شرایط استجابت دعا
الف. خداوند متعال میفرماید: «و قال ربكم ادعونی استجب لكم»؛ «و پروردگارتان فرمود: مرا بخوانید تا شما را اجابت كنم.» از آیه مذكور بر میآید كه دعا كردن، محبوب خداوند متعال است و از طرفی بعد از دعا، وعده استجابت داده شده است؛ ولی این وعده مشروط میباشد؛ یعنی تنها دعایی به اجابت میرسد كه شرایط لازم در «دعا» را داشته باشد. از جمله شرایطی كه در دعا ذكر شده عبارتند از:
۱. توجه كامل در دعا
۲. اصرار در دعا و اطمینان نسبت به برآورده شدن آن
۳. نام بردن آنچه از خداوند میخواهد
۴. تضرع
۵. گریه كردن، هر چند كم باشد
۶. ستایش خداوند و صلوات بر پیامبر اكرم و اهل بیت آن حضرت ـ علیهم السّلام ـ پیش از دعا
۷. استجابت دعا به مصلحت او باشد.
۸. توبه
۹. حضور قلب
۱۰. اطاعت و به جا آوردن واجبات و ترك محرمات و ....
دعا برای گشایش کار و رفع اندوه و گرفتاری از امام سجاد (ع)
امام سجاد(علیه السلام) در دعای ۵۴ صحیفة سجادیه فرموده اند که هر گاه اندوه و گرفتاری دنیا به شما روی آورد این گونه خدا را بخوانید:
«یا فارِجَ الهَمِّ وَ کاشِفَ الغَمِّ، یا رَحمنَ الدُّنیا والاخِرَةِ وَ رَحیمَهُما، صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ و الِ مُحَمّدٍ وَ افرُج هَمّی وَاکشِف غَمّی یا واحِدُ یا اَحَدُ یا صَمَدُ یا مَن لَم یَلِد وَ لَم یوُلَد وَ لَم یَکُن لَهُ کُفُواً اَحَدٌ اِعصِمنی وَ طَهِّرنی وَ اِذهَب بِبَلِیَّتی.
آن گاه آیةالکرسی (آیة ۲۵۵ سورة بقره) و سورة فلق و ناس و توحید را بخوانید و بگویید: «ای خدای من، مانند کسی که نیازمندیش به نهایت رسیده و فریادرسی نمی یابد و نیرویش سست شده و نیرودهنده ای نمی شناسد و گناهانش بسیار است و آمرزنده ای سراغ ندارد... جان مرا آن دم بازستان که در ایمان استوار باشم و رشتة نیاز مرا از این جهان بگسل و میل و رغبت و نیاز مرا به آنچه در نزد توست قرار ده... خدایا میل و نیاز مرا در درخواست از خودت آن گونه قرار ده که آنچه دوستانت از تو می خواهند من نیز از تو بخواهم و از آنچه می ترسند بترسم...».
نماز و دعا برای گشایش کار
اگر مشكل انسان مشكلی ویژه است به دعاهایی كه وارد شده میتوان مراجعه كرد. به عنوان مثال اگر انسان به كسی مقروض و بدهكار است، دعای مربوط به ادای دین و قرض را بخواند، اگر گمشدهای دارد دعای پیدا شدن گم شده را بخواند و...
ولی اگر منظور شما از دعای گشایش كار به طور كلی میباشد، برخی از آنها عبارتند از:
۱. نماز رفع عسرت و سختی: حضرت امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرماید: چون كارها بر تو دشوار شود، در وقت زوال، دو ركعت نماز بگذار و در ركعت اوّل حمد و اخلاص را بخوان و سپس «انا فتحنا لك فتحاً مبیناً» را تا «و ینصرك الله نصراً عزیراً» را قرائت كن. در ركعت دوّم سوره فاتحه و اخلاص و «الم نشرح» را بخوان و این نماز به تجربه رسیده است.»
۲. ذكر دعاهایی كه برای برآوردن حوائج دنیا و آخرت مفید است، از جمله:
الف. حضرت امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرماید: بگو: اللهم اجعلنی اخشاك كانی اراك و اسعدنی بتقواك و لاتشقنی بنشطی لمعاصیك و خدلی فی قضائك و بارك لی فی قدرك حتی لا احب تأخیر ما عجلت و لا تعجیل ما اخرت و اجعل غنای فی فیه قدرتك یا رب و اقر بذلك عینی.»
ب. و نیز از حضرت امام صادق ـ علیه السّلام ـ نقل شده كه فرمود برای برآورده شدن حوائج دنیا و آخرت بگو: «اللهم اعنی علی هول یوم القیامة و اخرجنی من الدنیا سالماً و زوجنی من الحور العین و اكفنی مونتی و مونة عیالی و مونة الناس و ادخلنی برحمتك فی عبادك الصّالحین.»
ایجاد برکت با خواندن سوره حمد
در کلامی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله و سلم آمده است: هرکس، هنگامی که وارد خانه خود می شود، سوره حمد و توحید را قرائت نماید خداوند فقر را از خانه او دور کرده و برکت زندگی او را به حدّی زیاد می کند که به همسایگانش نیز می رسد.
پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله وسلم فرمود: فضیلت سوره حمد مانند فضیلت حاملان عرش است، هر کس آن را قرائت کند، ثوابی مانند ثواب حاملان عرش به او داده می شود.
از حضرت امام صادق علیه السلام روایت شده است: «هرکس سوره حمد را قرائت کند، به لطف و عنایت الهی، درهای خیر دنیا و آخرت به روی او گشوده خواهد شد.»
علی بن مهزیار از اصحاب امام جواد علیه السلام می گوید شخصی به نام محمد بن حمزه غنوی که در زندان بود، به من نامه نوشت و تقاضا کرد تا نامه ای به محضر امام جواد بنویسم و از ایشان درخواست کنم تا دعایی را که موجب گشایش در کارها و رفع گرفتاری ها باشد، معرفی فرماید.
علی بن مهزیار ادامه می دهد من درخواست محمد بن حمزه را اجابت کردم و به امام نامه نوشتم. حضرت در پاسخ من نوشت: در باره دعایی که محمد بن حمزه درخواست کرده است تا بدان گشایش درکارهایش ایجاد شود، به او بگو که به خواندن این دعا مواظبت داشته باشد و مکرر (به خصوص بعد از نمازها) آن را بخواند:
یَا مَنْ یَكْفِی مِنْ كُلِّ شَیْءٍ وَ لَا یَكْفِی مِنْهُ شَیْءٌ اكْفِنِی مَا أَهَمَّنِی مِمَّا أَنَا فِیهِ
ای خدایی که از هر چیزی بی نیازی و همه به تو نیازمندند، در مورد آنچه مرا غمگین و نگران کرده است، یاری ام فرما
سخن پایانی
مشکلات همیشگی نیستند، عمر ما هم همیشگی نیست. گاهی در نگاه اول مشکلات تلخ و ناگوار اند، اما شاید در پس هر مشکلی حکمتی باشد. حکمتی برای رسیدن به مسیری جدید، به افق های روشن. یادمان نرود که مشکلات بخشی از زندگی آدمی است و هیچ زندگی بدون مشکل نیست. اما در کنار تمام این مشکلات کوچک و بزرگ خدایی هست مهربان و بخشنده، خدایی که محبش از پدر و مادر هم به ما بیشتر است؛ خدایی که همیشه با ما بوده و هست و براستی چه چیز جز توکل و توسل به خدا می تواند راه گشای زندگی ما باشد؟ کافی او را خالصانه صدا بزنیم و از او یاری بخواهیم. یا ارحم الراحمین...
گردآوری: بخش دین و شریعت سرپوش
- 83
- 12
کاربر مهمان
۱۳۹۷/۴/۱۱ - ۲۰:۰۲
Permalink