چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۴۰۰۷۶

آشنایی با بخش های مختلف موزه سعد آباد تهران

راهنمای بازدید از موزه سعدآباد,موزه سعد آباد تهران,دیدنی های کاخ سعد آبادوقایع مهم موزه سعد آباد با استفاده از عکس و فیلم و اسناد مکتوب ثبت و ضبط شده است
کاخ سعد آباد از زیباترین و بزرگ ترين کاخ های شهر تهران محسوب میشود. این مجموعه فرهنگی و تاریخی که بسیار خوش آب و هواست در منطقه دربند در شمال تهران قرار گرفته است.

موزه سعد آباد

موزه سعد آباد حدود ۱۸۰ هکتار دارد و در این مجموعه جنگل، چشمه سارها، قنات ها، باغها ، گل خانه ها و خیابان قرار گرفته است. این عمارت از شمال با کوه های البرز، از شرق با گلاب دره، از غرب با ولنجک و از جنوب با تجریش همسایگی دارد. از وسط محوطه کاخ سعد آباد،  رودخانه جعفرآباد عبور کرده است. سرتاسر باغ سعدآباد در دوران پهلوی اول، از رودخانه دربند مشروب می شد ولی از دوازده رشته قنات قدیمی و نوبنیاد برای دادن آب رودخانه به مردم در دوران پهلوی دوم در نیمی از شبانه روز و کافی نبودن این مقدار آب رودخانه برای آبیاری سراسر مجموعه استفاده شد.

قدمت مجموعه سعدآباد به چهار دوره تاریخی قاجاریه، پهلوی اول و پهلوی دوم و پس از انقلاب ایران برمیگردد. در دوره ی قاجار، موزه سعد آباد را ساختند و به عنوان سکونت گاه تابستانی( ییلاق) پادشاهان این سلسله بود. خاندان پهلوی، ساختمان های متعددی را پس از کودتای ۱۲۹۹ و تصرف آن در این کاخ ساختند که تعداد این ساختمان ها به ۱۸ کاخ در ابعاد گوناگون میرسد. هر یک از این ساختمان ها محل سکونت یکی از افراد خاندان پهلوی بوده است. در دهه ۱۳۵۰ محمدرضا پهلوی در این مکان سکنی گزید که ساخت آن در اوایل سلطنت او به پایان رسید. این مجموعه پس از انقلاب ۵۷  به شکل موزه درآمد ولی در کنار این مجموعه، کاخ کنونی ریاست جمهوری واقع شده است.

باغ موزه سعدآباد,کاخ موزه سعد آباد کجاست,بخش های مختلف موزه سعد آباد تهراندر موزه سعد آباد جنگل، چشمه سارها، قنات ها، باغها ، گلخانه ها قرار گرفته است

تاریخچه کاخ موزه سعدآباد

در زمان قاجارها، موزه سعد آباد را احداث کردند و هدف از ساخت این موزه، تابستان گذرانی شاهان در آن بود. وقتی که این کاخ به دست پهلوی ها افتاد در ظاهر این کاخ، تغییرات بسیار زیادی بوجود آمد. رضا شاه به این کاخ، باغها و ساختمان هایی را اضافه کرد و برای سپری کردن تابستان، از آن کاخ ها استفاده کرد. او عمارت ها و ساختمان هایی با اشکال و کاربری های مختلف را در این کاخ ساخت و از هر یک برای هدفی خاص استفاده می کرد. مساحت این کاخ طبق اسناد و مدارک تاریخی در ابتدا هشت هزار متر مربع بیشتر نبوده ولی بعدها با خریداری زمین های اطراف، مساحت این کاخ بیشتر شد.

بخش های مختلف کاخ سعد آباد تهران

کاخ های مجموعه سعد آباد عبارتست از:

>> کاخ احمد شاهی

>> کاخ سبز

>> کاخ بهمن

>> کاخ ملت یا کاخ سفید

>> کاخ شمس العماره

>> موزه برادران امیدوار

>> موزه ظرف

>> موزه خط و کتابت میرعماد

>> موزه استاد بهزاد

>> مووزه مردم شناسی

>> موزه هنر های زیبا

>> موزه مینیاتور استاد آبکار

>> موزه نظامی

>> موزه آب

>> موزه فرشچیان

>> موزه اتومبیل های سلطنتی

>> موزه آلبوم­ های سلطنتی

تاریخچه موزه سعدآباد,باغ موزه سعدآباد,کاخ موزه سعد آباد کجاستموزه سعد آباد در دوره ی قاجار بعنوان سکونتگاه تابستانی پادشاهان این سلسله بود

>> کاخ احمد شاهی:

قدیمی ترین کاخی که در مجموعه سعد آباد احداث شده، کاخ احمد شاهی نام دارد. ساخت این کاخ در اواخر سلطنت احمد شاه قاجار و از سال ۱۲۹۷ شروع شد و ساخت بنای آن در هنگام وزارت جنگی رضا خان تمام شد. پس از انقلاب، از این محل برای پایگاه مرکزی بسیج خواهران استان تهران استفاده شد. این محل قرار است بعد از بازپس گیری از بسیج خواهران، بازسازی و آماده بازدید عمومی شود.

>> کاخ سبز ملقب به کاخ مرمر:

با استفاده از سنگ های سبز و سنگ مرمر، کاخ سبز را ساختند. میرزا جعفر کاشی و چندین هنرمند برجسته ایرانی، کاخ سبز یا همان کاخ شهنواد را بمدت ۷ سال ساختند و از کاشی کاری، گچبری و آیینه کاری برای تزیین این کاخ استفاد کردند. همچنین استاد حسین بهزاد و شاگردانش مسئولیت تذهیب دیواره ها و خاتم کاری نمای داخلی کاخ سبز را بر عهده داشتند. از بخش های داخلی این کاخ می توان به اتاق انتظار، تالار آینه، اتاق کار، پله ورودی، اتاق خواب و اتاق غذاخوری اشاره کرد.

>> کاخ بهمن:

یکی از زیباترین بناهای دوران پهلوی دوم، کاخ بهمن نام دارد که این کاخ درواقع منزل مسکونی بهمن، یعنی پسر غلامرضا پهلوی بوده است. مکان این کاخ، در کنار موزه مردم شناسی و درب شمالی دربند قرار دارد. از سال ۱۳۸۲ به بعد، کاخ بهمن به دفتر یونسکو در ایران تعلق پیدا کرد و مدتی هم مرکز آموزشی مجموعه سعد آباد بوده است. این ساختمان اکنون به دفتر مدیریت موزه تغییر کاربری داده است.

>> کاخ ملت یا کاخ سفید:

وسعت کاخ موزه ملت حدود ۵۰۰۰ متر مربع میباشد که به عنوان بزرگترین کاخ مجموعه سعدآباد به شمار می رود. به علت این که رنگ نمای این کاخ سفید است به نام کاخ سفید شناخته می­ شود. اقامتگاه اصلی محمدرضا پهلوی و همسرش در این کاخ بوده است به همین دلیل دارای امکاناتی همچون سالن و تالار تشریفاتی میباشد که اسباب و اثاثیه ی این کاخ بسیار شاخص و نفیس هستند. موزه اختصاصی فرح دیبا در گذشته در کاخ سفید بوده است که اینک به آن موزه هنر ملل کاخ سعدآباد می گویند. نقاشی ­ها و آثار حجمی شاخصی در این موزه به نمایش گذاشته شده که از هنرمندان ایرانی و خارجی می باشد.

>> کاخ شمس العماره:

کاخ شمس یکی از دیگر کاخ های مشهور مجموعه سعد آباد است که بعد از گذشت ۴ سال، ساخت این کاخ به اتمام رسید. معماری این کاخ تلفیقی از معماری اروپایی، آلمانی و معماری اصیل ایرانی( ساسانیان) است. کاخ شمس به خواهر بزرگتر محمدرضا شاه تعلق داشته که بعد از این که نقل مکان می کند به کاخی برای نگهداری هدایای سلطنتی تبدیل میشود. امروزه این کاخ به عنوان موزه لباس‌های سلطنتی است. پوشاک و عکس های مختلفی در طبقات مختلف کاخ شمس از دوران قاجاریه به نمایش گذاشته شده است.

کاخ موزه سعدآباد,موزه سعدآباد,تاریخچه موزه سعدآبادهدف از ساخت موزه سعد آباد ، تابستان گذرانی شاهان در آن بود

>> موزه برادران امیدوار:

در بخش شمال غربی مجموعه سعد آباد، موزه برادران امیدوار ساخته شده است که قدمت آن به دوران قاجار برمیگردد. داخل این موزه، ۴ اتاق با نمای آجری قرمز رنگ و گچ بری های زیبا قرار دارد، که به منظور کالسکه خانه و استراحتگاه سورچی ها ساخته شده است. در سال ۱۳۸۱ این ساختمان، بازسازی و مرمت شد و در هفته جهانگردی، به نام نخستین جهانگردان ایرانی معاصر یعنی در مهر ماه ۱۳۸۲ افتتاح گردید. برادران امیدوار با مبلغی در حدود ۹۰ دلار بعد از سه سال مطالعه در سال ۱۳۳۳ سفر خود را از زادگاهشان شروع کردند.

>> موزه ظرف:

در شرق موزه سعد آباد، موزه ظروف به دستور رضاشاه واقع شده است. مساحت این بنا ۲۶۰۰ مترمربع میباشد که مهندس فرمانفرمائیان با زیر بنای ۱۸۰۰ مترمربع، این موزه را طراحی کرد و بین سالهای ۱۸ – ۱۳۱۵ در دو طبقه آن را ساخت. نمای خارجی ساختمان از سنگ تیشه ایست که به فرمان اشرف پهلوی در سال ۱۳۵۰ مورد بازسازی قرار گرفت و بعد از بازسازی، با سنگ مرمر سفید پوشیده شد. این بنا در سال ۱۳۷۲پس از انقلاب اسلامی، به عنوان موزه ظروف معرفی شد و به نهاد ریاست جمهوری در اواخر سال ۱۳۷۴ تحویل داده شد.

>> موزه خط و کتابت میرعماد:

در بخش مرکزی مجموعه سعد آباد، موزه ای به نام خط و کتابت میرعماد قرار گرفته است. بنای این موزه به معماری دوره انتقال تعلق دارد، به این خاطر که به ساختمان های اواخر دوره قاجار و اوایل دوران پهلوی شباهت داشته است. ساختمان موزه که محل سکونت فرزندان شاه یعنی فرحناز و علیرضا بود، دارای دو طبقه می باشد. در این ساختمان پس از انقلاب ایران، آثار خطی به نمایش گذاشته میشود که عاقبت در سال ۱۳۷۶ خورشیدی، این موزه به نام مشهورترین استاد خوشنویسی قرن ۱۱ هجری قمری، یعنی میرعماد حسنی، تغییر کرد.

>> موزه استاد بهزاد:

در بنایی که قبلا به آن کاخ ولیعهد می گفتند، موزه استاد حسین بهزاد قرار گرفته است. فرزند استاد حسین بهزاد که برجسته­ ترین نگارگر ایرانی است در سال ۱۳۷۱ حدود ۲۹۰ قطعه از آثار او را به سازمان میراث فرهنگی داد. سازمان میراث فرهنگی، کاخ ولیعهد را بعنوان موزه استاد حسین بهزاد انتخاب کرد و این موزه در صدمین سالگرد تولد او افتتاح شد.

>> موزه مردم شناسی:

در موزه مردم شناسی کاخ سعدآباد، مجموعه کاملی از سیر فرهنگ و راه و روش زندگی انسان، همچنین آئینه تمام نمایی از تحولات مختلف در جنبه های زندگی انسان، که در دوره های مختلف اتفاق افتاده، به نمایش گذاشته شده است. به کاخ سابق شمس پهلوی که در ضلع شمال غربی مجموعه سعد آباد است، موزه مردم شناسی می گویند. در سال ۱۳۱۴ خورشیدی ساخت این موزه شروع شد و در سال ۱۳۱۸ خورشیدی به پایان رسید.

راهنمای بازدید از موزه سعدآباد,موزه سعد آباد تهران,دیدنی های کاخ سعد آبادموزه سعدآباد دارای امکانات بسیاری است که توانسته آن را به مجموعه‌ای کامل تبدیل کند

>> موزه هنرهای زیبا:

از بناهای باشکوه موزه سعد آباد می توان به  موزه هنرهای زیبا اشاره کرد. ساختمان این موزه از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۷، محل استقرار وزارت دربار بوده و از سال ۱۳۶۱ بعنوان موزه هنرهای زیبا، انتخاب شده است که روزانه، افراد بسیاری به آن جذب میشوند. این موزه که سه طبقه دارد در جنوبی ترین نقطه مجموعه سعد آباد قرار گرفته و ۳۶۰۰ متر مربع، زیر بنا دارد. در دوران رضا شاه، ساختمان این عمارت، احداث شد و با توجه به اینکه از سنگ های مرمر سیاه رنگ استخراج شده از معدن ولی آباد چالوس در بنای آن استفاده شده، به کاخ اسود( یا کاخ سیاه) معروف است.

>> موزه مینیاتور استاد آبکار:

در بخش مرکزی مجموعه سعدآباد، موزه ای به نام کلارا آبکار واقع شده است. لیلا پهلوی، کوچکترین دختر محمدرضا پهلوی در این موزه که جدیدترین ساختمان مجموعه است، اقامت‌گاه تابستانی داشت. با تلاش سازمان میراث فرهنگی در سال ۱۳۷۳ خورشیدی به مناسبت روز جهانی موزه، این ساختمان به عنوان موزه مینیاتور آبکار افتتاح شد. تابلوهای استاد آبکار در بخشی از این موزه قرار دارد که از آن ها می توان به آثار مردم شناسی، زیورآلات و پارچه های ترمه اشاره کرد. بخش دیگری از این موزه، مربوط به آثار لاکی است، که نشان میدهد او به رشته های مختلف نگارگری ایرانی علاقه داشته است.

>> موزه نظامی:

موزه نظامی، در بخش مرکزی مجموعه سعدآباد است. زیر بنای این ساختمان حدود سه هزار متر مربع است که در سال ۱۳۱۴ خورشیدی، به دستور رضاشاه در دو طبقه و یک زیر زمین برای همسر دومش تاج الملوک ساخته شد. این ساختمان در سال های ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۲ خورشیدی، توسط واحد مهندسی مجموعه سعدآباد، بازسازی شد و به پسر بزرگ اشرف پهلوی که شهرام نام داشت، اهدا شد و به کاخ شهرام شهرت یافت. ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۶۰ خورشیدی، ساختمان موزه را  بازسازی کرد و با نام موزه نظامی در تاریخ ۳۱ شهریور سال ۱۳۶۲ خورشیدی افتتاح شد.

>> موزه آب:

در بخش مرکزی مجموعه سعد آباد، موزه آب واقع شده که ساختمان آن با دو بخش اصلی و فرع، به دوران قاجاریه و پهلوی دوم تعلق دارد. دفتر مخصوص محمدرضا پهلوی در بخش فرعی این ساختمان قرار داشت، که ساخت آن مربوط به زمان پهلوی دوم بود و از مقامات درباری و مراجعین شاه برای پذیرایی استفاده می شد.

>> موزه اتومبیل های سلطنتی:

موزه اتومبیل های سلطنتی از زیباترین موزه های سعدآباد به شمار میرود که در آن، محصولات شرکتهای معروف خودروسازی دیده میشود. تمامی اتومبیل های این موزه سلطنتی است و به دوران پهلوی مربوط میشود. موزه اتومبیل های سلطنتی دارای دو بخش میباشد که اتومبیل های رولزرویس در بخش اول آن و اتومبیل های بنز در بخش دوم آن وجود دارد و یک سالن در بین این دو بخش به مرسدس بنز اس ال ۳۰۰ اختصاص داده اند که از کمیاب ترین خودروهای کلاسیک جهان به شمار می رود. این خودروی جذاب متعلق به فرح دیبا است. خودروی محمدرضا پهلوی در مقایسه با خودروی فرح زیباتر بوده است. مرسدس بنز ۶۰۰ با بدنه و شیشه های ضد گلوله، خودروی اختصاصی محمدرضا پهلوی بود. این خودروی ۶ تنی از ویژگی هایی مثل سیستم تنظیم ارتفاع هیدرولیک، سانروف، شیشه و صندلی های برقی، کولر، ۸ سیلندر و گیربکس اتوماتیک برخوردار است.

>> موزه آلبوم­ های سلطنتی:

وقایع مهم موزه سعد آباد با استفاده از عکس و فیلم و اسناد مکتوب ثبت و ضبط شده ­است و امروزه این وقایع در موزه اسناد سلطنتی به نمایش درآمده ­است. اگر دوست دارید وقایع تاریخی معاصر را ببینید این موزه را به شما پیشنهاد می­ کنیم.

کاخ موزه سعدآباد,موزه سعدآباد,تاریخچه موزه سعدآبادموزه سعد آباد حدود ۱۸۰ هکتار دارد

دسترسی به کاخ موزه سعدآباد

درصورت استفاده از اتومبیل شخصی­ برای رفتن به موزه سعد آباد، باید از میدان تجریش به خیابان سعدآباد و از آن جا به خیابان افراز و سپس خیابان طاهری بروید و از طریق ورودی غربی به کاخ وارد شوید. اگر می­ خواهید با وسایل نقلیه عمومی به کاخ بروید باید برای رسیدن به میدان تجریش از مترو، اتوبوس یا تاکسی استفاده کنید و از آن جا مسیری که برای رسیدن به سعدآباد را ذکر کردیم، طی کنید. مجموعه سعدآباد بسیار بزرگ است و داخل آن برای افردی که می ­خواهند مستقیم به کاخ­ ها برسند اتومبیل های ون وجود دارد. پس اگر نمیخواهید پیاده ­روی کنید خیال­تان راحت باشد.

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش