به گزارش ایسنا، در نشست خبری برگزاری نمایشگاه اشیاء تاریخی ایران در آلمان که روز یکشنبه (۲۰ فروردین ماه) در محل سازمان میراث فرهنگی و با حضور محمدرضا کارگر (مدیر ادارهکل موزهها)، جبرئیل نوکنده، (رییس موزه ملی) و محمدرضا زاهدی (مدیر بخش اموال منقول) برگزار شد، محمدرضا کارگر گفت: بحث برگزاری این نمایشگاه از سال ۲۰۰۱ بارها تکرار شد، اما بالاخره چنین اتفاقاتی با مخالفتها و موافقتهایی رو به رو میشود، با این حال خوشحالیم که جامعه واکنش نشان میدهد، ما واکنشِ جامعه فرهنگی را به فال نیک میگیریم که این نشانه پویا بودن جامعه است.
«کارگر» بیان کرد: فرصتی است تا بتوانیم بیشتر اطلاعرسانی کنیم و به مردم اطمینان دهیم. من از زمانی که در موزه ملی افتخار فعالیت داشتم، از این استقبال کردم. طرح برگزاری این نمایشگاه از زمان حضورم در موزه ملی و برگزاری "نمایشگاههای هفت هزار سال هنر ایران" شکل گرفت.
بعد از انقلاب اسلامی هیچ نمایشگاهی با این حجم تا به حال شکل نگرفته است، به هر حال برای اولینها باید انتظار هر موضوعی را داشت.
مدیر ادارهکل موزهها با اشاره به جمله محمدعلی نجفی که "باید دیپلماسی فرهنگی را فعال کنیم" افزود: سازمان میراث فرهنگی باید نقش جدی ایفا کند. در ۸ سال (دوره اصلاحات) اتفاقات خوبی افتاد و رسانهها نیز با این اتفاقات همراه شدند.در دولت قبل به این مسائل کم توجهی میشد، هرچند در همان دولت گذشته نیز دیدیم که آثار از خارج به داخل و هم از کشور ما به خارج میرفت. اما مجددا با آمدن دولت فعلی، این مسئله در میراث فرهنگی با جدیت دنبال شد.
مدیر ادارهکل موزهها در ادامه اظهار کرد: یکی از نقدهای جدی که مطرح است این است که آیا همانطور که ما به خارجیها اطمینان میکنیم، آیا آنها نیز حاضرند اشیاء خود را به ما امانت دهند؟ قضیه این است که ما قراردادی با موزه بریتانیا داشتیم که موزه ایران باستان مورد بازسازی قرار بگیرد.
«کارگر» با ابراز خوشحالی بیان کرد: کشور مکزیک بسیار مُصّر و علاقهمند بود تا نمایشگاهی تحت عنوان "تمدن مایاها" به ایران بفرستد که شامل ۲۷۰ شیء میشد؛ ما در آن زمان تلاش زیادی کردیم که این اشیاء را به ایران بیاوریم، اما متاسفانه هزینههایی چون جابجایی، بستهبندی و هزینههای اموالی که به همراه این اشیاء است برای این نمایشگاه به ۵۰۰ میلیون تومان میرسید. هرچند قرار بود پولی دریافت نکنند، اما این پول تامین نشد.
وی تصریح کرد: ما در همین رابطه با شهرداری جلسهای داشتیم و اعلام آمادگی کردیم که این هزینهها را بدهیم، اما متاسفانه این اعتبار تامین نشد. اما همین حالا هم در صورت تامین اعتبار، آمادگی برپایی این نمایشگاه را داریم.
«کارگر» با اشاره با سفر رییس جمهور به ارمنستان گفت: ریاست سازمان میراث فرهنگی در آنجا حضور داشت و موزه ملی ارمنستان نامهای را به موزه ملی ایران نوشت و اشیائی را معرفی کرد تا بزرگترین و مهمترین نمایشگاه ارمنستان در موزه ملی ایران به نمایش درآید که ما موافقت کردیم. همچنین موزههای کشورهای همسایه، کرهجنوبی و کشورهای اروپایی پیشنهادهایی را دادند تا اشیاء کشورهایشان در ایران به نمایش درآیند.
مدیر ادارهکل موزهها با بیان اینکه مردم فرصت دارند تا اوقات فراغت خود را به گونهای برنامهریزی کنند تا برای اولینبار از اشیاء تاریخی خود که هیچوقت دیده نشده بازدید کنند گفت: جمعآوری کلکسیون تمدن مصر در موزه لوور کار دشواری است، اما وقتی میآیند فرهنگ و تمدن مصر که تاریخش مرتبط با ایران بوده را بررسی میکنند، این اتفاق بسیار خوبی است؛ یعنی داریم شرایط را به گونهای ایجاد میکنیم تا مردم بتوانند دانش خود را افزایش دهند.
وی افزود:مجموعه سازمان میراث فرهنگی و اداره کل موزهها با رعایت قوانین ،ضوابط، استانداردها و آییننامهها در حد جهانی کاملا پذیرفته شده است و این کار را انجام میدهد و مصمم هستیم تا این اتفاق به یک جریانِ فرهنگساز در جامعه تبدیل شود و این موضوع را به طور جدیتری پیگیری کنیم.
وی با اشاره به تعداد این اشیاء تاریخی که قرار است در آلمان نمایش داده شوند، اظهار کرد:تعداد نهایی اشیاء ۴۴۶ اثر از هزاره هفتم پیش از میلاد تا دوره هخامنشی است.
مدیرکل ادارهکل موزهها با اشاره مختصر به آییننامه اموال فرهنگی و تاریخی کشور گفت: بر این اساس برای خروج اشیاء فرهنگی و تاریخی اشیاء درجه ۱ با مجوز هیات دولت و اشیای درجه ۲ با مجوز سازمان میراث فرهنگی-صنایع دستی و گردشگری خارج میشوند.
او در ادامه به تبصرهای از این قانون اشاره کرد و گفت: تا زمانیکه اشیاء فرهنگی و تاریخی مورد طبقهبندی و ارزش قرار نگرفتهاند، برای خروج از کشور حکم اشیاء درجه ۲ را دارند که بسیاری از نمایشگاهها چنین وضعی داشتند و با حُکم فرهنگی خارج شدند و این قانونی است.
«کارگر» در ادامه اظهار کرد: مصوبه هیات دولت باید آییننامه طبقهبندی شده اشیاء را به سازمان میراث فرهنگی تحویل دهد. با قویترین و آگاهترین گروهها قراردادی تنظیم شد و این عزیزان به مدت دو سال با گروههای مجرب این آییننامهها را نوشتند.
او با بیان اینکه اشیاء فرهنگی و تاریخی میراث ایران است و درجه بندی ندارند گفت: اشیاء موزهای در فُرمهای مخصوص و مطالعاتی هستند و به نظرم اشیاء باید به عنوان درجه ۱ قلمداد شوند، چراکه اشیاء درجه ۲ به هیچ عنوان مفهوم ندارد.
وی با اشاره به اینکه در تمام دنیا روسای موزهها تصمیمگیری میکنند تصریح کرد: خیلی دولتزده هستیم و باید همه کارها به دولت منتهی شود؛ وقتی رییس موزه ملی امضا میکند بالاترین شان را دارد. اینها حساسیتهای جوامع توسعهنیافته است.
او با اشاره به نمایشگاه "هفت هزار سال هنر ایران" در ایتالیا گفت: آقای خرازی، وزیر اسبق امور خارجه به دلیل اینکه سالهای سال نماینده ایران در سازمان ملل و نماینده موزه و سفیر ایران بود اما موزه ملی را ندیده، از من عذرخواهی کردند.
مدیر ادارهکل موزهها با بیان اینکه طرف آلمانی بابت فروش بلیتهای این نمایشگاه مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان به ما پرداخت کرده گفت: با آغاز برگزاری این نمایشگاه، در ورودیِ فرودگاه فرانکفورت، متروها و شهر بُن، بیلبوردهای بزرگی چون "ایران تمدنی کهن است" و "هفت هزار سال هنر ایران" را میبینیم.
وی افزود:جامعه باید از تمام کسانی که سه سال ترس و مسائل را تحمل کردند قدردانی کند. تمام لابیها از طریق کانون یهودیان آلمان به ما گفتند که چرا به سراغ آلمان رفتید؟ روزنامه "آبزرور" نیز تیتری با عنوانِ «ایران کشوری تمدنزا است که غرب نیاز به گفتوگو با آن دارد و باید برای حل مشکلاتمان به مذاکره بپردازیم» منتشر کرد.
«کارگر» در ادامه افزود: در مسیری حرکت میکنیم که این اعتبارات را از دنیا بگیریم. لابیِ جهانی برای پُر کردن فضای دنیا علیه ایران در منطقه مداخله میکند که نوای جدید به گوش میرسد که "ایران، تمدن کهن؛ این یک فرصت است و ما باید این اتفاقات را جشن بگیریم."
او با بیان اینکه مردم جهان و افکار عمومی با شعارهای سیاسی تحت تاثیر قرار نمیگیرند گفت: زمانی که منشور کوروش وجود داشته یا در دوره هخامنشی زن حقوقش با مرد برابری داشته است، یعنی در جامعهای زندگی میکنیم که ۲۵۰۰ سال پیش از تفکر امروزی جلوتر بوده و این لوح را نمیتوان تکذیب کرد.
کارگر گفت: باید اقوام، فرهنگ و موسیقی ایران معرفی شوند. موسیقی بخشی از فرهنگ این تمدن است. امروز قدرت افکار عمومی دنیاست و هر کشوری که بتواند افکار جهانی را جذب کند، قدرتمندترین است. افکار عمومی را به نفع ایران میسازیم.
او با بیان اینکه این بهترین جهاد فرهنگی است که انجام میدهیم گفت: تمامی اشیاء در زمان بازگشت طبق اسناد مطابقت داده شده و با تایید گمرک وارد میشوند. از نظر ضوابط نیز با بهترین شکل بستهبندی و با هواپیماهای اختصاصی جابجا میشوند که از زمان انتقال از موزه ملی تا زمان برگشت شامل گارانتی میشود.
وی گفت: موزهها برای رشد اقتصادی، وحدت ملی و عمومی و نیز ایجاد همدلی اقوام باید فعال شوند.
محمدرضا کارگر با بیان اینکه تلویزیون باید افتتاح موزهها را مستقیما پخش کند گفت: اگر صداوسیما این برنامهها را پخش کند به هدف خود رسیدهایم. باید به رسانهها فشار بیاوریم تا پوشش خبری دهند.
او در پاسخ به این پرسش که هدفتان از انتخاب این نمایشگاه در آلمان چه بوده گفت: زمانی که نمایشگاه "شکوه پرشیا" در ژاپن برگزار شد، طبق آمار شاهد ۳۰ برابر شدن افزایش گردشگر بعد از این نمایشگاه بودیم. اعتقاد دارم که این مسئله در افزایش آمار گردشگران آلمانی تاثیر زیادی دارد و روابط با آلمان را به طور حتم تحت تاثیر قرار میدهد.
- 11
- 3