دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۰۱ - ۱۲ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۱۸۷۵
کتاب، شعر و ادب

سیمرغ بلورین فقط برای مرادی کرمانی!

هوشنگ مرادی کرمانی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
چرا خالق «قصه های مجید» تنها نویسنده ای است که فیلم نامه های اقتباسی از آثار او ، در جشنواره های فیلم فجر مورد استقبال قرار گرفته است؟

هر داستان دستمان را می‌گیرد و ما را از دنیایی که برای خود ساخته‌ایم، بیرون می‌کشد تا دست کم برای لحظاتی هم که شده غرقِ زندگی شخصیت‌ها و آدم‌هایی غیر از خود و اطرافیانمان شویم و تا می‌توانیم پرنده خیالمان را به پرواز دربیاوریم. اصلاً فایده اصلی خواندنِ داستان همین است که دیگر به خودمان فکر نکنیم.

داستانِ فیلم‌ها هم همین‌طور است. یعنی ما با دیدن یک فیلم سینمایی با داستان آن همراه می‌شویم و تا ساعت‌ها بعد از پایان فیلم به داستانش فکر می‌کنیم و درباره شخصیت‌هایش حرف می‌زنیم. فیلم‌ها داستان‌هایی تصویری هستند که گاهی از روی کتاب‌ها ساخته می‌شوند و این، برای کسانی که کتابی را خوانده‌اند و بعد فیلمی را که از آن کتاب اقتباس و ساخته شده، دیده‌اند، لذتی دوچندان دارد. سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر از امروز آغاز می‌شود و به همین مناسبت‌ به سراغ نویسندگانی رفته‌ایم که بر اساس آثارشان فیلم ساخته شده و در دوره‌های مختلف این جشنواره حضور داشته‌اند.

هوشنگ مرادی کرمانی

آثار خالق «قصه‌های مجید» رکورددار اقتباس سینمایی در ایران است. هوشنگ مرادی کرمانی که در نوجوانی علاقه عجیبی به سینما پیدا کرد و در دوره‌ای بلیت سینما می‌فروخت، یکی از نویسندگان نام‌آشنا و صاحب سبک ایرانی است که با زبان و بیان سهل   ممتنعش دلِ خیلی از دوستداران ادبیات را به دست آورده و حالا به عنوان نویسنده‌ای جهانی از او یاد می‌شود. از جمله آثار مرادی کرمانی که بر اساس آن‌ها فیلم سینمایی ساخته شده است، می‌توان به این داستان‌ها اشاره کرد: «صنوبر»، «قصه‌های مجید»، «خمره»، «چکمه»، «تنور»، «مثل ماه شب چهارده» و «مربای شیرین».

اما مهم‌ترین اقتباس‌های سینمایی از آثار مرادی کرمانی که در جشنواره فیلم فجر و بعدتر، در اکران عمومی بیشتر دیده شدند، فیلم‌های «مهمان مامان» به کارگردانی داریوش مهرجویی و «تیک تاک» به کارگردانی محمدعلی طالبی هستند. «مهمان مامان» داستان خانواده‌ای است که وضع مالی خوبی ندارند و مهمانانی سرزده به خانه‌شان می‌آیند. داستان این فیلم در بیست و دومین جشنواره فیلم فجر نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلم نامه شد اما این داستان «تیک تاک» بود که برای آقای نویسنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم نامه جشنواره دوازدهم را به ارمغان آورد. این فیلم داستان مادری است که ساعت یادگارِ همسرش را به معلم پسرِ کلاس دومی‌اش می‌دهد تا به او هدیه کند.

جعفر مدرس صادقی

یکی از مهم‌ترین آثار داستانی جعفر مدرس صادقی، رمان «گاوخونی» است که در سال ۱۳۶۲ منتشر شد. بعدها در سال ۱۳۸۱ بهروز افخمی بر اساس این رمان فیلم نامه‌ای اقتباسی نوشت. فیلم «گاو خونی» در بیست و دومین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و زنده یاد عزت ا... انتظامی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را به خاطر بازی در آن دریافت کرد. «گاو خونی» در سال ۱۳۸۳ در بخش «دو هفته با کارگردانان» جشنواره فیلم کن هم به نمایش درآمد. داستان «گاو خونی» روایت کابوس‌های پسر جوانی است که خاطرات پدرِ از دنیا رفته‌اش، شهرِ محل تولدش، اصفهان و از همه مهم‌تر رودخانه زاینده‌رود او را به شدت آشفته می‌کند؛ تا جایی که مرز بین واقعیت و تخیل را گم می‌کند. افخمی در نوشتن فیلم نامه کاملاً به متن رمان مدرس صادقی وفادار بوده است.

گلی ترقی

اگر هوشنگ مرادی کرمانی در بین نویسنده‌های ایرانی رکورددار بیشترین اقتباس سینمایی است، داریوش مهرجویی را هم می‌توان استاد اقتباس سینمایی از آثار داستانی دانست. یکی از آثار سینمایی این کارگردان در حوزه اقتباس فیلم «درخت گلابی» محصول سال ۱۳۷۶ است. این فیلم بر اساس داستان «درخت گلابی» از مجموعه داستان‌های کوتاه گلی ترقی، نویسنده معاصر ساخته شده است و داستان شاعر و نویسنده‌ای را روایت می‌کند که در دوران میان‌سالی به باغی در زادگاهش می‌رود تا تازه‌ترین اثرش را بنویسد. این فیلم در شانزدهمین جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلم را نصیب داریوش مهرجویی کرد و در دومین جشن خانه سینما در سال ۷۷ هم تندیس بهترین فیلم نامه را به دست آورد.

محمود دولت‌آبادی

خالق «کلیدر» و «جای خالی سلوچ» در ابتدایِ دوران نویسندگی‌اش آثار داستانی کوتاه می‌نوشت که مجموعه آن‌ها در «کارنامه سپنج» گردآوری شده‌اند. مهم‌ترین ویژگی آثار محمود دولت‌آبادی توصیفی و تصویری بودن آن‎هاست و برای همین بسیار مناسب اقتباس نمایشی و سینمایی هستند.  

یکی از داستان‌های کوتاه این نویسنده به نام «سفر» در سال ۱۳۸۴ اساس اقتباس یک فیلم سینمایی به نام «زمستان است» به کارگردانی رفیع پیتز شد که در بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. این فیلم همچنین در سال ۲۰۰۶ نامزد دریافت جایزه خرس طلایی در جشنواره فیلم برلین شد. فیلم روایت زندگی خانواده‌ای فقیر است که سرپرستشان راهی سفری به خارج از کشور می‌شود و در همین زمان پای کارگری جوان به زندگی‌شان باز می‌شود. «زمستان است» با این که نتوانست در داخل کشور نظر منتقدان را به خود جلب کند اما نمونه خوبی از پیوند ادبیات با سینماست.

حبیب احمدزاده

یکی از به یادماندنی‌ترین نقش‌های زنده‌یاد خسرو شکیبایی بازی در نقش راننده فیلم «اتوبوس شب» به کارگردانی کیومرث پوراحمد است. فیلم داستان نوجوانی در دل جنگ است که اسیران عراقی را به پشت جبهه می‌برد. این فیلم بر اساس یکی از داستان‌های حبیب احمدزاده، نویسنده دفاع مقدس در مجموعه داستان «شهر جنگی» ساخته شده است. پوراحمد درباره این داستان گفته است: «به قدری گیرا و جذاب بود که مرا به دنبال خود کشاند و گفت مرا بساز». «اتوبوس شب» در جشنواره بیست و ششم دستش از جایزه کوتاه ماند اما در یازدهمین جشن خانه سینما تندیس بهترین فیلم و فیلم نامه را از آن خود کرد.

khorasannews.com
  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش