فساد نباشد؛ بلامانع است.
۴. در هنگام نماز نمی توان به موسیقی گوش کرد بلکه محل نماز باید در جای خلوت باشد؛ به این دلیل که نمازگزار باید حضور قلب داشته باشد. بنابراین هرگاه در مکانی که نماز گزار، نماز میخواند موسیقی پخش شود؛ این نماز، اشکال دارد ولی اگر نمازگزار، صدایی را از بیرون مجلس شنید همین که به آن موسیقی گوش ندهد اکتفا میکند.
۵. گوش دادن به کسانی که تقلید کننده ی صدای زن هستند در صورتی اشکال دارد که منشأ فساد باشد.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 15
- 2